‘Elogi del malentès’ servei educatiu de l’exposició

«Elogi del malentès» és una exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Ofcina de Difusió Artística (ODA) de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, organitzada en col·laboració amb els municipis que l’acullen. Amb la voluntat d’oferir recursos als visitants per contextualitzar, aprofundir i dialogar amb les temàtiques i els plantejaments de l’exposició i amb les artistes que hi participen, «Elogi del malentès» també ofereix un catàleg, un espai de documentació, activitats vinculades i un servei educatiu.

El servei educatiu de l’exposició «Elogi del malentès» proposa una visita activa a l’exposició a partir de tres idees:

  • L’aproximació a l’art contemporani com un camp de joc fèrtil per al pensament, com un espai per al qüestionament i la refexió sobre aspectes que en la quotidianitat sovint ens passen desapercebuts o donem per sabuts. És per això que també ens preguntarem per les nostres vivències del malentès en el dia a dia.
  • El treball i la refexió entorn de, amb i des de les obres exposades. Volem partir de les peces i restar a prop de les propostes de les creadores, de les qüestions que plantegen, preguntant-nos justament per les seves possibles intencions.
  • El desenvolupament de l’activitat, situant els visitants com a protagonistes del recorregut i del diàleg, partint de les seves inquietuds, descobertes, desconcerts, per construir conjuntament la conversa entorn de les obres. Cada visita, per tant, serà única i dependrà en gran mesura dels interessos i les aportacions del grup.

El disseny i la realització del servei educatiu de l’exposició «Elogi del malentès» és a càrrec d’A Bao A Qu.

 

Informació pràctica:

 S’ofereixen tres tipus de visites.

1)       Per a grups escolars: visita dinamitzada i taller experimental 

Destinataris: grups de primària. - Durada: 1 hora 15 minuts
Destinataris: grups d’ESO, batxillerat i CF - Durada: 1 hora 30 minuts

Iniciarem el recorregut amb una dinàmica que farà sorgir ja d’entrada els primers malentesos. Ens aturarem especialment en algunes de les obres de l’exposició per refexionar sobre idees o nocions com les frases fetes, els equívocs, l’existència o no de sinònims, la precisió de les paraules, les contradiccions, els sentits, etc. Tancarem l’activitat amb una proposta creativa vinculada a l’Enciclopèdia paral·lela de Batia Suter, en què ens preguntarem per l’abast del coneixement i la seva relació amb el llenguatge. Durant tot el recorregut ens acompanyaran, com a testimonis del malentès, diccionaris de tota mena. De fet, també nosaltres contribuirem a la construcció de nous diccionaris!


2)      
Per a grups de persones amb alzheimer: visita dinamitzada i taller experimental

Destinataris: grups de persones amb Alzheimer (amb cuidadors i/o familiars)
Durada: 1 hora (flexible)

Mirarem les obres i en parlarem; ens aproparem a l’art contemporani per conversar, compartir experiències, imaginar i, sobretot, per emocionar-nos!


3)      
Per a públic adult: visita dialogada 

Durada: 1 hora  

Per mirar i gaudir de les obres necessitem parlar-ne. Trobar les paraules per pensar-les. Però dialogant entre nosaltres i amb les obres, ens adonarem que, a vegades, com més ens calen les paraules, més sembla que ens faltin o esdevinguin confuses, gairebé estranyes. Les visites s’articularan a partir d’un recorregut dialogat i creatiu, en què la conversa –les paraules que trobem i les que no trobem– serà el fil conductor.

4)       Per a grups familiars:  visita dinamitzada i taller experimental

Destinataris: famílies amb nens a partir de 6 anys, preferiblement
Durada: 1 hora 30 minuts

Partint del mateix plantejament que en les activitats per a grups escolars, en aquest cas la visita s’estructurarà a partir de petites accions creatives en què reprendrem els gestos que hi ha darrere d’algunes de les obres que formen l’exposició: retallarem textos, combinarem paraules, posarem noms a les coses, inventarem coses amb els noms, etc.

 

Trobareu informació per fer la reserva través de la pàgina web https://www.diba.cat/oda/elogidelmalentes

Fullet del Servei educatiu "Elogi del malentès"