21/10/2017

Cinema en curs a Filmets

Aquest any, dins del festival Filmets que es realitza a la ciutat de Badalona, es projecten 2 dels films de Cinema en curs 2016-2017. El dissabte 21 d’octubre al matí podreu veure ‘Un día gris’, realitzat pels alumnes de l’Institut Enric Borràs, i ‘Mireia i Sula’ dels alumnes de l’Escola Rafael Alberti.

 

 

20/10/2017

Cinema en curs al Festival Duff

El proper divendres 20 d'octubre, al The Sloboda Cinema, dues projeccions de Cinema en curs dins del Festival Duff. Dubrovnik Film Festival 

A les  11h projecció del film ‘Tres dies’, realitzat pels alumnes de 4t, 5è i 6è de l’Escola Riera de Ribes i a les 18h projecció del film ‘In crescendo’, realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat del Instituto Rey Pastor a Cinema en curs- Cine en curso 2016-2017.

 

15/10/2017

Emissió de ‘La distància’ i ‘A les teves mans’

El diumenge 15 d'octubre a les 18:30 s’emeten els films de ficció ‘La distància’ realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat de  l’Institut Moisès Broggi i ‘A les teves mans’ realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellet al programa Doc’s de Betevé.

 

11/10/2017

Cinema en curs guardonat amb el Premi Cidade de Ourense

Cinema en curs ha estat guardonat amb el Premio Cidade de Ourense do 22º OUFF: Ourense International Film Festival.  El reconeixement destaca l’incalculable valor de la tasca de formació d’un públic sensible per al cinema del futur, i també el desenvolupament de nous mètodes educatius a través dels mitjans audiovisuals, amb el que es transmeten els valors necessaris d’apoderament, col·laboració i reflexió. 

10/10/2017

Comença la 9a edició d'EN RESiDÈNCiA

Comença la 9ª edició, amb un total d’16 residències, de les quals A Bao A Qu en comissaria i coordina set: Alícia Casadesús a l'Institut Jaume Balmes, Laura Lanelli a l'Institut Quatre Cantons, Marc Larré a l'Institut Joan Boscà, Makea tu vida a l'Institut Maria Espinalt (vinculada al Museu del Disseny), Mariona Moncunill a l'Institut Juan Manuel Zafra (coordinació compartida amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya), Antonio R. Montesinos a l'Institut Costa i Llobera i Martí Sales a l'Institut Narcís Monturiol.

EN RESiDÈNCiA és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb A Bao A Qu. EN RESiDÈNCiA compta també amb altres equips de comissariat i coordinació com la Fundació Joan Miró, l'Afluent, el Servei Educatiu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, El Graner-Mercat de les Flors i La Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia, L'Antic Teatre, La Central del Circ i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

06/10/2017

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció del film Un día gris, realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Enric Borràs a Cinema en curs 2016-2017. El film es projecta a la Mostra Geração del Festival do Rio (Rio de Janeiro).

 

12/09/2017

Cinema en curs al 'Cine a la vista'

En el marc de la 4ª edició del festival Cine a la vista, projecció del film A les teves mans, realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellet. El film es projecta a la sala Amancay del Centro Cultural Cotesma de San Martín de los Andes (Argentina).

 

02/09/2017

Cinema en curs al Cinema Usera

Projecció dels films Historias de Almendrales i Diario de una mirada, realitzats pels alumnes del CEIP Ntra. Sra. de la Fuencisla a Cinema en curs 2015-2016 i 2016-2017, al Cinema Usera de Madrid. 

 

26/08/2017

Cinema en curs al 'Mostremp'

En el marc de la 6ª edició de Mostremp, projecció del film documental Xerallo. L’oblit entre les muntanyes, realitzat pels alumnes de 1r i 2n de l’Institut de Tremp. El film es projecta al cinema La Lira de Tremp. 

 

27/07/2017

Cinema en curs a Argentina

Projecció del film A les teves mans realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellet als teatres del Centro Cultural de la ciutat de San Lorenzo. La pel·lícula es projecta juntament amb 'Vueltas inesperadas' dels alumnes del Colegio San Carlos, participants a Cero en Conducta, i 3 pel·lícules més realitzades en el marc del projecte Le Cinéma Cent Ans Jeunesse de La Cinémathèque Française.

 

14/07/2017

Jornades Moving Cinema: Transmetre el cinema. Algunes propostes pel nostre temps

Els dies 13 i 14 de juliol, en el marc del projecte Moving Cinema, es desenvolupen les jornades Transmetre el cinema. Algunes propostes pel nostre temps que reuneixen a més de 50 persones d'onze països dedicades a la transmissió del cinema i la cultura (docents, cineastes, programadors, gestors, responsables de projectes i institucions) per pensar 'L'escola com a trobada i trampolí', 'La participació dels joves a la vida cultural”, 'L'experiència de la creació' i 'El vincle amb autors de tots els temps'. Dos dies generosos en reflexions, intercanvis, enriquiments mutus i diàlegs aprofundits.

L'equip de Moving Cinema (A Bao A Qu, Meno Avilys, Os Filhos de Lumière, CMI - Centre for the Moving Image, Kijufi, BFI – British Film Institute i La Cinémathèque française) com a organitzadors de les jornades, agraïm la col·laboració de CinEd, de la Universitat Pompeu Fabra i molt especialment les contribucions de tots els participants:

Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya, Europa Creativa Desk – MEDIA Portugal, Institut français, Cinema en curs / Cine en curso, Fanny Figueras (Institut Moisès Broggi), Carme Congost (Escola de Bordils), Escola Rafael Alberti, Institut Maria Espinalt, Institut Castellet, Consorci d’Educació de Barcelona, Institut de Cultura de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), Institut Català de les Empreses Culturals, Diputació de Barcelona, Carla Simón, Pep Garrido, Jordi Ferreiro, Le Cinéma, cent ans de jeunesse, Filmoteca de Catalunya, CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe, Ángel Santos (Novos Cinemas), Blanca Zaragüeta (Ikertze), Jordi Baltà (Agenda 21 de la cultura), Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen, GET – Cooperativa sociale, IhmeFilmi, ACFK, NexT, Seven, Vision Kino.

Moving Cinema s'ha desenvolupat des de 2014 amb el suport d'Europa Creativa MEDIA.

12/07/2017

Presentació de CinEd a l'Institut français de Barcelona

El dimecres 12 de juliol A Bao A Qu presenta el projecte CinEd a l’Institut français de Barcelona juntament amb l’Institut français de París, La Cinémathèque française, el cineasta i director artístic de Novos Cinemas, Ángel Santos, la professora de l’Institut Mosiès Broggi Fanny Figueras i les seves alumnes Palmira Sabaté i Laia Vallespí, alumnes també de Cinema en curs, Moving cinema i participants a CinEd el 2016-2017.

Hi assisteixen més de 50 docents, alguns participants de Cinema en curs o Filmoteca per a les escoles; institucions i entitats vinculades amb projectes de cinema i educació; i la resta de socis del projecte: Os Filhos de Lumière (Portugal), GET – Cooperativa sociale (Itàlia), IhmeFilmi (Finlàndia), ACFK (República Txeca), Seven (Bulgària), NexT (Romania) i Macondo (Romania).

06/07/2017

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films Adéurealitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils i Kaibiganrealitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2015-2016, a la Mostra Joaquim Venancio de Rio de Janeiro.

28/06/2017

Projeccions a Novos Cinemas

En el marc de la segona edició de Novos Cinemas - Festival Internacional de Cinema de Pontevedra, projecció dels films Terra dos Arxinas (CEIP Tenorio), Co devalar (IES de Poio), Entre redes (CEIP A Rúa), Tres dies (Escola Riera de Ribes) i In crescendo (IES Rey Pastor), realitzats a Cinema en curs 2016-2017. Les cinc pel·lícules es projecten a la sessió de les 11h a la Sede Afundación de Pontevedra.

 

21/06/2017

Projeccions CinEd a Múrcia, Astúries, Castella i Lleó i Galícia

El maig i juny, en el marc del projecte CinEd, s'organitzen sessions de pel·lícules de la col·lecció a San Pedro del Pinatar (Múrcia), Pola de Somiedo (Astúries), Segòvia (Castella i Lleó) i Betanzos (Galícia). Participants dels tallers d'audiovisual i comunicació del centre AFEMAR Salud Mental Menor, així com alumnes del CP Flórez Estrada, del CEIP Fray Juan de la Cruz i de l'Instituto Francisco Aguiar van descobrir les pel·lícules Rentrée des classes, Petite lumière, En construcción i Com vaig celebrar el final del món.

També es poden consultar les activitats realitzades al bloc.

21/06/2017

Presentació de la publicació 'Encara no ho saps tot'

Presentació de la publicació 'Encara no ho saps tot' realitzada en el marc del taller de fotografia al voltant del Castell de Castellterçol. Alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Ramona Calvet conjuntament amb el fotògraf Eugeni Gay, van explicar el treball realitzat al llarg del taller així com el projecte fotogràfic que queda recollit en una publicació, aquest any dedicat al retrat de persones vinculades amb el castell.

Amb motiu de la presentació, algunes de les fotografies realitzades van exposar-se a la plaça Vella de Castellterçol, que els assistents van poder veure a la sortida de la presentació. El taller de fotografia s'ha realitzat amb la col·laboració de la Fundació Josep M de Anzizu.

 

19/06/2017

Projeccions dels films als barris i pobles

Projecció dels films realitzats als diferents tallers de Cinema en curs 2016-2017 a les escoles i instituts, als pobles i ciutats dels centres participants.

Memòries d'un barri (realitzat pels alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Maria Espinalt): 20 de juny a la Biblioteca Poblenou Manuel-Arranz de Barcelona.

Demà tot anirà bé (realitzat pels alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Juan Manuel Zafra): 20 de juny a l'Institut Juan Manuel Zafra de Barcelona. 

Tres oficis, un barri (realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut La Sedeta): 20 de juny al Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. 

Mireia i Sula (realitzat pels alumnes de 6è de primària de l'Escola Rafael Alberti) i Un día gris (dels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Enric Borràs): 19 de juny al Teatre Principal de Badalona. 

La distància (realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat de l'Institut Moisès Broggi): 19 de juny a l'Institut Moisès Broggi de Barcelona.

De pressa passa el temps (realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat de l'Institut Castellet): 19 de juny a l'Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet.

Vell món (realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Príncep de Girona): 19 de juny a l'Institut Príncep de Girona de Barcelona. 

Entre blocs. 40 anys de l’Institut Bellvitge (realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Bellvitge): 19 de juny a la Biblioteca de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat. 

De Milladoiro a Seidón (realitzat pels alumnes 1r d'ESO de l'IES Milladoiro): 19 de juny a la Casa de Cultura de Milladoiro.

L'home clau (realitzat pels alumnes de 3r i 4t d'ESO de l'Institut Montjuïc): 19 de juny a l'Institut Montjuïc de Barcelona.

Tres dies (realitzat pels alumnes de 4t, 5è i 6è de primària de l'Escola Riera de Ribes): 18 de juny al Cinema de Sant Pere de Ribes.

Xerallo. L'oblit entre les muntanyes (realitzat pels alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de l'Institut de Tremp): 17 de juny a l'Espai Cultural La Lira de Tremp.

A prop teu (realitzat pels alumnes de 6è de primària de l'Escola de Bordils): 14 de juny al Casal de Bordils.

19/06/2017

Presentació 'Teixint espais, teixint generacions' a Terrassa

Presentació del projecte 'Teixint espais, teixint relacions' a càrrec dels alumnes de PFI de l'Institut Terrassa i l'acompanyament de la fotògraf Mònica Roselló.La presentació va comptar amb una trobada amb les persones retratades al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, participants en les sessions de retrat.

Per veure el procés de treball, podeu veure el bloc. Les fotografies es podran veure fins el 7 de juliol al vestíbul de la primera planta.

 

12/06/2017

ESTRENA DELS FILMS FINALS A LA CINETECA DE MADRID

Estrena a la Cineteca de Madrid de sis pel·lícules realitzades a Cinema en curs a Madrid i Catalunya: Diario de una mirada (CEIP Ntra. Sra. de la Fuencisla), Al oeste de Fuenlabrada (IES Jimena Menéndez Pidal), In crescendo (IES Rey Pastor), Xerallo. L'oblit entre les muntanyes (Institut de Tremp), Memòries d'un barri (Institut Maria Espinalt) i La distància (Institut Moisès Broggi).

Després de la projecció de cada pel·lícula els seus autors la presenten i dialoguen amb un altre dels grups participants. A més a més dels autors dels films, els docents i cineastes participants als tallers, també assisteixen a la jornada altres cineastes i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació.

 

12/06/2017

Presentació de Laia Estruch EN RESiDÈNCiA a l'Institut Juan Manuel Zafra

Alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Juan Manuel Zafra juntament amb Laia Estruch, van presentar la performance 'Playground Scene' al pati de l'institut. La performance es desenvolupa al voltant d'una estructura de ferro creada en el mateix procés de creació i instal·lada temporalment al pati del centre educatiu.

Després de realitzar l'acció, els alumnes i la Laia Estruch van explicar el procés de treball així com la peça realitzada.

Per a seguir el procés de creació i la documentació generada al llarg del curs, podeu veure el bloc.

 

08/06/2017

Projecció al 'Certamen de cortos' d'Orcasitas

En el marc del 'Certamen de cortos', organitzat per l’Associació de veïns d’Orcasitas, projecció dels films Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios dels alumnes de l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i els alumnes del Colegio Montserrat (Orcasitas) i Quién sabe, també dels alumnes del Colegio Montserrat.

 

06/06/2017

Presentació d'Ana Garcia-Pineda EN RESiDÈNCiA a l'Institut Doctor Puigvert

Presentació de l'exposició 'No necessites una piconadora si la teva lògica és de pes', realitzada per Ana Garcia-Pineda i els alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Doctor Puigvert, en el marc d'EN RESiDÈNCiA. L'exposició consta de tres peces diferenciades: 'Preguntes sense resposta', 'No et rentis les mans' i 'On va la llum quan marxa'.

L'exposició s'ha presentat al Centre Cívic Baró de Viver i es pot veure fins el 14 de juny. Per seguir el procés de creació, podeu consultar el bloc.

02/06/2017

Presentació de Toni Giró EN RESiDÈNCiA a l’Institut Serrat i Bonastre

Presentació de la peça ‘#MONU#mentalismes’, realitzada pels alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Serrat i Bonastre amb Toni Giró en el marc d’EN RESiDÈNCiA. La presentació va realitzar-se al pati del Museu Frederic Marès, a càrrec dels alumnes i el creador.

Podeu consultar el procés de creació al bloc.

01/06/2017

ESTRENA DELS FILMS FINALS A LA FILMOTECA DE CATALUNYA

El dia 1 i 7 de juny se celebra a la Filmoteca de Catalunya l’estrena dels films realitzats en el marc de Cinema en curs - Cine en curso 2016-2017.

El dia 1 de juny es projecten:

Xerallo. L'oblit entre les muntanyes (Institut de Tremp), A les teves mans (Institut Castellet), Recordant el molí (Escola La Popa), Mans que acaricien la fusta (Centre d’Educació Especial Josep Pla), La distància (Institut Moisès Broggi), Tres oficis, un barri (Institut La Sedeta), In crescendo (IES Rey Pastor), A prop teu (Escola de Bordils).

El dia 7 de juny es projecten:

Memòries d’un barri (Institut Maria Espinalt), Mireia i Sula (Escola Rafael Alberti), De pressa passa el temps (Institut Castellet), Entre blocs. 40 anys de l’Institut Bellvitge (Institut Bellvitge), Un día gris (Institut Enric Borràs), Vell món (Institut Príncep de Girona), Demà tot anirà bé (Institut Juan Manuel Zafra), Tres dies (Escola Riera de Ribes).

Després de la projecció de cada film els seus autors fan una breu presentació i dialoguen amb els alumnes d’un dels altres tallers. A més a més dels autors dels films, els docents i cineastes participants als tallers, també assisteixen a la jornada altres cineastes i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació.

 

29/05/2017

Estrena de 'Mirant a Waldes' i 'La màgia del Casino'

Els alumnes de 6è de primària de l'Escola Fluvià presenten les seves pel·lícules Mirant a Waldes i La màgia del Casino a l'auditori del Centre Cívic Sant Martí de Provençals.

