Filmoteca per a les escoles 2010-2011

El cinema com a art i creació

Programa 2010-2011

Bloc

Març – maig de 2011

A partir del mes de març de 2011 la Filmoteca de Catalunya inicia una programació específica per a escoles i instituts. Part del programa serà a càrrec d’A Bao A Qu, que proposa el cicle ‘El cinema com a art i creació’.

Es duran a terme quatre sessions:

  • El pla i el muntatge: sessió a partir de fragments de pel·lícules de grans cineastes de totes les èpoques (15 i 16 de març)
  • Els paràmetres expressius del cinema: sessió a partir de fragments de pel·lícules de grans cineastes de totes les èpoques (23 i 25 de març)
  • Els quatre-cents cops: el pla com a unitat de creació (13 d'abril)
  • Million Dollar Baby: la construcció cinematogràfica de les emocions (28 d'abril)

Informació i inscripcions: [email protected] / 93 316 28 28 / Filmoteca de Catalunya


El pla i el muntatge: fragments comentats

El pla és la unitat essencial de la creació cinematogràfica. El conjunt de plans d’un film explica la història argumental, les peripècies dels seus protagonistes; alhora, si el mirem amb atenció, cada pla explica una altra història: la de com ha estat fet. Al seu torn, el muntatge és un procés complex i decisiu: és quan es construeixen les emocions, el ritme, les relacions entre plans i seqüències, el lloc de l'espectador; és quan el film pren forma.

A través dels fragments aprendrem a mirar els plans i el muntatge com a elements de la narració i ens plantejarem les tries expressives que impliquen. La selecció dels fragments també ens permetrà veure cinema d'èpoques i cultures diferents.

Els paràmetres expressius del cinema: fragments comentats

En aquesta sessió aprofundirem en les tries essencials de la creació cinematogràfica: la posició de la càmera (escala, alçada i angle), l’expressivitat del nítid i el flou, la profunditat de camp, la llum, el treball amb el color i el so. Veurem com és a través d’aquestes tries i dels elements i matèries que es posen en joc que el cinema té la seva extraordinària capacitat d’emocionar-nos i commoure’ns.

La selecció dels fragments també ens permetrà veure cinema d'èpoques i cultures diferents.

Els quatre-cents cops, François Truffaut. França, 1959 - El pla com a unitat de creació

El primer llargmetratge de François Truffaut narra la història de l’Antoine Doinel i l’acompanya en les seves peripècies i el seu difícil pas de la infància a l’edat adulta. Durant el film, assistim als intents de l’Antoine per ser feliç i a les successives decepcions que haurà d’afrontar. Els quatre-cents cops és un film d’una intensitat extraordinària basada en els elements fonamentals de la creació cinematogràfica i, per tant, un film privilegiat per acostar-nos als recursos expressius del cinema i molt especialment a la construcció del pla.

Million Dollar Baby, Clint Eastwood, Estats Units, 2004 – Els paràmetres expressius del cinema

Maggie i Frankie són dos solitaris que es troben gràcies a l’ambició de la noia per convertir-se, malgrat els seus 32 anys, en boxadora professional. Tot i les reticències inicials d’un turmentat Frankie per entrenar-la, entre els dos, poc a poc, es construirà una relació de profunda complicitat, admiració i afecte. Amb el seu mestratge narratiu habitual, una filmació sòbria i delicada, respectuosa amb els seus personatges, Eastwood construeix una emocionant historia de compromís i amistat, tan intensa narrativament com cinematogràficament, que ens permetrà analitzar la construcció dels personatges i el guió, el treball de llum i color, i les formes cinematogràfiques de l’emoció.