 

29/05/2017

Presentació de Jaume Pitarch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Moisès Broggi

El pati del Centre d’Art - Tecla Sala va a acollir la presentació d’’Aula d’acollida’, intervenció realitzada per Jaume Pitarch i alumnes de 4rt d’ESO en el marc del projecte EN RESiDÈNCiA. Els alumnes van explicar el procés de creació de la peça, el treball conjunt amb el creador i també el sentit de la intervenció i el seu títol.

La intervenció podrà veure's fins el 25 de juny, en el marc de l'exposició 'La pràctica impossibilitat del dejuni' de Jaume Pitarch.

Podeu consultar el procés de creació al bloc.

24/05/2017

Presentació de Pep Duran EN RESiDÈNCiA a l’Institut Jaume Balmes

Presentació de ‘Contin(g)ent’, la peça mural realitzada per Pep Duran i alumnes de 4rt d’ESO en el marc d’EN RESiDÈNCiA insertada en un dels murs del centre educatiu. L’obra és una peça mural de guix blanc que s’ha instal·lat de manera permanent a la paret d’accés a la Sala d’Actes de l’Institut.

Podeu consultar el procés de creació al bloc.

22/05/2017

Presentació de LaCol EN RESiDÈNCiA a l’Institut Príncep de Girona

Presentació de ‘Nexum³’, intervenció arquitectònica al solar proper a l’Institut Príncep de Girona, realitzada per alumnes de 3r d’ESO i LaCol en el marc d’EN RESiDÈNCiA.

Podeu consultar el procés de creació al bloc.

20/05/2017

Nova sessió de Pantalla Alternativa

El 20 de maig, els Joves Programadors UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica) organitzen una nova sessió del cicle de cinema d'autor Pantalla Alternativa a l'Auditori de Calàbria 66.

La sessió consta de la projecció del darrer film d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, 'La propera pell' (2016), seguida d'un emocionant diàleg amb el cineasta Isaki Lacuesta que respon generosament a les preguntes motivades pels joves d'UJAC i el públic assistent. Es parla del treball de fotografia, de la profunditat de camp i la tria d'òptiques, de les localitzacions i l'ús expressiu del paisatge, de la direcció d'actors, dels enquadraments, del desenvolupament del guió, de la co-direcció amb Isa Campo, del final...

La sessió es desenvolupa en el marc del projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu.

08/05/2017

Projecció de 'Il posto' a Pontevedra

El 8 de maig, en el marc del projecte CinEd, alumnes de l'IES Cacheiras (Teo) visiten el Teatre Principal de Pontevedra per veure en gran pantalla 'Il posto', d'Ermanno Olmi.

Al diàleg posterior, es parla de la pèrdua d'innocència, del pas a la vida adulta i del pas del temps. També es planteja un paral·lelisme entre el sistema adult i les pròpies experiències dels alumnes assistents.

Organitzen la sessió el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe, en col·laboració amb Novos Cinemas.

05/05/2017

Projeccions de 'Il posto' al CGAI

El 4 i 5 de maig, estudiants de secundària i batxillerat visiten el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe per descobrir 'Il posto', del director italià Ermanno Olmi.

En el diàleg posterior a la projecció es parla d'algunes de les qüestions essencials del film: de fer-se gran, del pas a la vida adulta, del contrast entre el camp i la ciutat, dels seus sons, sorolls i llums, del treball amb el rostre i l'ús de primers plans, del caràcter reservat i tímid de Domenico, de la seqüència final...

A la sessió, inscrita en el marc del projecte CinEd, hi participen alumnes de l'IES de Catabois (Ferrol), l'IES O Mosteirón (Sada), l'IES Rafael Dieste (A Coruña) i l'IES Ricardo Carballo Calero (Ferrol).

04/05/2017

CONVOCATÒRIA CINEMA EN CURS 2017-2018

Oberta la convocatòria per participar a Cinema en curs 2017-2018. El termini de presentacions de sol·licituds finalitza el dia 26 de maig.

Es poden descarregar les bases de la convocatòria aquí.

 

29/04/2017

Moving Cinema col·labora amb el D'A – Festival de Cinema D'Autor de Barcelona

Per tercer any consecutiu, Moving Cinema col·labora amb el D'A – Festival de Cinema D’Autor de Barcelona.

Els Joves Programadors UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica) presenten 'Días color naranja', de Pablo Llorca, i condueixen el diàleg amb el cineasta acabada la projecció.

A més, durant els dies del festival, estudiants de l'Institut Narcís Monturiol (Barcelona), l'Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), l'Institut Enric Borràs (Badalona), l'Institut La Sedeta (Barcelona), l'Institut Moisès Broggi (Barcelona), l'Institut Príncep de Girona (Barcelona) i l'Institut de Tremp (Tremp) assisteixen com a Joves Espectadors a diverses projeccions proposades pel festival, Moving Cinema i Cinema en curs.

Els films que es proposen són: 'A cidade onde envelheço', de Marilia Rocha; 'Días color naranja', de Pablo Llorca; 'El futuro perfecto', de Nele Wohlatz; 'El último verano', de Leire Apellaniz; 'Hermia & Helena', de Matías Piñeiro; i 'L'indomptée', de Caroline Deruas. En alguns casos, tenen ocasió de gaudir dels diàlegs amb els cineastes.

28/04/2017

‘Diàlegs amb fotògraf' a l'Institut Quatre Cantons

Els fotògrafs Consuelo Bautista, Manolo Laguillo i Israel Ariño han estat  convidats a participar en un seguit de 'Diàlegs amb fotògraf' a l'Institut Quatre Cantons (Poblenou) amb alumnes de 1r de Batxillerat. Al llarg de tres sessions, els alumnes han tingut l'oportunitat de conèixer de primera mà el treball d'aquests fotògrafs, visionar els seus projectes i aproximar-se als seus modes de treball i materials de procés.

Podeu seguir el procés de treball i de les sessions al bloc.

24/04/2017

Cinema en curs a Pàdua

En el marc del festival Corti a Ponte, projecció dels films Llums de matinada, realitzat pels alumnes de l’Institut Quatre Cantons (Barcelona), Nuevos Pasos, realitzat pels alumnes de l’IES Jimena Menéndez Pidal (Fuenlabrada) i Adéu, dels alumnes de l'Escola de Bordils (Bordils)

 

20/04/2017

Taller de Fotografia en curs a Shanghai (Xina)

Primer taller 'Fotografia en curs' a l'Escola ArtBox de Shanghai (Xina) de la mà del fotògraf Joan Villaplana. Al llarg de dos dies, un grup de joves ha treballat a partir de la pràctica 'Colors de l'entorn'. La proposta ha culminat en un projecte fotogràfic col·lectiu que es mostrarà al juliol en una exposició al Liu Haisu Museum de Shanghai.

Podeu veure el procés al bloc així com la tria final de fotografies publicada al web.

20/04/2017

Projecció de 'El espíritu de la colmena' a Mancha Real

El 20 d'abril, en el marc del projecte CinEd, alumnes de l'IES Peña del Águila de Mancha Real (Jaén) descobreixen en pantalla gran 'El espíritu de la colmena', de Víctor Erice.

Després de la projecció s'obre un diàleg on comparteixen impressions i reflexions sobre la pel·lícula: es parla de l'argument, del treball amb les mirades i els silencis, les relacions familiars, el títol i el final. 

La sessió es desenvolupa en el Centre Cultural Maestro José Luis Quero Juárez.

15/04/2017

Emissió de 'El curs del temps' i 'Dos mundos'

El 15 d'abril a les 19:30h, s'emeten els films documentals El curs del temps, realitzat pels alumnes de l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) i Dos mundos, realitzat pels alumnes de l'Institut Picasso (Barcelona) al programa Doc's de Betevé.

12/04/2017

Segona sessió de Cinema en curs a Uruguai

En el marc de la 35ª edició del Festival Cinematográfico Internacional del Uruguay, projecció dels films realitzats a diferents edicions de Cinema en curs - Cine en curso. Els films seleccionats es divideixen en dos programes que tenen lloc els dies 10 i 12 d'abril a la sala Chaplin del Cine Universitario de Uruguay.

Dins la segona sessió es projecten Deixando atrás (CEIP A Rúa), Des dels nostres barris.Desde nuestros barrios (Institut Bellvitge i Colegio Montserrat - Orcasitas), La nit més llarga (Escola Rafael Alberti), Més a prop (Institut Milà i Fontanals), i El pan de Ángel (Escuela Unión Nacional Árabe).

 

10/04/2017

Primera sessió de Cinema en curs a Uruguai

En el marc de la 35ª edició del Festival Cinematográfico Internacional del Uruguay, projecció dels films realitzats a diferents edicions de Cinema en curs - Cine en curso. Els films seleccionats es divideixen en dos programes que tenen lloc els dies 10 i 12 d'abril a la sala Chaplin del Cine Universitario de Uruguay.

Dins la primera sessió es projecten Memòries del mar i la ciutat sensibles (Institut Milà i Fontanals), Emilia (Liceo Experimental Manuel de Salas), Llums de matinada (Institut Quatre Cantons), Mirar endavant (Escola de Bordils), Nuevos pasos (IES Jimena Menéndez Pidal) i Rere el MACBA. Retrat d’un museu (Institut Moisès Broggi).

 

06/04/2017

Projecció de 'En construcción' a Pontevedra

Alumnes dels centres educatius IES Poio (Poio) i IES Cacheiras (Teo) assisteixen al Teatre Principal de Pontevedra per veure en gran pantalla 'En construcción', de José Luis Guerin, inclosa a la col·lecció CinEd.

En el diàleg posterior, s'inicia una conversa al voltant de temes com els límits entre el documental i la ficció, l'ús del muntatge, la llum i les hores del dia o els diàlegs i la construcció dels personatges.

Organitzen la sessió el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe juntament amb Novos Cinemas – Festival de Cinema de Pontevedra.

04/04/2017

Cinema en curs al Pedrera Artlab 2017

En el marc del Cicle d’Interrelacions artístiques Pedrera Artlab 2017 organitzat per Fundació Catalunya-La Pedrera, alumnes i exalumnes de Cinema en curs realitzen nou peces per acompanyar el concert en directe del grup CyBee.

Hi participen: Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castell d'Estela (Amer), Institut Les Corts (Barcelona), Institut Moisès Broggi (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona), PAE Hospitalet (L'Hospitalet de Llobregat), PAE Sabadell (Sabadell) i UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica).

Les peces realitzades es poden veure al web de Cinema en curs. 

El concert te lloc el divendres 31 de març a les 20h a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92).

03/04/2017

Trobada CinEd a Helsinki

En el marc del projecte CinEd, del 3 al 6 d'abril, té lloc a Helsinki una sessió de treball centrada en l'elaboració de materials i propostes pedagògiques per acompanyar les noves pel·lícules que, enguany, s'inclouen a la col·lecció: 'El verdugo', de Luis García Berlanga (Espanya); 'Aniki Bobó', de Manoel de Oliveira (Portugal); i 'Un home sense passat', d'Aki Kaurismäki (Finlàndia).

CinEd és un programa impulsat i coordinat a Espanya per A Bao A Qu, liderat per l'Institut français (París) en cooperació amb La Cinémathèque française.

31/03/2017

Alumnes EN RESiDÈNCiA al Taller de construcció de l'Auditori de Sant Cugat

Els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Juan Manuel Zafra que treballen amb Laia Estruch en el marc d'EN RESiDÈNCiA, han visitat el taller de construcció de l'Auditori de Sant Cugat, on es realitza l'estructura dissenyada al llarg del procés de creació. En aquesta visita, s'han comentat aspectes tècnics i de realització de la peça amb les persones del taller.

Podeu seguir el procés de creació al bloc.

23/03/2017

Projeccions de 'En construcción' al CGAI

El 23 i 24 de març, en el marc del projecte CinEd, alumnes de l'IES Francisco Aguiar (Betanzos), l'IES Rafael Dieste (A Coruña), l'IES O Mosteirón (A Coruña) i l'IES de Catabois (Ferrol) visiten el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe per descobrir la pel·lícula 'En construcción', de José Luis Guerin.

Després de la projecció s'obre un diàleg sobre algunes qüestions essencials de la pel·lícula que continua a l'aula amb comentaris i impressions que es publiquen al bloc del projecte.

18/03/2017

Inici de la temporada 2016-2017 de Pantalla Alternativa

El 18 de març té lloc, a l'Auditori del centre cívic Calàbria 66, la primera projecció de la temporada 2016-2017 de Pantalla Alternativa, un cicle de cinema d'autor programat pels Joves Programadors UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica).

La sessió consta d'un programa doble amb el migmetratge 'Antoine et Colette' de François Truffaut (1962) i l'últim film de Jonás Trueba, 'La reconquista' (2016). A la projecció, la segueix un interessant i ric diàleg amb el cineasta que parla generosament sobre la llum i el color a la pel·lícula, el treball amb els actors, la seqüència del primer petó, la música o el valor del vestuari.

La sessió es desenvolupa en el marc del projecte Moving Cinema.

17/03/2017

Cinema en curs al 'Plasencia Encorto'

En el marc de la 4a edició del festival International Youth Film Festival Plasencia Encorto, projecció del film La nit més llarga realitzat pels alumnes de 6è de primària de l'Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2015-2016.

14/03/2017

Alumnes EN RESiDÈNCiA al muntatge de l'exposició de Jaume Pitarch

Els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Moisès Broggi que treballen amb Jaume Pitarch en el marc d'EN RESiDÈNCiA, han visitat el muntatge de l'exposició 'La pràctica impossibilitat del dejuni' al Centre d'Art Tecla Sala. La visita ha permès als alumnes aproximar-se de primera mà a les obres de Jaume Pitarch i alhora conèixer els espais en què presentaran l'obra en la culminació del procés.

Podeu seguir el procés de creació a través del bloc.

07/03/2017

Cinema en curs al 'Visualsound'

Projecció del film Kaibigan realitzat pels alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2015-2016 a la 14ª edició del festival Visualsound.

 

 

03/03/2017

Jornada 'Compartir el cinema' 2017

Divendres 17 de març, de 10h a 14h30 i de 16h a 19h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Europa Creativa Desk-MEDIA Catalunya i A Bao A Qu organitzen la segona jornada 'Compartir el cinema', dedicada al cinema i la seva transmissió: a les múltiples formes en què el cinema es descobreix, es dóna, es rep, es passa, es comparteix. S'adreça tant a persones vinculades al cinema (cineastes, programadors, professors, estudiants) com a persones dedicades a l'educació, i a totes aquelles concernides per la creació i la qüestió de la transmissió i el lloc de la cultura i les arts a la societat.

La jornada s'articula entorn de dues qüestions essencials de la creació cinematogràfica que fonamenten les metodologies de 'Cinema en curs'. Es reflexionarà sobre com determinades pel·lícules o seqüències impulsen o acompanyen el treball d’alguns cineastes, com ressonen en alguns films les pel·lícules i els plans estimats. Es parlarà sobre els processos de creació conjunts entre cineastes i guionistes, actors, directors d’art, muntadors; sobre els modes de treball i les recerques; sobre el que es troba perquè el camí és compartit.

La segona part tractarà sobre descobertes, desigs i transformacions. Conversarem sobre 'Cinema en curs¡ i sobre com la creació cinematogràfica esdevé motor d’aprenentatge i creixement, de confiança i obertura, de compromís amb el món i amb els altres. 

Hi participaran: Alain Bergala, Mar Coll, Valentina Viso, Fernando Franco, Miguel Ángel Rebollo, Jonás Trueba, Francesco Carril, Eulàlia Bosch, Fanny Figueras, Meritxell Colell, Isabel Ribera, Pep Garrido i alumnes de Cinema en curs.

Aquí es pot descarregar el programa de la jornada.

Inscripcions a través d'aquest formulari.

01/03/2017

Presentació del projecte CinEd

L'1 de març es presenta oficialment el projecte de cooperació europea CinEd a la Filmoteca española – Cine Doré. L'acte compta amb la presència d'A Bao A Qu; del director de l'ICAA, Òscar Graefenhain; de la directora de cultura de l'Instituto Cervantes, Beatriz Hernanz; dels cineastes José Luis Guerin i Jonás Trueba; de la professora Fanny Figueras; i de la responsable dels programes educatius del CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe, Mónica García. 

Després de la presentació, es projecta la pel·lícula 'En construcción' que s'acompanya d'un diàleg entre el seu director, José Luis Guerin, i estudiants de l'Instituto Rey Pastor (Madrid), el Colegio Montserrat – Orcasitas (Madrid) i l'Instituto Jimena Menéndez Pidal (Fuenlabrada), molts d'ells participants del programa Cinema en curs.

CinEd és un projecte impulsat i coordinat a Espanya per A Bao A Qu i liderat per l'Institut français (París), en cooperació amb La Cinémathèque française. Està cofinançat pel programa MEDIA d'Europa Creativa i, a Espanya, compta amb el suport del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, l'ICAA i l'Instituto Cervantes.

28/02/2017

Trobada amb José Luis Guerin

El 28 de febrer, estudiants de Cinema en curs de l'Institut Moisès Broggi gaudeixen d'una trobada amb el cineasta José Luis Guerin.

Després d'assistir a la projecció de 'En construcción', inscrita en el marc del projecte CinEd, celebren un diàleg sobre algunes de les qüestions essencials de la pel·lícula: el valor dels enquadraments, la construcció en el muntatge, el retrat dels personatges, la llum i les hores del dia...

18/02/2017

Emissió de 'Anys d’ofici' i 'L’arrel del Bruc'

El 18 de febrer a les 19:25h, s'emeten els films documentals Anys d'ofici, realitzat pels alumnes de l'Institut Joan d'Àustria (Barcelona) i L'arrel del bruc realitzat pels alumnes de l'Institut Castell d'Estela (Amer) al programa Doc's de Betevé. 

14/02/2017

Trobada Moving Cinema

Del 14 al 17 de febrer es celebra a Lisboa la segona trobada de Moving Cinema 2016-2017. Es fa balanç del projecte, s'intercanvien experiències, es defineixen nous objectius i es treballa amb la plataforma Inside Cinema que es presentarà durant la conferència del proper juliol a Barcelona.

Participen a la trobada, A Bao A Qu -líder del projecte- , Meno Avilys (Lituània), Os Filhos de Lumière (Portugal), Centre for the Moving Image (Edimburg), British Film Institute (Gran Bretanya) i Kijufi (Alemanya).

Moving Cinema compta amb el suport del programa Europa Creativa MEDIA.

10/02/2017

Servei educatiu al voltant de 'Huellas. Humberto Rivas', a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Inici del ervei educatiu a l'exposició 'Huellas. Humberto Rivas' a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. S'han dissenyat diverses activitats al voltant de l'exposició:

Visita comentada i propostes per a mestres i professors, el dia 31 de gener, amb l'acompanyament de Mònica Roselló, fotògraf i Salvador del Carril, gran coneixedor de l'obra d'Humberto Rivas.

'Memòries fotogràfiques. Taller de fotografia per a centres educatius', en què es treballa la fotografia d'espai amb càmera de plaques i revelat al laboratori, inspirats per la visita a l'exposició.

'Retrats revelats. Taller de creació i descoberta de la fotografia per a nois i noies de 10 a 14 anys', en què es realitzen retrats a la manera d'Humberto Rivas i es revelen al laboratori.

Més informació: http://www.abaoaqu.org/activitat/huellas-humberto-rivas-servei-educatiu-lexposici

L'exposició pot visitar-se fins el 8 d'abril.

10/02/2017

Servei educatiu 'Fotollibres. Aquí i Ara' al Museu de Granollers

Els alumnes de 5è i 6è de l'Escola Ferrer i Guàrdia de Granollers i els alumnes del Programa de Formació PTT, han participat en als tallers 'Triar, ordenar, editar. Els fotollibres' al Museu de Granollers, al voltant de l'exposició 'Fotollibres. Aquí i ara'.

Així mateix, en dues sessions de cap de setmana es va dur a terme el taller de creació de projectes fotogràfics 'De la fotografia al llibre', en el qual hi van assistir vuit participants per desenvolupar els seus projectes fotogràfics propis, en una petita edició.

El servei educatiu de l'exposició segueix la itinerància al Museu d'Art de Cerdanyola.

08/02/2017

Formació CinEd a Galícia

El 8 de febrer, en el marc del Plan Proxecta, es duu a terme la segona jornada de formació per a professorat de CinEd a Galícia, en col·laboració amb el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe i Novos Cinemas – Festival de Cinema de Pontevedra.

Es comparteixen experiències de treball, es proposen metodologies de visionat i s'analitza amb profunditat 'En construcción', de José Luis Guerin, i 'Il posto', d'Ermanno Olmi, pel·lícules incloses a la programació proposada als set centres educatius participants. 

01/02/2017

Trobada CinEd a Bari

De l'1 al 4 de febrer es celebra a Bari (Itàlia) la segona trobada del projecte CinEd d'aquest any 2016-2017. Es fa balanç del projecte, s'intercanvien experiències i es defineixen nous objectius per a la propera edició 2017-2018.

CinEd és un projecte impulsat i coordinat a Espanya per A Bao A Qu i liderat per l'Institut français (París) en cooperació amb La Cinémathèque française

01/02/2017

Alumnes EN RESiDÈNCiA de l'Institut Moisès Broggi al MACBA

Els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Moisès Broggi que participen a EN RESiDÈNCiA visiten amb Jaume Pitarch el MACBA per veure una tria de les obres exposades de la col·lecció. Entre les obres comentades, hi ha peces de Hans Haacke, Cildo Meireles, Àngels Ribé, Hans Peter Feldman, entre d'altres. L'itinerari s'ha concebut conjuntament amb el servei educatiu del museu, per tal que dialogui amb el procés de creació que alumnes i creador estan realitzant.

20/01/2017

Projecció de 'El espíritu de la colmena' al CGAI

El 20 de gener, en el marc del projecte CinEd, estudiants de l'IES O Mosteirón (A Coruña) descobreixen en pantalla gran la pel·lícula de 'El espíritu de la colmena', de Víctor Erice al CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe.

En el diàleg posterior a la projecció es tracten temes com l'aspecte líric de la pel·lícula, el muntatge i el joc amb el pas del temps, o la vessant més documental de les imatges. També es parla de la llum, citant els textos de Luís Cuadrado i Teo Escamilla, directors de fotografia de la pel·lícula, que parlen de les referències a Veermer i Rembrandt.

12/01/2017

Projeccions de 'Pierrot le fou' a Galícia

En el marc del projecte CinEd, el 12 i 13 de gener, alumnes de set instituts de Galícia visiten el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe (A Coruña) i el Teatro Principal de Pontevedra per descobrir la pel·lícula 'Pierrot le fou', de Jean-Luc Godard.

Després de les projeccions, participen en un diàleg on comenten i comparteixen impressions i reflexions sobre algunes de les particularitats de la pel·lícula: les mirades a càmera, el cromatisme, les referències literàries, la discontinuïtat del muntatge, la relació amb els gèneres, la dimensió política i social...

Organitzen les sessions el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe, en col·laboració amb Novos Cinemas – Festival de Cinema de Pontevedra

07/01/2017

Emissió de 'Memòries d'una fàbrica' i 'Històries del Poblenou'

El 7 de gener a les 19h25 s'emeten els films documentals Memòries d’una fàbrica i Històries del Poblenou, realitzats pels alumnes de l’Institut Quatre Cantons, al Doc’s de BTV.

 

31/12/2016

Emissió dels films documentals a BTV

El 31 de desembre a les 19h25 s'emeten els films documentals Bellvitge, el valor d'un barri, realitzat per alumnes de l'Institut Bellvitge i Record d'infant. Memòries de la maternitat, realitzat per alumnes de l'Institut Les Corts, al programa Doc's de BTV. 

24/12/2016

Emissió de 'Els camins de l'exili'

El 24 de desembre a les 19h25, s'emet el film documental Els camins de l'exili, realitzat pels alumnes de 5è i 6è de l'Escola Sant Jaume de Portbou, al programa Doc's de BTV. 

18/12/2016

Emissió de 'Més a prop' i 'Notes de confiança'

El 18 de desembre a les 21h35, s’emeten els films de ficció Més a prop, realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals, i Notes de confiança, realitzat pels alumnes de l’Institut Castellet, al programa Curts de BTV.

 

08/12/2016

Cinema en curs a Grècia

Projecció del film La nit més llarga realitzat pels alumnes de 6è de primària de l'Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2015-2016, a la XVI edició de l'European Meeting of young people’s audiovisual creation Camera Zizanio.

 

04/12/2016

Emissió de 'Llums de matinada' i 'Finals de juny, principis de setembre'

El 4 de desembre a les 21h25, s'emeten els films de ficció Llums de matinada, realitzat pels alumnes de l'Institut Quatre Cantons, i Finals de juny, principis de setembre, realitzat pels alumnes de l'Escola Rafael Alberti, al programa Curts de BTV. 

02/12/2016

Laia Estruch En Residència a l'Institut Juan Manuel Zafra

Els alumnes de 4rt d'ESO de l’Institut Juan Manuel Zafra que aquest curs participen a En Residència amb Laia Estruch, assiteixen a l'estrena de la performance ‘Moat’ (de Laia Estruch) realitzada a l’Antic Teatre.

30/11/2016

Projecció i presentació de 'L'enyorança'

Durant la celebració de la Festa Major d'hivern de Castellcir, els alumnes de l'Escola La Popa presenten el seu film L'enyorançarealitzat a Cinema en curs 15-16.

24/11/2016

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films La nit més llarga realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti i Fer-se gran realitzat pels alumnes de l’Escola Riera de Ribes a Cinema en curs 2015-2016 a la Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio de Rio de Janeiro.

22/11/2016

Cinema en curs a Mèxic

En el marc del CEME-DOC (Cine y reflexión sobre migraciones, refugiados y exilios), projecció de Memòries del mar i la ciutat sensibles, realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2014-2015. El film es projecta els dies 22, 23, 26 i 29 a l'auditori Faro de Aragón, a la Filmoteca UNAM i als cines Lido i Villa Olímpica de Ciutat de Mèxic. 

22/11/2016

Cinema en curs al festival 'Las Otras Miradas'

Projecció de sis films realitzats a Cinema en curs Catalunya, Galícia i Xile, en el marc de la segona edició del Festival Internacional de Cine Las Otras Miradas.

Del 22 al 25 de novembre es projecten, a l'Auditori de l'Aquàrium de Sant Sebastià, les pel·lícules La nit més llarga, (Escola Rafael Alberti, Badalona), Adéu (Escola de Bordils), Paso a Paso (CEIP A Rúa, Cangas), La llegada de Tefi (Escuela Cornelia Olivares, Santiago de Xile), Emilia Aurora de un encuentro (Liceo Experimental Manuel de Salas, Santiago de Xile).

 

21/11/2016

Cinema en curs a Bilbao

En el marc de la primera edició del Zinetxiki Festival, projecció de diferents films realitzats a Cinema en curs 2014-2015 i 2015-2016.

El silenci, realitzat pels alumnes de l’Institut Narcís Monturiol, i Rere el MACBA. Retrat  d’un museu, realitzat pels alumnes de l’Institut Moisès Broggi es projecten els dies 21, 22 i 23 de novembre a la sala Bilborock a les 10h30.

Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, realitzat pels alumnes de l’Institut Bellvitge i els alumnes del Colegio Montserrat, es projecta el 23 de novembre a l’Auditori del Museo de Bellas artes de Bilbao a les 17h15.

 

 

20/11/2016

Emissió de 'La solitud' i 'Traços'

El 20 de novembre a les 21:25h, s'emeten els films de ficció La solitud, realitzat pels alumnes de l'Institut Milà i Fontanals, i Traços, realitzats pels alumnes de l'Escola Els Xiprers, al programa Curts de BTV.

18/11/2016

Formació CinEd per a docents a Galícia

El 18 de novembre es duu a terme la primera formació per a professorat de CinEd a Galícia, en col·laboració amb el CGAI – Centro Galego de Artes da Imaxe. Es presenta el projecte, es proposen metodologies de visionat i s’analitza amb més profunditat 'Pierrot le fou' de Jean-Luc Godard, el film amb que s’iniciarà la programació pels estudiants dels 6 instituts participants. 

18/11/2016

Segona sessió de la formació de Fotografia en curs per a docents

Dilluns 14 de novembre va realitzar-se la segona sessió de la formació de Fotografia en curs per a mestres i professors de primària i secundària la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta sessió, que va comptar amb la participació de la fotògraf Mònica Roselló, va centrar-se en la pràctica del retrat. Van participar-hi mestres i professors provinents de 14 centres educatius.

Les pràctiques realitzades pels participants es podran consultar al bloc.

17/11/2016

Cinema en curs al festival Cineuropa

En el marc del festival Cineuropa projecció dels films realitzats a diferents edicions de Cinema en curs – Cine en curso. 

Els films seleccionats es divideixen en dues sessions que tenen lloc els dies 17 i 23 de novembre a la sala Numax de Santiago de Compostela. Dins el programa 1 es projecten Memòries del mar i la ciutat sensibles (Institut Milà i Fontanals), Nuevos Pasos (IES Jimena Menéndez Pidal), O Camiño do tempo (IES Plurilingüe Fontem Albei da Fonsagrada), El silenci (Institut Narcís Monturiol), Mirar endavant (Escola de Bordils), La nit més llarga (Escola Rafael Alberti). Al programa 2 es projecten Des dels nostres barris. Desde nuestros Barrios (Institut Bellvitge i Colegio Montserrat), Més a prop (Institut Milà i Fontanals), Deixando atrás (CEIP A Rúa), Llums de matinada (Institut Quatre Cantons), Rere el MACBA. Retrat d’un museu (Institut Moisès Broggi), i Sons no Camiño (IES Manuel Chamoso Lamas do Carballiño).

 

 

15/11/2016

AJUT PER A LA CONTRACTACIÓ EN PRÀCTIQUES DE JOVES

Des de novembre de 2016 fins a maig de 2017, A Bao A Qu és associació beneficiària dels ajuts per a la contractació en pràctiques de joves que pertanyen al programa de Garantia Juvenil de Catalunya. El contracte de treball s’efectua d’acord amb les condicions establertes en l’Ordre TSF/213/2016, de l’1 d’agost, cofinançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil de la Generalitat de Catalunya i el Servicio Público de Empleo Estatal, i el Fons Social Europeu 2014-2020, amb un cofinançament del 91,89%.

14/11/2016

Moving Cinema col·labora amb L’Alternativa

Per tercer any consecutiu, L’Alternativa col·labora amb Moving Cinema i Cinema en curs. Estudiants de l’Institut Moisès Broggi (Barcelona), l’Institut La Sedeta (Barcelona) i l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) assisteixen com a Joves Espectadors a diverses projeccions. Els films que se’ls proposen són: ‘La substància’ de Lluís Galter, cineasta de l’equip de Cinema en curs; ‘Paula’ d’Eugenio Canevari; i ‘Tempestad’, de Tatiana Huezo.

14/11/2016

Cinema en curs al Meu Primer Festival

En el marc de El Meu Primer Festival, projecció del film La nit més llarga realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2015-2016.

El film es projecta els dies 14, 15, 16, 21 i 24 de novembre al Cinema Verdi (Barcelona), els dies 15, 17 i 24 de novembre a la Casa Encendida (Madrid) i el 2 de desembre a l’Auditori de Sant Martí de Provençals (Barcelona).

 

11/11/2016

SEFF 2016: Joves Programadors, Joves Espectadors

Per segon any consecutiu Moving Cinema col·labora amb el Festival de Cinema Europeu de Sevilla. Els Joves Programadors presenten 'L’indomptée', de Caroline Deruas, i condueixen el diàleg posterior amb la cineasta. Escullen la pel·lícula d’entre una selecció de films.

A més, durant tot el festival Joves Espectadors de nou instituts de Sevilla assisteixen a les projeccions de nou pel·lícules i, en alguns casos, tenen ocasió gaudir dels diàlegs amb els cineastes. Les pel·lícules proposades als Joves Espectadors són: 'La Belle Dormant', d’Ado Arrietta, 'Días Color Naranja' de Pablo Llorca, 'Fiore' de Claudio Giovannesi, 'L’indomptée' de Caroline Deruas, 'La mano invisible' de David Macián, 'La substància' de Lluís Galter, 'Mimosas' d’Oliver Laxe, 'Mister Universo' de Tizza Covi i Rainer Frimmel, i 'Paradise! Paradise!' de Kurdwin Ayub.

10/11/2016

Projeccions dels films Cinema en curs a festivals

Les pel·lícules de Cinema en curs viatgen a través de festivals nacionals i internacionals, i també es projecten a jornades, presentacions i conferències. Entre setembre i novembre els films s’han vist a Argentina, Brasil, Croàcia, Estats Units, Holanda, Mèxic i Uruguai. El detall es pot veure a Repercussió.

Festival de Cine Social Invicines (Córdoba, Argentina), Four River Film Festival (Karlovac, Croàcia), Festival do Rio. Mostra Geração (Rio de Janeiro, Brasil), CineKid Festival (Amsterdam, Països Baixos), Dubrovnik Film Festival (Dubrovnik, Croàcia), Chicago International Children's Film Festival (Chicago, Estats Units), El meu primer festival (Barcelona i Madrid), Festival Cineuropa (Santiago de Compostela), CEME - DOC (Ciutat de Mèxic), Filmets (Badalona), Llamale H, Festival Internacional de Cine sobre Diversidad Sexual y de Género (Montevideo, Uruguai), Zinetxiki Festival (Bilbao), Festival Internacional de Cine Las Otras Miradas (Sant Sebastià), Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio (Rio de Janeiro), Jornades Miradas cinematográficas sobre a escola (Santa Catarina, Brasil).

 

 

07/11/2016

Exposicions Fotografia en curs a Galícia

En el marc de ‘Outono Fotográfico’ s’han presentat a Galícia dues exposicions de Fotografia en curs. El dia 3 de novembre es va inaugurar a Santiago, a la sala del Centre Sociocultural A Trisca l’exposició ‘Fasquía- s.f feitura, apariencia dun barco’, realitzada per un grup d’alumnes de 4rt d’ESO de l’IES A Cachada acompanyats pel fotògraf José Caruncho i les professores Andrea Herrero i Berta Gómez. Podeu veure l’exposició publicada al web de Fotografia en curs: http://www.fotografiaencurs.org/ca/node/10705

El mateix dia 3 de novembre va presentar-se a Braga, al Museu D Diogo de Sousa, l’exposició "Nos Ollos de Torneiros", realitzada per un grup d’alumnes de 4rt d’ESO del CPI Ribeira acompanyats pel fotògraf Tono Mejuto i les professores Mar Cuba, África Álvarez i Cristina González. Podeu veure l’exposició publicada a: http://www.fotografiaencurs.org/gl/node/10664

 

06/11/2016

Emissió de 'Mirar endavant' i 'En veu baixa'

El dia 6 de novembre a les 21:30h, s'emeten els films de ficció Mirar endavant, realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils i En veu baixa, realitzat pels alumnes de l'Institut Joan d'Àustria, al programa Curts de BTV.

03/11/2016

Inici de Cinema en curs a Berlín i Brandenburg

El curs 2016-2017 es posa en marxa Cinema en curs a Alemanya. Es desenvoluparan dos tallers a Brandenburg amb aules d’acollida formades per nois i noies refugiats d’entre 10 i 12 anys de les escoles Grundschule am Humboldtring (Potsdam) i Sigmund-Jähn-Grundschule (Fürstenwalde), i un taller a Berlín a l’Escola Internacional Alfred-Nobel-Schule integrierte Sekundarschule. El curs s’inicia amb la formació dels docents i cineastes.

El dia a dia dels tallers es pot seguir al Diari dels tallers!

 

31/10/2016

Cinema en curs a BTV

Els films Cinema en curs també arriben a les pantalles de televisió, de la mà de BTV. En els darrers mesos s'han emès diversos films documentals al programa DOC'S i films de ficció al CURTS. També s’ha vist el film dedicat al MACBA al programa Pantalles, que col·labora regularment amb el museu.

DOC’S: Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, dels alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat) i 4t d'ESO del Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid); Rere el MACBA. Retrat d’un museu, dels alumnes de 1r de Batxillerat de l'Institut Moisès Broggi (Barcelona); Memòries del mar i la ciutat sensibles, dels alumnes de 1r i 2n d'ESO de l’aula d’acollida de l'Institut Milà i Fontanals (Barcelona); Allà on ens porta el Cremallera, dels alumnes de 1r de Batxillerat de l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet); Història del barri. El ferreter de Ciutat Meridiana, dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Pablo Ruiz Picasso (Barcelona) i Camins del temps, dels alumnes de 4t d’ESO de l'Institut La Sedeta (Barcelona).

CURTS: El silenci, dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Narcís Monturiol (Barcelona) i Ciutat estranya, dels alumnes de l’aula d’acollida de 1r a 4t d’ESO de l’Institut Júlia Minguell (Badalona).

Durant les properes setmanes també s’emetran: La solitud, dels alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals (Barcelona); Traços, dels alumnes de 6è de l’Escola Els Xiprers (Barcelona); Finals de juny, principis de setembre, dels alumnes de 6è de l’Escola Rafael Alberti (Badalona); Llums de matinada, dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Quatre Cantons (Barcelona); Més a prop, dels alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals (Barcelona) i Notes de confiança, dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet).

Pantalles: Rere el MACBA. Retrat d'un museu, dels alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Moisès Broggi (Barcelona).

30/10/2016

Els films Cinema en curs a BTV

Els films Cinema en curs també arriben a les pantalles de televisió, de la mà de BTV. En els darrers mesos s’han emès 6 films documentals al programa DOC’S i 6 films de ficció al CURTS.

El film Rere el MACBA. Retrat d'un museu també s’ha vist al programa Pantalles, que col·labora regularment amb el museu. 

 

29/10/2016

Emissió de 'Memòries del mar i la ciutat sensibles' a BTV

El dia 29 d'octubre a les 19:25 h s'emet el film documental Memòries del mar i la ciutat sensibles, realitzat pels alumnes de l'Institut Milà i Fontanals, al Doc's de BTV.

29/10/2016

Cinema en curs a Chicago

En el marc de la 33a edició del Chicago International Children's Film Festival projecció del film El silenci, realitzat pels alumnes de l’Institut Narcís Monturiol a Cinema en curs 2014-2015.

 

27/10/2016

Pep Duran i els alumnes d'EN RESiDÈNCiA de l'Institut Jaume Balmes al TNC i la Galeria RocioSantaCruz

Alumnes de 4rt d’ESO l’Institut Jaume Balmes que aquest curs treballen amb Pep Duran en el marc del programa EN RESiDÈNCiA, han realitzat dues sortides per conèixer de primera mà l’obra del creador.

En un primer moment, visita a l’escenografia de l’obra ‘El coratge de matar’ al Teatre Nacional de Catalunya. En un segon moment, visita a l’exposició individual de Pep Duran ‘Amorfa’ a la Galeria SantaCruz. Després de cada visita, alumnes i professors dialoguen amb Pep Duran sobre diversos aspectes de la seva obra per a prosseguir, les properes setmanes, el treball a l’aula.

26/10/2016

5ª edició de 'La ciutat dels fotògrafs. Taller al MACBA i CCCB'

Per cinquena edició consecutiva, MACBA i CCCB desenvolupen el taller conjunt ‘La ciutat dels fotògrafs’, ideat per A Bao A Qu en el marc de Fotografia en curs. El taller proposa una descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a partir de la vinculació entre la pràctica fotogràfica i l'exploració de la ciutat.

Les fotografies realitzades pels alumnes es publiquen setmanalment al web de Fotografia en curs, creant un arxiu fotogràfic i una cartografia visual de la ciutat.

 

26/10/2016

Projecció de 'Elogi de l'escola' a Brasil

En el marc del cicle 'Mirades cinematogràfiques sobre l'escola' organitzat per la Facultat d'Educació de la Universidade do Estado de Santa Catarina a Itacorubi (Florianópolis), projecció del film Elogi de l'escola realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010.

24/10/2016

Alumnes d'EN RESiDÈNCiA de l'Institut Doctor Puigvert a l'Espai Tretze

Alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Doctor Puigvert visiten l'exposició 'La ficció és una realitat per succeir" a l'Espai Tretze de la Fundació Joan Miró juntament amb Ana Garcia-Pineda, amb qui treballaran al llarg d'aquest curs en el marc del programa EN RESiDÈNCiA. L'exposició, una mostra individual dels treballs recents de Garcia-Pineda, proposa un apropament directe amb l'obra de l'artista a partir del qual es genera un intens diàleg entre els alumnes, les professores i l'artista.

Es pot seguir el procés de creació al bloc.

23/10/2016

Emissió de 'El silenci' i 'Ciutat estranya'

El dia 23 d'octubre s'emeten els films de ficció El silenci, realitzat pels alumnes de l'Institut Narcís Monturiol i Ciutat estranya, realitzat pels alumnes de l'Institut Júlia Minguell, al programa Curts de BTV.

22/10/2016

Cinema en curs a Amsterdam

Projecció dels films Mirar endavant realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils, Més a prop realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals i Deixando atrás realitzat pels alumnes del CEIP A Rúa, a Cinema en curs - Cine en curso 2014-2015 a la biblioteca digital 'ScreeningClub' del CineKid Festival.

 

22/10/2016

Cinema en curs al Filmets

En el marc de la sessió 'Badalona en curt' del festival Filmets projecció del film La nit més llarga, realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2015-2016.

 

21/10/2016

Cinema en curs a Croàcia

En el marc del Dubrovnik Film Festival - International Festival for the children and the youth of the Mediterranean, projecció dels films Paso a paso, realitzat pels alumnes del CEIP A Rúa i Memòries del mar i la ciutat sensibles, realitzat pels alumnes de l'Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2015-2016.

14/10/2016

Cinema en curs a Rio de Janeiro

En el marc de la 'Mostra Geraçao' del Festival do Rio, projecció del film La nit més llarga, realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2015-2016.

12/10/2016

3ª Edició de Moving Cinema 2016-2017

Per tercer any consecutiu desenvolupem Moving Cinema amb el suport d’Europa Creativa MEDIA. El projecte promou la descoberta, posada en valor i apreciació del cinema europeu per part dels joves, i propicia el seu accés autònom a les sales i festivals. El 2016-2017, juntament amb A Bao A Qu –líder del projecte– formen part de Moving Cinema Meno Avilys (Lituània), Os Filhos de Lumière (Portugal), el Centre for the Moving Image (Escòcia), Kijufi (Alemanya) i el British Film Institute (Gran Bretanya).  

12/10/2016

Emissió de 'Rere el MACBA. Retrat d’un museu' a BTV

El dia 12 d'octubre a les 21:30 h s'emet el film documental Rere el MACBA. Retrat d’un museu, realitzat pels alumnes de l'Institut Moisès Broggi, al Pantalles de BTV.

10/10/2016

Presentació de l'exposició 'RA VAL LA PENA' a l'Arts Santa Mònica

El 5 d'octubre es presenta a l'Espai Residència de l'Arts Santa Mònica el projecte fotogràfic 'RA VAL LA PENA', realitzat per joves del Centre Obert Joan Salvador Gavina juntament amb el fotògraf Toni Amengual, en el marc de Fotografia en curs. La presentació, a càrrec dels autors, compta també amb la intervenció de representants de les institucions impulsores del projecte: la Fundació FotoColectania i la Fundació Joan Salvador Gavina.

El projecte fotogràfic pot veure's a la web de Fotografia en curs.

 

08/10/2016

Emissió dels films 'Història del barri. El ferreter de Ciutat Meridiana' i 'Camins del temps' a BTV

El dia 8 d'octubre a les 19:20 h, s'emeten els films Història del barri. El ferreter de Ciutat Meridiana, realitzat pels alumnes de l'Institut Picasso  i Camins del temps, realitzat pels alumnes de l'Institut La Sedeta al Doc's de BTV.

07/10/2016

Formació de 'Fotografia en curs' per a professors

Durant el curs 2016-2017, vint-i-dos docents de 16 centres educatius participen a la formació de ‘Fotografia en curs’, que es desenvolupa durant 3 jornades conjuntes. Es plantegen diverses propostes de visionat i es donen les eines metodològiques, tècniques i expressives pel desenvolupament per part de l’alumnat de pràctiques comunes dedicades als ‘Espais buits’ i el ‘Retrat’. Els processos de tots els centres es poden seguir a Fotografia en curs.

05/10/2016

Trobada CinEd

Del 5 al 8 d’octubre se celebra a París la trobada inicial de la segona edició del projecte CinEd, programa educatiu de cinema europeu per a nens i joves que té com a eix central una col·lecció de pel·lícules europees disponibles per a la seva projecció gratuïta en l’àmbit educatiu. El projecte és liderat per l’Institut français en col·laboració amb la Cinémathèque française i hi participen 10 entitats de vuit països: A Bao A Qu, ACFK (República Txeca), GET – Cooperativa sociale (Itàlia), IhmeFilmi (Finlàndia), Macondo (Romania), NexT (Romania), Os Filhos de Lumière (Portugal) i SEVEN (Bulgària).

El projecte està cofinançat pel programa Europa Creativa MEDIA i a Espanya compta amb el suport del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, l’ICAA i l’Instituto Cervantes. 

03/10/2016

12a edició de Cinema en curs a Catalunya, Galícia i Madrid

Iniciem una nova edició de Cinema en curs! El 2016-2017 hi participen prop de 2.000 nens i joves de 29 escoles i instituts de Catalunya, Galícia i Madrid. Es poden veure tots els centres participants al següent apartat.

CATALUNYA: Escola Ángel Baixeras (Barcelona), Escola de Bordils (Bordils), Escola d’Educació Especial Josep Pla (Barcelona), Escola Ferrer i Guàrdia (Granollers), Escola Fluvià (Barcelona), Escola La Popa (Castellcir), Escola Rafael Alberti (Badalona), Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut de Tremp (Tremp), Institut Enric Borràs (Badalona), Institut Juan Manuel Zafra (Barcelona), Institut La Sedeta (Barcelona), Institut Les Corts (Barcelona), Institut Maria Espinalt (Barcelona), Institut Moisès Broggi (Barcelona), Institut Montjuïc (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona), Institut Príncep de Girona (Barcelona), Institut Quatre Cantons (Barcelona).

GALÍCIA: CEIP A Rúa (Cangas), CEIP do Camiño Inglés (Oroso), CEIP de Tenorio (Cotobade), IES do Milladoiro (Ames), IES de Poio (Poio).

MADRID: CEIP Ntra. Sra. de la Fuencisla (Madrid), IES Jimena Menéndez Pidal (Fuenlabrada), IES Rey Pio (Madrid).

Inicien la recta final dels tallers els 7 centres educatius participants a Cine en curs Chile: Escuela Benjamín Vicuña Mackenna (Santiago), Escuela Golda Meir (Santiago), Escuela República de Haití (Santiago), Escuela Unión Nacional Árabe (Peñalolén), Liceo Confederación Suiza (Santiago), Liceo Comercial Diego Portales (Rancagua), Liceo Experimental Manuel de Salas (Santiago).

El dia a dia de tots els tallers es pots seguir al Diari dels tallers!

03/10/2016

8ª edició de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona

Comença la 8ª edició, amb un total d’11 residències, de les quals A Bao A Qu en comissaria i coordina sis: La Col a l'Institut Príncep de Girona, Pep Duran a l'Institut Jaume Balmes, Laia Estruch a l'Institut Juan Manuel Zafra, Ana Garcia-Pineda a l'Institut Doctor Puigvert, Toni Giró a l'Institut Serrat i Bonastre i Jaume Pitarch a l'Institut Moisès Broggi.

EN RESiDÈNCiA és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb A Bao A Qu. EN RESiDÈNCiA compta també amb altres equips de comissariat i coordinació com la Fundació Joan Miró, l'Heliogábal, el Servei Educatiu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, El Graner-Mercat de les Flors i La Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia.

 

 

01/10/2016

Emissió de 'Allà on ens porta el cremallera'

El dia 1 d'octubre a les 19:35 h, s'emet el film Allà on ens porta el cremallera, realitzat pels alumnes de l'Institut Castellet al Doc's de BTV.

30/09/2016

Formacions inicials de Cinema en curs

Entre setembre i novembre, es realitzen les formacions inicials de Cinema en curs a Catalunya, Galícia, Madrid i Alemanya.

Hi participen els 62 docents i 25 cineastes de l’equip. Es presenta el programa compartit per tots els tallers el 2016-2017, es duen a terme tallers de visionats, rodatge i muntatge, i es comparteixen experiències, propostes i bones pràctiques en diverses taules de reflexió sobre la construcció del grup i els modes d’avaluació.

29/09/2016

Cinema en curs a Uruguai

En el marc del festival Llamale H, Festival Internacional de Cine sobre Diversidad Sexual y de Género projecció del film En veu baixa, realitzat pels alumnes de l’Institut Joan d’Àustria a Cinema en curs 2013-2014.

 

24/09/2016

Emissió de 'Rere el MACBA. Retrat d’un museu’'

El dia 24 de setembre a les 19:35 s'emet al Doc's de BTV el film Rere el MACBA. Retrat d’un museu, realitzat pels alumnes de l'Institut Moisès Broggi.

08/09/2016

Cinema en curs a Croàcia

En el marc del programa internacional del festival Four River Film Festival projecció del film El Silenci, realitzat pels alumnes de l’Institut Narcís Monturiol a Cinema en curs 2014-2015.

 

07/09/2016

Cinema en curs al Festival Invicines

Projecció del film Mirar endavant realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2014-2015 al Festival de Cine Social Invicines dins la selecció 'Ventana iberoamericana'. 

 

03/09/2016

Emissió de 'Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios' al Doc's

El dia 3 de setembre a les 19:25 s’emet al ‎Doc's de BTV la pel·lícula Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, realitzada entre els alumnes de l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i el Colegio Montserrat – Orcasitas (Madrid).

28/08/2016

Projeccions al Festival Ojo de Pescado

En el marc del festival, projecció de les pel·lícules Emilia, realitzada pels alumnes del Liceo Manuel de Salas i El pan de Ángel, realitzada pels alumnes de l’Escuela Unión Nacional Árabe a Cine en curso Chile 2015.

 

11/08/2016

Projecció de 'Allà on ens porta el cremallera'

En el marc de la programació de la Festa Major de Castellbell i el Vilar, projecció i presentació del film Allà on ens porta el cremallera realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Castellet a Cinema en curs 2015-2016.

 

20/07/2016

Street Photography. Taller de creació de projectes fotogràfics per a nois i noies de 15 a 19 anys

Han culminat els projectes fotogràfics realitzats pels nois i noies participants al taller de fotografia Street Photograpy, organitzat per la Fundació Foto Colectania i Fujijulm, en diàleg amb l'exposició "Vivian Maier. On her own hands".

Al llarg d'una setmana i amb l'acompanyament de la fotògrafa Tanit Plana, els participants han desenvolupat els seus propis projectes fotogràfics. Al llarg de tres sessions combinades amb dis dies de treball autònom, s'han definit les línies de treball de cadascun dels participants per tal de culminar en petitis projectes fotogràfics. El taller també ha comptat amb una important part inicial de visionat i comentari de les fotografies realitzades per Vivian Maier i presents a l'exposició, així com una parti introductòria a qüestions tècniques de la fotografia. Pel taller s'ha disposat de càmeres fotogràfiques Fujifilm i al finalitzar s'han pugut imprimir els projectes en uns desplegables, a la botiga Wonder Photosop.

Per seguir el procés de creació, podeu consultar el bloc de Fotografia en curs. El bloc de FotoColectania també s'ha fert ressò del procés.

Taller ideat i desenvolupat per A Bao A Qu.

09/07/2016

EMISSIÓ DELS FILMS DE CINEMA EN CURS A BTV

El dia 9 de juliol, a les 19:25 s’emet al ‎Doc's de BTV les pel·lícules Històries de Poblenou i Memòries d’una fàbrica, realitzades pels alumnes de l'Institut Quatre Cantons. 

Dissabte 16, a les 19:25 continuen les emissions dels films realitzats a Cinema en curs amb Records d’infant. Històries de la Maternitat (Institut Les Corts) i Bellvitge, el valor d’un barri (Institut Bellvitge).

 

30/06/2016

Presentació del taller de fotografia del Castell de Castellterçol

Presentació a la Sala de Lectura de l'Ajuntament de Castellterçol de la publicació "Calidoscopi", realitzada per un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'IE Ramona Calvet que aquest curs han participat al taller de fotografia. La presentació va ser a càrrec dels propis alumnes participants i del fotògraf Enric Montes. Representants de la Fundació JM Anzizu, organitzadors del taller, van obrir la presentació.

Per veure el procés de creació, podeu consultar el bloc. Trobareu el conjunt de fotografies que conformen la publicació al web de Fotografia en curs.

 

28/06/2016

Projeccions a Novos Cinemas

En el marc de la segona edició de Novos Cinemas - Festival Internacional de Cinema de Pontevedra, projecció dels films Ádeu (Escola de Bordils), Nuevos pasos (Instituto Jimena Menéndez Pidal), Paso a paso (CEIP A Rúa), O acordar (CEIP San Xoán), Sons no camiño (IES Manuel Chamoso Lamas), Voces dunha paisaze (IES Manuel Murguía) realitzats a Cinema en curs 2015-2016. Les sis pel·lícules es projecten a la sessió de les 11h al Teatro Principal de Pontevedra.

27/06/2016

Presentació Luz Broto EN RESiDÈNCiA a l'Institut Doctor Puigvert

Presentació del film "Un dia sense profes" al Centre d'Art de la Fabra i Coats per part dels alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Doctor Puigvert que aquest curs han estat treballant amb l'artista Luz Broto en el marc del programa EN RESiDÈNCiA. Un cop finalitzada la projecció, es va establir un diàleg amb el públic assistent.

Per seguir el procés de creació, podeu consultar el bloc.

25/06/2016

Presentació de la publicació del taller de fotografia a la Fundació Joan Salvador Gavina

Presentació al Centre Cívic Drassanes de la publicació "RA VAL LA PENA", realitzades pels nois i noies participants al taller de Fotografia en curs al Centre Obert de la Fundació Joan Salvador Gavina. El taller ha tingut l'acompanyament del fotògraf Toni Amengual, així com de quatre estudiants de fotografia provinents de les escoles GrisArt, IDEP i IEFC. Taller organitzat per la Fundació Foto Colectania i la Fundació Joan Salvador Gavina.

Per veure el procés de treball, podeu consultar el bloc.

22/06/2016

Estrena de 'Fet al Poblenou'

Estrena a l'Auditori de Sant Martí de Provençals del film documental Fet al Poblenou dels alumnes de 6è de primària de l'Escola Fluvià de Barcelona. La pel·lícula es projecta a les 20h.

16/06/2016

Estrena de 'No Río dos versos'

Estrena, a la Capela de San Roque de Sada, el film No río dos versos realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'IES O Mosteirón. La pel·lícula es projecta a les 19h.

16/06/2016

Estrena al CGAI de les quatre pel·lícules realitzades a Cinema en curs Galicia

Estrena al CGAI (Centro Galego de Artes da Imaxe) de les quatres pel·lícules realitzades a Cinema en curso Galicia: Paso a paso (CEIP A Rúa), O acordar (CEIP San Xoán), Sons no camiño (IES Manuel Chamoso Lamas), Voces dunha paisaxe (IES Manuel Murguía).

Després de la projecció de cada pel·lícula els seus autors la presenten i dialoguen amb un altre dels grups participants. També assisteixen a la jornada representants de les institucions implicades en el programa i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació

 

14/06/2016

Projeccions dels films als barris i pobles

Projecció dels films realitzats als diferents tallers de Cinema en curs 2015-2016 a les escoles i instituts, als pobles i ciutats dels centres participants.

O acordar (realitzat pels alumnes de 5è i 6è de primària del CEIP San Xoán): 22 de juny a les 20h la Casa da Cultura de Becerreá.

Nuevos pasos (realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'Instituto Jimena Menéndez Pidal): 20 de juny a les 18h al Teatro Centro Cívico-Vivero-Hospital de Fuenlabrada, Madrid. 

Kaibigan (realitzat pels alumnes de 2n d’ESO) i Memòries del mar i la ciutat sensibles (realitzat pels alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’aula d’acollida) de l’Institut Milà i Fontanals: 20 de juny, a les 9h i a les 17:30h a l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona.  

Rere el MACBA. Retrat d'un museu (realitzat pels alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Moisès Broggi): 18 de juny a les 18h a l’Auditori del MACBA de Barcelona. 

La nit més llarga (realitzat pels alumnes de 6è de primària de l'Escola Rafael Alberti): 17 de juny a les 12h a l'Escola Rafael Alberti de Badalona.

Sons no camiño (realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'IES Manuel Chamoso Lamas): 17 de juny a les 20h a l'Auditorio Municipal de Carballiño.

Fer-se gran (realitzat pels alumnes de 4t, 5è i 6è de primària de l’Escola Riera de Ribes): 16 de juny a les 19h a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes. 

Notes de confiança (realitzat pels alumnes de 4t d’ESO) i Allà on ens porta el Cremallera (realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat) de l’Institut Castellet: 14 de juny a les 20h a l’Auditori Maria Carme Grauvilardell, Espai Ateneu de Sant Vicenç de Castellet. 

Anys d’ofici (realitzat pels alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Joan d’Àustria): 14 de juny a les 13h a l’Institut Barri Besòs de Barcelona. 

Adéu (realitzat pels alumnes de 6è de primària de l’Escola de Bordils): 10 de juny a les 10h al Casal de Bordils.

13/06/2016

Presentació Pep Vidal EN RESiDÈNCiA a l'Institut Costa i Llobera

Presentació de la peça final en un espai proper a l'Institut Costa i Llobera. "La cabana LAMBEGBPAOLTJRI" és la culminació del procés realitzat pel grup d'alumnes de 1r i 2n d'ESO de l'Institut Costa i Llobera que aquest curs han treballat amb l'artista Pep Vidal en el marc del programa EN RESiDÈNCiA.

Per poder seguir el procés de treball, consulteu el bloc.

13/06/2016

Estrena a la Cineteca de Madrid

Estrena a la Cineteca de Madrid de set pel·lícules realitzades a Cinema en curs a Madrid Catalunya i Galícia: Historias de Almendrales (CEIP Ntra. Sra. de la Fuencisla), Quién sabe (Colegio Montserrat – Orcasitas), Nuevos pasos (IES Jimena Menéndez Pidal), O Acordar (CEIP San Xoán), Adéu (Escola de Bordils), Memòries del mar i la ciutat sensibles (Institut Milà i Fontanals), Rere el MACBA. Retrat d’un museu (Institut Moisès Broggi).

Després de la projecció de cada pel·lícula els seus autors la presenten i dialoguen amb un altre dels grups participants. A més a més dels autors dels films, els docents i cineastes participants als tallers, també assisteixen a la jornada altres cineastes i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació.

 

07/06/2016

Presentació de Domènec EN RESiDÈNCiA a l’Institut Serrat i Bonastre

Presentació a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster de ‘Veïns, cases, carrers i places’ realitzada per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Serrat i Bonastre juntament amb el creador Domènec, en el marc del programa EN RESiDÈNCiA.

El procés de creació pot seguir-se a través del bloc.

L’exposició podrà visitar-se del 6 al 19 de juny.

04/06/2016

Emissió dels films de Cinema en curs 2014-2015 a BTV

El dia 4 de juny s’emet al ‎Doc's de BTV la pel·lícula Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, realitzada entre els alumnes de l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i el Colegio Montserrat – Orcasitas (Madrid).

Dissabte 11, a les 19:30 continuen les emissions dels films realitzats a Cinema en curs amb El curs del temps (Institut Castellet) i Dos mundos (Institut Pablo Ruiz Picasso).

 

02/06/2016

Estrena dels films finals a la Filmoteca de Catalunya

El dia 2 i 7 de juny es celebra a la Filmoteca de Catalunya l’estrena dels 16 films realitzats en el marc de Cinema en curs - Cine en curso 2015-2016.

El dia 2 de juny es projecten:

Adéu (Escola de Bordils), L’enyorança (Escola La Popa), Camins del temps (Institut La Sedeta), Kaibigan (Institut Milà i Fontanals), Rere el MACBA. Retrat d’un museu (Institut Moisès Broggi), Història del barri. El ferreter de Ciutat Meridiana (Institut Pablo Ruiz Picasso), Paso a paso (CEIP A Rúa) i Nuevos pasos (IES Jimena Menéndez Pidal).

El dia 7 de juny es projecten:

La nit més llarga (Escola Rafael Alberti), Fer-se gran (Escola Riera de Ribes), I què faràs? (Institut Bellvitge), Allà on ens porta el Cremallera Notes de confiança (Institut Castellet), Anys d'ofici (Institut Joan d’Àustria), Memòries del mar i la ciutat sensibles (Institut Milà i Fontanals), Llums de matinada (Institut Quatre Cantons).

Després de la projecció de cada film els seus autors fan una breu presentació i dialoguen amb els alumnes d’un dels altres tallers. A més a més dels autors dels films, els docents i cineastes participants als tallers, també assisteixen a la jornada altres cineastes i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació.

01/06/2016

Presentació de Martí Anson EN RESiDÈNCiA a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó

Presentació de ‘TURISME. LOSING AND FINDING YOURSELF IN SANT MARTÍ’ realitzada per alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó que aquest curs han treballat amb l’artista Martí Anson.

El procés de creació de la peça pot seguir-se a través del bloc.

 

30/05/2016

Presentació de Lolo i Sosaku EN RESiDÈNCiA a l’Institut Milà i Fontanals

Presentació a la Sala Noble del Convent de Sant Agustí de la instal·lació sonora que alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Milà han realitzat aquest curs juntament amb els creadors Lolo i Sosaku en el marc del programa EN RESiDÈNCiA

El procés de creació de la peça pot seguir-se a través del bloc.

26/05/2016

Presentació de Josep Pedrals EN RESiDÈNCiA a l’Institut Poeta Maragall

Presentació a La Seca-Espai Brossa del recital ‘A Cor-relats’ realitzat per Josep Pedrals i els alumnes de 4rt d’ESO que aquest curs han participat en el programa EN RESiDÈNCiA.

Després del recital, els alumnes i creador dialoguen amb el públic assistent per tal d’explicar el procés de creació.

El procés de creació pot consultar-se al bloc.

05/05/2016

Comencen a culminar els processos d’EN RESiDÈNCiA

Les diferents residències realitzades al llarg del curs 2015-16 comencen el seu tram final, amb la culminació dels processos, la realització de les peces i la preparació de les diferents presentacions per part dels alumnes, creadors i professors.

Les dates de les presentacions de les residències seran: Josep Pedrals EN RESiDÈNCiA a l’Institut Poeta Maragall, dimarts 24 de maig, a les 19h a la Seca-Espai Brossa; Lolo i Sosaku EN RESiDÈNCiA a l’Institut Milà i Fontanals, divendres 27 de maig a les 19h a la Sala Noble del Convent de Sant Agustí; Martí Anson EN RESiDÈNCiA a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó, dilluns 30 de maig a les 19h al mateix institut; Domènec EN RESiDÈNCiA a l’Institut Serrat i Bonastre, dilluns 6 de juny a les 18h a la Sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster; Pep Vidal EN RESiDÈNCiA a l’Institut Costa i Llobera, dijous 8 de juny a les 18’30 prop de l’Institut i Luz Broto EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert, dilluns 13 de juny a la Fabra i Coats.

03/05/2016

Primeres projeccions i formacions de CinEd

Durant les properes setmanes es realitzaran les primeres projeccions i formacions de CinEd a Sant Vicenç de Castellet, A Coruña, Granada i Madrid. CinEd és un catàleg de pel·lícules europees per a projeccions educatives no comercials adreçades a nens i joves. Liderat per l’Institut français (París) en la primera edició està integrat per nou socis de set països. A Bao A Qu és l’entitat responsable de CinEd a Espanya.

Entre els títols del catàleg s’inclouen, per exemple, 'El espíritu de la colmena' (1973), de Víctor Erice, 'En construcción' (2001), de José Luis Guerin, 'Pierrot le fou' (1965), de Jean-Luc Godard, 'Il posto' (1961), d’Ermanno Olmi, 'O Sangue' (1989), de Pedro Costa. Totes les pel·lícules s’acompanyen amb materials pedagògics per a una aproximació activa i creativa als films.

03/05/2016

Cinema en curs al Pedrera Artlab 2016

En el marc del cicle d’interrelacions artístiques Pedrera Artlab 2016 organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, alumnes i exalumnes de Cinema en curs realitzen set peces per acompanyar el concert en directe del grup Est Oest.
Hi participen: Institut La Ferreria (Montcada i Reixac), Institut Les Corts (Barcelona), Institut Moisès Broggi (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona), PAE Llefià (Badalona), UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica), alumnes i exalumnes de Cinema en curs.

Les peces realitzades es poden veure al web de Cinema en curs.

El concert te lloc el divendres 29 d'abril a les 20h a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92).

 

 

30/04/2016

Comencen els "Enigmes fotogràfics", tallers d'experimentació fotogràfica per a nens i nenes

Al voltant de l'exposició "Tota fotografia és un enigma" de la Fundació Foto Colectania, primers tallers de cap de setmana per a nens i nenes de 8 a 12 anys.

Els tallers proposen una descoberta activa d'algunes de les fotografies de l'exposició i de pràctiques d'experimentació fotogràfica. Amb l'acompanyament del fotògraf Jordi Guillumet, els participants descobriran el funcionament de la càmera fotogràfica i realitzaran alguns experiments fotogràfics en què l'atzar i la casualitat, però també les tries dels fotògrafs (llum, enquadarament, velocitat) tindran un paper molt destacat.

Per a més informació sobre l'activitat, podeu consultar el web.

 

28/04/2016

Cinema en curs a Pàdua

En el marc de la novena edició del festival Corti a Ponte es projecten dos films realitzats a Cinema en curs 2014-2015: Més a prop, realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals i Deixando atrás, realitzat pels alumnes del CEIP A Rúa. Les projeccions tindràn lloc els dies 28 d'abril i 3 de maig a l’Auditori Liceo Artistico Modigliani i al Civic Hall Ponte San Nicolò.

 

 

23/04/2016

Cinema en curs a Saragossa

El dia 23 d'abril es projecta a l'Harinera de Saragossa el film documental Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, realitzat pels alumnes de l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i el Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid) a Cinema en curs 2014-2015.

El film es projecta en el marc de la primera edició del cicle Pantalla H 'Transformación, reutilización y destrucción del espacio urbano'.

 

21/04/2016

Inici dels rodatges dels films finals

Comencen els rodatges dels films finals dels tallers participants a Cinema en curs 2015-2016

Entre els mesos d'abril i maig els alumnes de 'Cinema en curs' roden i munten els seus curtmetratges de ficció i documental. Les pel·lícules de ficció es dediquen a històries properes, emocions quotidianes. Les de documental, parteixen de la descoberta i posada en valor de l'entorn a través de retrats d'oficis, espais i persones. Després d'haver creat el guió col·lectivament, durant el rodatge tots els alumnes desenvolupen tots els càrrecs de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es fa entre tot el grup.

Al Diari dels tallers es pot seguir el procés de creació de tots els tallers.

18/04/2016

Primeres activitats al voltant de l'exposició "Fotollibres, aquí i ara"

Al voltant de l'exposició "Fotollibres. Aquí i ara", s'ha iniciat el servei educatiu de l'exposició, amb algunes activitats al voltant del fotollibre.

Per una banda, el taller "De la fotografia al llibre" proposa a joves d'apartir de 16 anys, crear un projecte de creació fotogràfica, per acabar culminant amb l'edició i producció d'una petita maqueta. Per l'altra, el taller per a centres educatius "Triar, ordenar, editar. Els fotollibres" proposa realitzar un petit fotollibre a partir d'una tria de fotografies dels fotògrafs presents a l'exposició. Finalment, la proposta "Diàlegs amb fotògrafs" proposa trobades amb un fotògraf per compartir els processos de creació i edició al voltant del fotollibre. Per a més informació sobre aquestes activitats del servei educatiu, podeu consultar el web.

Les activitats s'han iniciat al llarg del mes d'abril al Bòlit, Girona, i prosseguiran a Cornellà, Granollers, Terrassa i Cerdanyola, en la itinerància de l'exposició que durarà fins al 2017. L'exposició "Fotollibres. Aquí i ara" és una itinerància del Departament de Cultura de la Generalitat, a partir d'una exposició corpoduïda per FotoColectania i Banc de Sabadell. El Servei Educatiu de l'exposició ha estat ideat i desenvolupat per A Bao A Qu, en el marc de Fotografia en curs.

 

14/03/2016

Enric Montes al taller de fotografia de Castellterçol

Alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Ramona Calvet de Castellterçol, han iniciat el taller de fotografia amb el fotògraf Enric Montes. El taller proposa una descoberta fotogràfica del castell de Castellterçol així com del seu entorn.

El taller compta amb el suport de la Fundació JM Anzizu.

El procés de treball pot seguir-se al bloc de Fotografia en curs.

 

02/03/2016

Visita a l'exposició Miserachs Barcelona, al MACBA

Visita a l'exposició "Mierachs Barcelona" al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, amb el grup de joves que participen al taller de fotografia organitzat per la Fundació Joan Salvador Gavina i la Fundació FotoColectania i que compta amb l'acompanyament del fotògraf Toni Amengual.

La visita va incloure una estada a la sala "Arxiu Miserachs" on els nois i noies van poder apropar-se al procés de recerca, tria i edició de Xavier Miserachs.

01/03/2016

Rodatges de les primeres seqüències de ficció amb equip gran

Després de començar a fer plans de ficció amb càmeres compactes o dispositius mòbils, s’inicien els rodatges amb l’equip de càmera gran i l’equip de so. Els alumnes en petits grups (de 5 a 6) realitzen unes primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans i les filmen en relació a una de les categories establertes al DVD de 'Personatge, món, emocions'.

Ben aviat es podran veure al Diari dels tallers.

01/03/2016

Taller de fotografia amb Tanit Plana a l'Institut Quatre Cantons: presentació de l'exposició

Es presenta l'exposició de retrats "La foto d'una història" que recull un conjunt de retrats a persones del Poblenou realitzats per un grup d'alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Quatre Cantons i amb l'acompanyament de la fotògrafa Tanit Plana.

El taller s'ha desenvolupat al llarg del primer trimestre, al llarg del qual s'ha realitzat un procés de recerca, aproximació i coneixement a persones del barri. A més, s'ha experimentat amb la càmera de plaques realitzant tots els retrats amb una càmera de gran format.

La presentació és el dijous 4 de març a les 19h, al Casal de barri del Poblenou (Rambla del Poblenou, 49) i es podrà visitar fins al 31 de març. L'horari d'obertura és de dimarts i dijous de 9.30 a 13h; dilluns i divendrs de 16.30 a 21h.

Les fotografies de l'exposició poden veure's a la web de Fotografia en curs.

15/02/2016

A Bao A Qu rep el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Visuals 2015

El jurat, integrat per Xavier Antich, Montse Frisach, Emilio Álvarez, Martina Millà i Ramon Parramon, acorda atorgar el premi per les iniciatives desplegades en els programes Cinema en curs, Fotografia en curs i Creadors en residència, i per la seva contribució a la necessària relació entre l’educació, la creació i les art.

10/02/2016

Cinema en curs a 'El punto de vista'

En el marc de la 10a edició del Festival Internacional de Cine Documental de Navarra, projecció dels films Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios, realitzat pels alumnes de l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i el Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid) i Tornar a començar realitzat pels alumnes de l’Institut Júlia Minguell (Badalona), a 2014-2015.

08/02/2016

Sortides dels alumnes d'EN RESiDÈNCiA

Els alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Costa i Llobera que participen al progrema EN RESiDÈNCiA van visitar l’exposició “Parlo sabent que no es tracta d’axiò” al Caixaforum, en el marc del treball que estan desenvolupant amb Pep Vidal. També van van fer estada a la instal·lació de Joseph Beuys al final de la visita, per tal de conèixer més de prop l’experiència del propi Vidal en aquest habitacle, on ha realitzat una acció que ha durat diverses setmanes.

Per la seva banda, els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Serrat i Bonastre que treballen a EN RESiDÈNCiA amb Domènec, van visitar el refugi antiaeri de la Plaça del Diamant. La visita, realitzada per “Taller d’història de Gràcia”, s’emmarca en el seguit d’exploracions i cerques a diferents espais de la ciutat.

01/02/2016

Comença el taller de fotografia al Centre Obert Fundació Gavina i la Fundació Fotocolectania

Ha començat el taller de fotografia amb un grup de nois i noies d'entre 12 i 17 anys al Centre Obert Joan Salvador Gavina, amb l'acompanyament del fotògraf Toni Amengual.

El taller, que tindrà una durada fins a finals de maig, proposa als participants una descoberta de la creació fotogràfica així com del propi barri del Raval, en el qual viuen. El taller culminarà amb una exposició dels projectes realitzats.

Aquest taller està organitzat per la Fundació Joan Salvador Gavina i la Fundació Foto Colectania. Ideació i desenvolupament d'A Bao a Qu, dins del programa Fotografia en curs.

 

19/12/2015

Cinema en curs a 'El dia més curt'

Projecció del film El silenci, realitzat pels alumnes de l’Intitut Narcís Monturiol a Cinema en curs 2014-2015 al festival El dia més curt.

 

11/12/2015

Cinema en curs al Líban

Projecció del film Més a prop realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2014-2015 en el marc de la 8a edició del JANA International Film Festival For Children and Youth 2015.

 

01/12/2015

Cinema en curs a Grècia

Projecció del film Mirar endavant realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2014-2015 a la 15ª edició de l'European Meeting of young people’s audiovisual creation Camera Zizanio.

 

30/11/2015

Cara a cara amb el retrat. Taller de descobriment i creació fotogràfica

Iniciem els tallers de cap de setmana en el marc de l’exposició “Cara a Cara. El retrat a la Fundació Foto Colectania”. Els tallers, dirigits a nens i nenes de 6 a 12 anys, proposen un acostament reflexiu i creatiu al gènere del retrat.

De la mà de la fotògrafa Mònica Roselló, els participants visiten i comenten les fotografies de l’exposició per, en un segon moment, anar al “set fotogràfic” a realitzar els propis retrats.

En el marc d’aquesta exposició, també realitzem algunes visites específiques per a grups d’estudiants de secundària que ja estan treballant en aquest gènere fotogràfic.

28/11/2015

Cinema en curs al Bibliocurts

En el marc del Festival Bibliocurts, projecció dels films de ficció Mirar endavant realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils, Germanes realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti i Primers dies realitzat pels alumnes de l’aula d’acollida de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs

20/11/2015

Cinema en curs a L'Alternativa

Projecció de quatre films realizats a Cinema en curs 2014-2015: Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios (Institut Bellvitge- Colegio Montserrat-Orcasitas) en el marc de la secció 'Panorama' del Festival; El silenci (Institut Narcís Monturiol), Més a prop  (Institut Milà i Fontanals) i El curs del temps (Institut Castellet) en el marc de la secció 'Pantalla lliure' i a la sessió de 'Didàctiques de la imatge' dedicada a Cinema en curs.

 

18/11/2015

Alumnes de l'Institut Serrat i Bonastre a l'exposició "Miserachs Barcelona"

Els alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Serrat i Bonastre que treballen amb Domènec han visitat el MACBA i l'exposició "Miserachs Barcelona", per tal de veure fotografies de la ciutat de Barcelona, en el marc del treball de creació que estan desenvolupant.

La visita, s'ha completat amb comentari d'obres de Daniela Ortiz/Xosé Quiroga, Xavier Rivas i Antoni Muntadas, del fons de la col·lecció MACBA.

18/11/2015

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films Mirar endavant realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils i Tornar a començar realitzat pels alumnes de l’Institut Júlia Minguell a Cinema en curs 2014-2015 a la Mostra Joaquim Venancio de Rio de Janeiro.

10/11/2015

Alumnes d'EN RESiDÈNCiA visiten l'exposició Espècies d'Espais, al MACBA

Els alumnes de l'Institut Costa i Llobera que treballen amb l'artista Pep Vidal, en el marc d'EN RESiDÈNCiA, han visitat l'exposició "Espècies d'Espais" al Museu d'Art Contemporani de Barcelona. La visita ha estat conduïda pel comissari de l'exposició, Frederic Montornès i pel mateix Pep Vidal.

09/11/2015

Taller de Retrats de l'Institut Quatre Cantons, amb l'acompanyament de Tanit Plana

El Taller de Retrats que fan els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Quatre Cantons, compta amb l'acompanyament de Tanit Plana.

El taller s'ha dividit en tres grans fases: una primera de recerca i decisió de les persones del Poblenou a les quals es farà un retrat; una segona, amb Tanit Plana, de treball pròpiament fotogràfic i amb la càmera de gran format; i una tercera, la de la concepció i producció de l'exposició.

Per les sessions de retrat s'han organitzat petits grups d'alumnes, per tal de treballar al llarg d'un matí, amb la càmera de gran format i fer els retrats a les diferents persones del barri que han escollit. L'exposició on es mostraran aquestes fotografies es presentarà a finals de gener.

 

02/11/2015

Alumnes de "Martí Anson EN RESiDÈNCiA a l'Institut Infanta Isabel d'Aragó", visiten el MACBA

Els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Infanta Isabel d'Aragó que participen al projecte EN RESiDÈNCiA amb el creador Martí Anson, han visitat l'exposició "Espècies d'Espais" al Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

L'exposició proposa una tria d'obres de la col·lecció del MACBA que permeten una reflexió sobre les diferents tipologies d'espais i l'ús que en fem. L'exposició també compta amb un projecte anomenat "La botiga de l'Anson" de Martí Anson, que es troba fora del museu i que els alumnes també visitaran en les properes setmanes.

29/10/2015

Domènec EN RESiDÈNCiA a l’Institut Josep Serrat i Bonastre

El grup d’alumnes de l’Institut Josep Serrat i Bonastre que treballen aquest curs amb Domènec en el marc del projecte EN RESiDÈNCiA, han fet una sortida fins les bateries del Carmel amb la idea de conèixer la morfologia de la ciutat de Barcelona.

En aquesta primera part del procés de creació, el creador juntament amb el grup d’alumnes i professor, exploraran la pròpia ciutat per descobrir-ne nous espais i característiques que desconeixien. A les bateries del Carmel, Domènec ha explicat la història de l’emplaçament i la construcció d’aquesta part de la ciutat.

27/10/2015

Cinema en curs a 'La Sala dels Cineastes'

En el marc de la sessió inaugural de 'La sala dels cineastes' de la Unión de Cineastas a Barcelona i en motiu del 10è aniversari de Cinema en curs, presentem el projecte i els processos cinematogràfics i pedagògics que desenvolupem. Participen en la presentació Carme Congost (mestra de l'Escola de Bordils), Lluís Garcia (professor de l'Institut Castellet), Pep Garrido (cineasta) i alguns dels nois i noies autors dels curtmetratges que es projecten al final de la sessió. Veiem una selecció de Minuts Lumière, la peça de Petit Cinema en curs de l'Escola de Bordils L'hort de Cal Banter i els curtmetratges Mirar endavant (Escola de Bordils), El silenci (Institut Narcís Monturiol) i les dues primeres cartes de Des dels nostres barris - Desde nuestros barrios (Institut Bellvitge - Colegio Montserrat Orcasitas). 

16/10/2015

Alumnes de l'Institut 4 Cantons visiten l'exposició "Cara a Cara"

Alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut 4 Cantons que participen al TGPE dedicat al retrat, han visitat l'exposició "Cara a Cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania". Els alumnes han participat activament de la visita a l'exposició, analitzant les fotografies exposades i comentant-les des del lloc del fotògraf. Els alumnes prosseguiran a l'aula amb un treball de text sobre algunes de les imatges comentades.

Aquests alumnes estan participant en el TGPE de retrat que, en el marc de Fotografia en curs, realitzen al llarg del primer trimestre. El taller té com a objectiu el de realitzar retrats de persones del barri del Poblenou per tal de generar-ne una exposició. La proposta comptarà amb l'acompanyament de la fotògrafa Tanit Plana.

15/10/2015

Cinema en curs a Croàcia

Projecció del film Més a prop, realitzat pels alumnes de l’Institut Milài Fontanals a Cinema en curs 2014-2015, al Dubrovnik Film Festival - International Festival for the children and the youth of the Mediterranean

 

13/10/2015

Sortides dels alumnes d'EN RESiDÈNCiA

Els alumnes de l'Institut Costa i Llobera que treballen amb Pep Vidal, van visitar l'exposició "Trees, Treelines and Global Patterns" de Pep Vidal, com una primera manera de conèixer el creador amb qui treballaran al llarg del curs i alhora d'entrar en contacte amb les seves propostes artístiques.

Els alumnes de l'Institut Doctor Puigvert que treballen amb l'artista Luz Broto van fer una primera prospecció pel barri, caminant en línea recta des de l'institut en direcció a Santa Coloma. Aquesta és la primera d'un conjunt de sortides previstes per l'artista pels voltants de  l'institut, amb la idea de conèixer-ne la morfologia, la història, les singularitats.

 

08/10/2015

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films Pluja silenciosa realitzat pels alumnes de l’Institut Júlia Minguell i La solitud realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 a la setzena edició  del  Festival do Rio, Mostra Geração de Rio de Janeiro.

06/10/2015

Jornada 'Compartir el cinema'

Amb motiu del desè aniversari de Cinema en curs, Europa Creativa Desk-MEDIA Catalunya i A Bao A Qu organitzen una jornada sobre el cinema i la seva transmissió.  La jornada s'adreça tant a persones vinculades al cinema (cineastes, programadors, professors, estudiants) com a persones dedicades a l'educació, i a totes aquelles concernides per la qüestió de la transmissió i el lloc de la cultura i les arts a la societat.

A la jornada Compartir el cinema celebrem el cinema i les múltiples formes de compartir-lo: com el cinema es fa gran en les pel·lícules, en cada espectador, en les converses i trobades; com es fa gran quan entra a l’escola.

Hi participaran: José Luis Guerin, Mercedes Álvarez, Isaki Lacuesta, Javier Rebollo, Pep Garrido, Nely Reguera, Jonás Trueba (cineastes), Miguel Ángel Baeta, Carme Congost, Fanny Figueras, Blanca Munarriz, Isabel Ribera (docents).

Dimarts 6 d'octubre, de 10h30 14h15 i de 16h15 a 19h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Inscricpions gratuïtes fins el 2 d'octubre  a través del següent enllaç. Places limitades.

25/09/2015

Cinema en curs a Sèrbia

Projecció dels films Pluja silenciosa realitzat pels alumnes de l’Institut Júlia Minguell i La solitud realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 a la tercera edició de l'International Festival of Short Film.

 

14/09/2015

Comença la setena edició d'EN RESiDÈNCiA

Aquest any, des d'A Bao A Qu comissariem i coordinem sis residències: Martí Anson a l'Institut Infanta Isabel d'Aragó, Luz Broto a l'Institut Doctor Puigvert, Dòmènec a l'Institut Serrat i Bonastre, Lolo & Sosaku a l'Institut Milà i Fontanals, Josep Pedrals a l'Institut Poeta Maragall i Pep Vidal a l'Institut Costa i Llobera.

A més, també es realitzaran les residències de BTOY a l'Institut Lluis Domènech i Montaner (comissariat i coordinació de MNAC), Gerard Guix i Montse Rodríguez a l'Institut Moisès Broggi (comissariat i coordinació de Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia), Jeleton a l'Institut Josep Comas i Solà (coordinació i comissariat de Fundació Joan Miró de Barcelona), Sociedad Doctor Alonso a l'Institut Montjuïc (comissariat i coordinació de Graner/Mercat de les Flors) i Za! a l'Institut Menéndez y Pelayo (comissariat i coordinació d'Heliogábal).

26/08/2015

Presentació i exposició de les fotografies del taller del Castell de Castellterçol

El dissabte 20 de juny es va presentar l’edició "Aviat serà fosc" per part dels alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Ramona Calvet amb el fotògraf Enric Montes. La presentació també va comptar amb la presència de JM Anzizu així com de membres de la Fundació que porta el seu nom. 

A la presentació a Cal Recader es va exposar una selecció d'onze fotografies del llibre que posteriorment han estat exposades a la Sala de Lectura de l’Ajuntament. L’exposició, inaugurada el dissabte 22 d’agost a les 19’30h, podrà veure's fins a mitjans de setembre. Paral·lelament, una tria de les fotografies de les dues edicions anteriors ha estat exposada a diversos establiments de Castellterçol. Tot plegat, una mostra de recorreguts i exploracions al voltant del castell a càrrec de nois i noies de l’Institut Escola Ramona Calvet, acompanyats pels fotògrafs Enric Montes i Mònica Roselló, en el marc del taller de Fotografia en curs organitzat conjuntament amb la Fundació JM Anzizu.

 

12/08/2015

Cinema en curs a Noruega

Projecció dels films Camins realitzat pels alumnes de l’Institut de Sant Vicenç de Castelllet a Cinema en curs 2011-2012 i La solitud realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 en el marc de la categoria Motion Short Cut del International Youth Film Festival Langesund

 

26/06/2015

LA SOLITUD DEL CORREDOR DE FONS A PANTALLA ALTERNATIVA

El divendres 26 de juny a les 19h30 té lloc la darrera sessió d’aquest curs de Pantalla Alternativa, el cicle de cinema d’autor programat per UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica). 

Els joves programadors projecten ‘La solitud del corredor de fons’ de Tony Richardson, un clàssic del Free Cinema i tot un referent pels UJAC

La projecció té lloc a l’Auditori de Sant Martí (Plaça Angeleta Ferrer, 2 - Metro L2 Bac de Roda).

Pantalla Alternativa, és una iniciativa de l'Auditori de Sant Martí i l’associació A Bao A Qu, que s’inscriu en el marc del projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu. 

El cicle de Pantalla Alternativa torna amb noves projeccions el divendres 18 de setembre a l’aire lliure.

 

17/06/2015

PROJECCIONS DELS FILMS ALS BARRIS I POBLES

Comencen les projeccions dels films realitzats als diferents tallers de Cinema en curs 2014-2015 a les escoles i instituts, als pobles i ciutats dels centres participants.

El silenci (realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Narcís Monturiol): 20 de juny a les 17h a l’Institut Narcís Monturiol.

Mirar endavant (realitzat pels alumnes de 6è de primària de l’Escola de Bordils): 19 de juny a les 21h al Casal de Bordils.

Memòries d’una fàbrica (realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Quatre Cantons): 19 de juny a les 18h a l’Institut Quatre Cantons

Sense mirar enrere (realitzat pels i les alumnes de 6è de l’Escola Montserrat Solà de Mataró): el 18 de juny a les 18h al MAC. Espai de Can Palauet de Mataró.

A mig camp (realitzat pels alumnes de 4t d’ESO) i El curs del temps (realitzat pels alumnes de 1r de Batxillerat) de l’Institut Castellet: 17 de juny a les 20h a l’Auditori Maria Carme Grauvilardell, Espai Ateneu de Sant Vicenç de Castellet.

Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios (realitzat pels alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Bellvitge i els alumnes de 4t d’ESO del Colegio Montserrat Orcasitas de Madrid): 17 de juny a la Biblioteca de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat.

 

 

16/06/2015

Estrena a Cineteca de Madrid

Estrena a Cineteca de Madrid de cinc pel·lícules realitzades a Cinema en curs a Catalunya, Galícia i Madrid: Desde nuestros barrios. Des dels nostres barris (Colegio Montserrat - Orcasitas e Institut Bellvitge), La luz en la oscuridad (Colegio Lourdes-Fuhem), Deixando atrás / Dejando atrás (CEIP A Rúa), Mirar endavant / Mirar hacia delante (Escola de Bordils), Més a prop / Más cerca (Institut Milà i Fontanals).

Tots els films es poden veure al bloc

Després de la projecció de cada pel·lícula els seus autors la presenten i dialoguen amb un altre dels grups participants. La jornada culmina amb la projecció de la peça ‘Un any de Cinema en curs’ musicada en directe pel Niño Josele.

 

12/06/2015

Estrena al CGAI de les quatres pel·lícules realitzades a Cine en curso Galicia

Estrena al CGAI (Centro Galego de Artes da Imaxe) de les quatres pel·lícules realitzades a Cine en curso Galicia: Deixando atrás (CEIP A Rúa, Cangas), Mudando lares (CPI Curros Enríquez, Pazos de Borbén), O camiño do tempo (IES Plurilingüe Fontem Albei,  A Fonsagrada), Flúe o Miño entre socalcos (IES Val do Asma, Chantada).

Tots els films es poden veure al bloc 

 

 

10/06/2015

Estrena dels films dels tallers anuals al bloc

Després de la projecció dels films dels tallers anuals de ficció i documental a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els deu films finals realitzats en el marc de Cinema en curs 2014-2015, també el making of fotogràfic y la peça 'Celebració d'un any de cinema' amb música composada i interpretada en directes per Bernat Font

A mig camp (Institut Castellet), Des dels nostres barris (Institut Bellvitg en correspondencia amb el Colegio Montserrat-Orcasitas de Madrid), El silenci (Institut Narcís Monturiol), Generacions trobades (SES Vallbona), Horitzons (Escola Els Xiprers),  Més a prop (Institut Milà i Fontanals), Mirar endavant (Escola de Bordils), No, (Escola Rafael Alberti), Sense mirar enrere (Escola Montserrat Solà), Tornar a començar (Institut Júlia Minguell).

 

09/06/2015

Estrena dels films dels tallers anuals a la Filmoteca de Catalunya

El dia 9 de juny se celebra a la Filmoteca de Catalunya la projecció de 10 dels 35 films realitzats en el marc de Cinema en curs 2014-2015.

Hi participen: Escola de Bordils (Bordils), Escola Els Xiprers (Vallvidrera), Escola Montserrat Solà (Mataró), Escola Rafael Alberti (Badalona), Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Júlia Minguell (Badalona), Institut Milà i Fontanals (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona), SES Vallbona (Vallbona d'Anoia).

Després de la projecció de cada film els seus autors fan una breu presentació i dialoguen amb els alumnes d’un dels altres tallers. A més a més dels autors dels films, els docents i cineastes participants als tallers, també assisteixen a la jornada altres cineastes i persones vinculades al cinema, la cultura i l’educació.

03/06/2015

Extensió d'aigua salada al Museu Marítim de Barcelona

"Extensió d'aigua salada. Mònica Roselló EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Boscà" s'ha presentat al Museu Marítim de Barcelona el passat 3 de juny.

L'exposició presenta el procés creatiu que la fotògrafa Mònica Roselló ha desenvolupat conjuntament amb un grup d'estudiants de 4rt d'ESO de l'Institut Joan Boscà al llarg d'un curs, en què s'ha realitzat una aproximació al mar a través de múltiples procediments fotogràfics. L'exposició es podrà veure fins el 27 de setembre.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

Aquesta exposició s'ha prorrogat fins el 12 d'octubre.

29/05/2015

El cinema d'Isaki Lacuesta des de dins a Pantalla Alternativa

Divendres 29 de maig a les 19h30 té lloc la tercera projecció de Pantalla Alternativa, el cicle de cinema d’autor programat per la Unió Jove Alternativa Cinemàtica.

La sessió porta per títol “El cinema d’Isaki Lacuesta des de dins” i comptarà amb la participació del propi cineasta i d’ Igor Szpakowski un dels tres joves actors de La propera pell, el film que Isaki Lacuesta acaba de realitzar i del que avançarà alguns materials inèdits.

La sessió es desenvolupa en dues parts. La primera es dedica a repassar alguns aspectes de la trajectòria de Lacuesta a partir de qüestions i seqüències de les seves pel·lícules anteriors. En la segona, Isaki Lacuesta explica el seu procés de treball en La propera pell a partir d’una seqüència del film i de diversos materials: guió, assaigs filmats amb els actors, localitzacions, rodatge, bruts de rodatge, procés de muntatge...

També participa en el diàleg Igor Szpakowski, que explicarà la seva experiència en el rodatge amb Lacuesta.

La projecció té lloc a l’Auditori de Sant Martí (Plaça Angeleta Ferrer 2 – Metro L2 Bac de Roda).Pantalla Alternativa, és una iniciativa de l'Auditori de Sant Martí i l’associació A Bao A Qu, que s’inscriu en el marc del projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu.

 

 

28/05/2015

ESTRENA DELS FILMS DELS TALLERS DOCUMENTALS AL BLOC

Després de la projecció dels films dels tallers documentals a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els catorze films finals realitzats en el marc de Cinema en curs 2014-2015.

El curs del temps (Institut Castellet), Dos mundos (Institut Pablo Ruiz Picasso), Rere el roure gros (Escola La Popa), Avellaners (Castell d’Estela), Memòries d'una fàbrica (Institut Quatre Cantons), L’hort de l’Isidre (Escola Riera de Ribes), Can Pere (Escola Riera de Ribes), Les caves d’en Josep (Escola Riera de Ribes), Sant Martí. Tres oficis (Institut Joan d’Àustria), Les veïnes d’El Carmel (Institut Ferran Tallada), Els nostres avis (Institut Doctor Puigvert), La senyora Pepeta (Institut de Tona), Fet a mà (Institut Ferran Tallada), La senyora Maria, (Institut de Tona)

 

27/05/2015

Presentació de "Paraules Clau". Jordi Mitjà EN RESiDÈNCiA a l'Institut Milà i Fontanals

El procés de creació de Jordi Mijà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Milà i Fontanals ha culminat amb la presentació de la instal·lació i una edició anomenades “Paraules clau” el passat 27 de maig. En la instal·lació es mostren diferents peces realitzades al llarg del curs, mentre que l’edició recull tot el procés creatiu de la residència. Alumnes i creador han treballat a partir de materials de descart del barri i de l’institut així com també a partir de les paraules i el seu aprenentatge.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

26/05/2015

PROJECCIÓ DELS FILMS DELS TALLERS DOCUMENTALS A LA FILMOTECA DE CATALUNYA

El dia 26 de maig es projecten a la Filmoteca de Catalunya els films realitzats als tallers documentals de Cinema en curs 2014-2015.

La jornada s’organitza en dues sessions on hi participen: Escola La Popa (Castellcir), Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), Institut Castell d’Estela (Amer), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Doctor Puigvert (Barcelona), Institut Ferran Tallada (Barcelona), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Pablo Ruiz Picasso (Barcelona), Institut Quatre Cantons (Barcelona), Institut de Tona (Tona).

A la projecció, hi assisteixen tots els alumnes, docents i professionals del cinema que hi han participat. Després de la projecció de cada film els seus autors fan una breu presentació del film i s’inicia un diàleg.

 

22/05/2015

“Com marcar el món”. Francesc Torres EN RESiDÈNCiA a l’Institut Domènech i Montaner

La instal·lació realitzada per Francesc Torres EN RESiDÈNCiA a l’Institut Domènech i Montaner s’ha presentat el divendes 22 de maig a la Fundació Antoni Tàpies. La instal·lació incorpora diversos elements del procés de creació: des de fotografies, objectes de fang, materials utilitzats al llarg del curs. La peça vol ser una reflexió sobre el fet de marcar el món a través de l’art, al llarg de la història.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

21/05/2015

Presentació de Daniela Ortiz EN RESiDÈNCiA a l’Institut Josep Comas i Solà

El dijous 21 de maig s’ha presentat a la llibreria La Canibal la publicació “Hem vist un vídeo a You Tube i estava ple de xenofòbia”, realitzat per l’artista Daniela Ortiz i els alumnes de l’Aula Oberta de l’Institut Josep Comas i Solà.

La presentació de la publicació es farà novament al mateix institut per als estudiants de 3r i 4rt d’ESO del centre, el dia 10 de juny.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

15/05/2015

Presentació de la instal·lació sonora “Tensant el Fil”

El divendres 15 de maig va presentar-se a la Sala Noble del Convent de Sant Agustí la instal·lació sonora “Tensant el fil” realitzada per Edu Comelles EN RESiDÈNCiA a l’Institut Pau Claris.

La instal·lació es fruit del treball compartit al llarg de tot el curs, que han anat confeccionant una peça sonora a partir d’una gran biblioteca de sons gravats a l’Institut i a d’altres indrets per part dels mateixos alumnes, i que es combinaven i reproduïen de manera aleatòria per aquesta instal·lació.

Podeu veure el procés de creació al bloc.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

14/05/2015

Presentació de TEXT. L’ Automàtica EN RESiDÈNCiA a l’Institut Poeta Maragall

El passat 14 de maig es va presentar la residència realitzada pel col·lectiu de L’Automàtica a l’Institut Poeta Maragall, en què es va presentar la publicació “Text” ideada i dissenyada de manera conjunta, així com la resta de treballs realitzats al llarg del procés realitzats amb diferents tècniques d'impressió. La presentació va ser al nou local de L’Automàtica (c. Legalitat, 18).

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

05/05/2015

Convocatòria Cinema en curs 2015-2016

Oberta la convocatòria per participar a Cinema en curs 2015-2016. El termini de presentacions de sol·licituds finalitza el dia 8 de juny.

Es poden descarregar les bases de la convocatòria aquí.

04/05/2015

Cinema en curs a Pàdua

En el marc de la vuitena edició del festival Corti a Ponte, projecció dels films En veu baixa realitzat pels alumnes de l’Institut Joan d’Àustria i Fent realitat un somni, realitzat pels alumnes de l’Institut Picasso a Cinema en curs 2013-2014. 

Els films es projectaran a l’Auditori Liceo Artistico Modigliani de Pàdua.

 

 

04/05/2015

Sessions de treball tipogràfic a l'Automàtica

Els alumnes d’EN RESiDÈNCiA de l’Institut Poeta Maragall que han treballat amb l’Automàtica, han iniciat el treball de composició tipogràfica per tal de preparar la impressió de l’edició del projecte final.

La publicació anomenada “Text” es presentarà al mateix local de l’Automàtica (c. Legalitat, 18) el dijous 14 de maig a les 19h. Aquesta presentació forma part de les activitats de la Setmana de la Poesia.

Per seguir el procés, vegeu: http://blocsenresidencia.bcn.cat/poetamaragall1415/

01/05/2015

Cinema en curs a Ribes de Freser

Projecció dels films Massó no recordo realitzat pels alumnes del CEIP A Rúa (Cangas) i Traços realitzat pels alumnes de l’Escola Els Xiprers (Barcelona) a Cinema en curs 2013-2014 al Festival Gollut.

Els films es projecten al Cinema Catalunya de Ribes de Freser els dies 1 i 2 de maig a les sessions de tarda.

 

30/04/2015

Segona trobada del grup de treball de Fotografia en curs

En el marc del programa Fotografia en curs, s’ha creat un grup de treball per tal de generar noves propostes per tal de treballar amb la fotografia en els centres educatius. S’han realitzat dues trobades de treball, i es preveu encara una tercera trobada al mes de juny. En les sessions s’han generat noves propostes de treball a partir del fons fotogràfic. Els documents resultants de les trobades es publicaran al mateix web de Fotografia en curs.

El grup de treball de Fotografia en curs està format per docents, fotògrafs i persones vinculades amb la fotografia, com Xavier Antich, Pilar Armengol, Marta Dahó, Pere Freixa, Montserrat Planella, Maria Roig, Mònica Roselló, Sabina Salat, Dolors Vilanova i Joan Villaplana.

24/04/2015

Visites dels alumnes d'EN RESiDÈNCiA

Els alumnes d’ENRESiDÈNCiA de l’Institut Pau Claris, que treballen amb Edu Comelles en el projecte sonor "Tensant el fil" fan una sessió a la sala noble del Convent de Sant Agustí  per preparar la presentació final del dia 15 de maig, a les 19h. Alhora, moltes descobertes a l’exposició de Tristan Perich a la Galeria Àngels Barcelona i al MACBA amb la proposta Narratives ocultes.

Els alumnes d'EN RESiDÈNCiA de l'Institut Domènech i Montaner, que treballen amb Francesc Torres en el projecte “Com marcar el món” visiten la col·lecció de la Fundació Joan Miró per conèixer de prop l’obra de Joan Miró.

17/04/2015

Nova projecció de Pantalla Alternativa

El divendres 17 d’abril a les 19h30 té lloc la segona sessió de Pantalla Alternativa, el cicle de cinema d’autor programat per UJAC (Unió Jove Alternativa Cinemàtica).

El film escollit en aquesta ocasió és ‘La promesse’, dels belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne (1996). Després de la projecció, hi ha un diàleg amb els espectadors conduït pels membres d’UJAC i amb la presència del guionista i realitzador Pep Garrido, gran coneixedor de l’obra dels Dardenne.

La projecció té lloc a l’Auditori de Sant Martí (Placeta Angeleta Ferrer, 2 - Metro L2 Bac de Roda).

Pantalla Alternativa, és una iniciativa de l'Auditori de Sant Martí i l’associació A Bao A Qu, que s’inscriu en el marc del projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu.

 

15/04/2015

Cinema en curs al Barcelona VisualSound

Projecció dels films En veu baixa realitzat pels alumnes de l’Institut Joan d’Àustria i La solitud realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 a la 12a edició del Barcelona VisualSound.

Les projeccions del programa de ficció es realitzen el dia 15 d’abril a les 19.30h al Casal Jove Casa Sagnier i el dia 16 d’abril a les 19.30h al Centre Cívic Les Corts.  Els  dos films reben, en el Premi Especial Max 20, la menció especial del Jurat.

 

 

 

13/04/2015

Berenice Abott, Sergio Dahò, Walker Evans, Paco Gómez, Dorothea Lange, entre d’altres, nous fotògrafs presents al Fons Fotogràfic

El Fons fotogràfic del web de Fotografia en curs ha incorporat noves fotografies de diversos fotògrafs. Paco Gómez, procedent del fons de Foto Colectania, i Sergio Dahò, a partir d’una cessió del propi fotògraf, van incorporar-se a finals d’any. Així mateix, diversos fotògrafs presents al fons de la Library of Congress s’han incorporat: Dorothea Lange i Walker Evans es troben entre el llistat d’autors. També  una selecció de fotografies de Berenice Abott, procedent de la New York Public Library.  José Caruncho, qui ja era present al fons fotogràfic, té algunes fotografies més publicades al web.

10/04/2015

Inici dels rodatges

S’inicien els rodatges dels films finals dels centres participants al programa anual de ficció de Cinema en curs.

Després de rodar les primeres seqüències de ficció, la darrera part del curs es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge d'un curtmetratge d'entre 6 i 10 minuts. El guió es crea entre tot el grup i durant el rodatge els alumnes participants desenvolupen tots els càrrec de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es realitza en equip.

Al bloc es pot seguir el procés de treball dels tallers i els rodatges.

09/04/2015

Carnets Cinema en Curs

S’estrenen els carnets Cinema en curs! Amb la presentació del carnet, els alumnes participants al projecte compten amb entrades a un preu molt reduït al D’A, Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona i el Zumzeig.

Les col·laboracions amb aquests espais s’emmarquen en el projecte Moving Cinema

 

27/03/2015

Cinema en curs a Limerick

En el marc del Fresh Film Festival, projecció del film Traços realitzat pels alumnes de l’Escola Els Xiprers a Cinema en curs 2013-2014. Rep la menció 'Highly Commended Storytelling' de la categoria internacional de curtmetratges de ficció. 

 

26/03/2015

Cinema en curs al Festival DeProp 2015

En el marc del cicle de concerts i vídeocreació DeProp 2015 organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, alumnes i exalumnes de Cinema en curs realitzen cinc peces per acompanyar el concert en directe del grup Coriolà.
Hi participen: l'Institut Moisès Broggi (Barcelona), l'Institut Les Corts (Barcelona), l'Institut Júlia Minguell (Badalona) i exalumnes de: l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) i l'Institut Milà i Fontanals (Barcelona).

El concert te lloc el dijous 26 de març a les 20h a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92).

25/03/2015

Cinema en curs a València

Projecció del film Davant la separació realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2012-2013 en el marc de la Mice- Mostra Internacional de Cinema Educatiu.

La projecció es realitzarà el dia 29 de març a Escola d’Art i Superior de Disseny de València (Carrer Pintor Domingo, 20).

 

13/03/2015

Primera projecció de Pantalla Alternativa

El divendres 13 de març té lloc la primera sessió de Pantalla Alternativa, cicle de cinema d’autor programat per UJAC, grup de joves d’entre 15 i 19 anys que des d’ara i fins al juliol celebraran una projecció cada mes a l’Auditori de Sant Martí.

La pel·lícula triada per iniciar el cicle és 'Paranoid Park', de Gus Van Sant (2007) i assisteixen a la projecció una vuitantena de persones, sobretot joves.

La propera sessió será el divendres 17 d’abril. L’actualitat del cicle i d’UJAC es pot seguir a Facebook.

Pantalla Alternativa, és una iniciativa de l'Auditori de Sant Martí i l’associació A Bao A Qu, que s’inscriu en el marc del projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu.


 

05/03/2015

Trobada Moving Cinema

Del 5 al 8 de març se celebra a Barcelona la segona trobada del projecte Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu i que compta amb el suport d’Europa Creativa – MEDIA en la línia de Desenvolupament d’Audiències. Membres de d’A Bao A Qu, Meno Avilys (Lituània) i Os Filhos de Lumière (Portugal) fan balanç dels primers mesos del projecte, intercanvien experiències i defineixen objectius pel futur immediat del projecte.

 

03/03/2015

EN RESiDÈNCiA a l’Arts Santa Mònica i a la Fundació Antoni Tàpies

Els alumnes que treballen amb Daniela Ortiz EN RESiDÈNCiA a l’Institut Comas i Solà han visitat l’exposició Públic Objectiu de Daniela Ortiz, a l’Arts Santa Mònica. Després de la visita, també han visitat el monument a Colom, per tal de comentar les imatges i simbologia del monument.

Per seguir el procés de treball, vegeu el bloc

Els alumnes que treballen amb Francesc Torres EN RESiDÈNCiA a l’Institut Domènech i Montaner han fet una visita a la Fundació Tàpies, visitant la col·lecció permanent.

Per seguir el procés de treball, vegeu el bloc.

27/02/2015

Rodatges de les primeres seqüències

Amb les primeres seqüències, comença el treball de ficció i també s'introdueix la planificació i el rodatge. Els alumnes en petits grups (de 5 a 8) realitzen unes primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans i les filmen en relació a una de les categories establertes al DVD de 'Personatge, món, emocions'.

Les categories proposades per la pràctica aquest curs són: elements interposats, intensificació emocional del so, insistències, passatges entre el perosnatge i el món.

 

23/02/2015

Comença el taller fotogràfic d'Enric Montes a l'IE Ramona Calvet

Comença el taller d'Enric Montes a l'IE Ramona Calvet (Castellterçol). Hi participen deu alumnes de 3r d'ESO i es proposa una exploració fotogràfica del Castell de Castellterçol i del seu entorn al llarg de deu sessions. 

El taller compta amb el suport de la Fundació JM Anzizu.

El procés de treball pot seguir-se al bloc de Fotografia en curs.

 

20/02/2015

Primera trobada del grup de treball de Fotografia en curs

En el marc de Fotografia en curs, s’ha creat un grup de treball per tal de generar noves propostes de treball en l’àmbit de la fotografia. La primera sessió de treball s’ha realitzat el 19 de febrer. El grup de treball es reunirà tres vegades al llarg d’aquest 2015.

El grup està format per docents, fotògrafs i persones vinculades amb la fotografia, com Xavier Antich, Pilar Armengol, Marta Dahó, Pere Freixa, Montserrat Planella, Maria Roig, Mònica Roselló, Sabina Salat, Dolors Vilanova i Joan Villaplana.

 

18/02/2015

'Elogi de l’escola' al Círculo de Bellas Artes

En el marc de la programació 'La sala de los cineastas' organitzada per la Unión de Cineastas al Círculo de Bellas Artes de Madrid, el dia 4 de març projecció del film 'Elogi de l’escola' realitzat pels alumnes de 3 a 12 anys de l'Escola de Bordils el curs 2009-2010 en motiu del 75 aniversari de l'escola.

La presentació del film anirà a càrrec de Marina Díaz i després de la projecció hi haurà un diàleg amb Laia Colell, Carme Congost i Jonás Trueba.

4 de març a les 17h30. Círculo de Bellas Artes (Cine Estudio), Calle de Alcalá, 42 . Madrid.

18/02/2015

Exposició El nostre Raval es presenta al casal de barri Folch i Torres

Els projectes fotogràfics de El nostre Raval s'exposen al vestíbul del Casal de barri Folch i Torres, on s’ubica el Projecte Franja Raval, amb la presentació dels joves que van participar al taller de fotografia.

 

L’exposició és la culminació del taller de fotografia conduït per la fotògrafa Mònica Roselló, organitzat conjuntament amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. El taller va ser realitzat amb joves de 12 a 17 anys del Casal Franja Raval i de l’Institut Milà i Fontanals. L’exposició es va presentar l’any passat a la sala Educart del Museu Nacional d’Art de Catalunya i seguidament a l’Institut Milà i Fontanals, on han quedat instal·lada la part corresponent als projectes dels alumnes de l’institut.

 

Per veure el procés de tot el taller, podeu veure el bloc de Fotografia en curs.

17/02/2015

Projecció d'Els quatre-cents cops

El 17 de febrer, set grups del programa anual de ficció de Cinema en curs assiteixen a la projecció de Els quatre cents-cops de François Truffaut (1959) a l'Institut Francès de Barcelona.

Hi participen alumnes de 6è a 1r a Batxillerat de l'Escola Els Xiprers, l'Escola Montserrat Solà, l'Escola Rafael Alberti, l'Institut Castellet, l'Institut Júlia Minguell, l'Institut Milà i Fontanals i l'Institut Narcís Monturiol.

Al bloc es poden veure fotografies de la jornada i ben aviat comentaris i reflexions sobre el film.

 

 

 

13/02/2015

Inici del grup dels joves programadors

El dia 13 de febrer al Centre Cívic de Sant Martí va tenir lloc la primera trobada del grup de joves que programarà el cicle de cinema per a joves de l'Auditori Sant Martí partir del mes de març s’organitzarà una projecció mensual al nou equipament cultural del barri.  Les sessions seran obertes i gratuïtes.

El projecte es vincula a Cinema en curs i al projecte europeu Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu i desenvolupat juntament amb Meno Avilys (Lituània) i Os Filhos de Lumière (Portugal).

Ben aviat ja es podrà consultar la programació al web

11/02/2015

EN RESiDÈNCiA al MACBA i a la Fundació Tàpies

Els alumnes de EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Boscà han visitat la col·lecció del MACBA i l’exposició temporal dedicada a Sigalit Landau, en el marc del projecte que realitzen amb Mònica Roselló i que s’anomena “Extensió d’aigua salada”. Per veure el procés de creació que estan portant a terme, vegeu el bloc.

Els alumnes de EN RESiDÈNCiA de l’Institut Pau Claris que estan treballant amb Edu Comelles, han visitat l’exposició Interval. Accions sonores a la Fundació Antoni Tàpies, en el marc del projecte sonor en el qual estan treballant. Per veure el seu procés de creació, vegeu el bloc.

04/02/2015

Cine en curso Madrid visita la Filmoteca Española

Els alumnes de 4t d’ESO del Colegio Montserrat i del Colegio Lourdes participants a Cine en curso Madrid, visiten la Filmoteca Española amb seu al Palacio Perales. Allà recorren les diferents instal·lacions com el museu del cinema, les sales de visionat, la fototeca i el magatzem de pel·lícules.

Després de la visita, assisteixen a la projecció del film  "La solitud del corredor de fons"  de Tony Richardson al Cinema Doré

 

26/01/2015

Tercera trobada Grundtvig a Barcelona

Els dies 26, 27 i 28 de gener, es porta a terme la tercera trobada de treball de l'associació Grundtvig  "Development and Implementation of Audiovisual Teaching Methodologies for Adult Educators". El seminari organitzat per A Bao A Qu porta per títol "Filming Spaces: documentary workshop" i es realitza a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats. Durant tres dies els participants d'Alemanya (Moviemiento), Turquia (Katadrom) i França (Kyrnea/Passeurs d’Images) i Catalunya, treballen a la Fabra i Coats, concebent, filmant i editant les seves peces.

Ben aviat es podran veure les peces al web i Facebook del projecte.

23/01/2015

EN RESiDÈNCiA al Museu Marítim i al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Els grups que participen a EN RESiDÈNCiA han fet algunes sortides relacionades amb els processos de creació que esan portant a terme.

El grup d'alumnes que treballen amb Mònica Roselló EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Boscà van fer una sortida fotogràfica amb el Pailebot Santa Eulàlia,  del Museu Marítim de Barcelona. En la sortida, a més de conèixer les maneres d'ubicar-se en una carta marina i participar en les tasques de la tripulació del vaixell, es va realitzar una exploració fotogràfica de la costa de Barcelona, des del mar. Vegeu el procés de creació al bloc.

Per altra banda, els alumnes que treballen amb Francesc Torres EN RESiDÈNCiA a l'Institut Domènech i Muntaner van fer una visita al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Es va realitzar un recorregut per diferents espais del museu, especialment el Romànic i l'Art Modern. Vegeu el procés de creació al bloc.

 

 

23/12/2014

Exposició dels projectes fotogràfics a l'Institut Quatre Cantons

La exposició és el resultat del taller de fotografia realitzat per alumnes de 2n i 3r de l'Institut Quatre Cantons, amb l'acompanyament de la fotògrafa Mònica Roselló. Al llarg del taller, han explorat les transformacions del barri, a partir de fotografies antigues, la majoria dels anys 40, que han estat el punt de partida per l'elaboració dels projectes propis.

L'exposició de fotografies es podrà veure al vestíbul i primera planta de l'Institut.

Pot seguir-se el procés de treball al bloc de Fotografia en curs.

19/12/2014

En RESiDÈNCiA al MACBA

Els alumnes de l'Institut Comas i Solà que participen al projecte de EN RESiDÈNCiA, han visitat el MACBA i l'exposició temporal Nonument, en què s'hi exposa obra de Daniela Ortiz, l'artista amb qui treballen al llarg de tot el curs.

Els alumnes de l'Institut Domènech i Montaner que participen al projecte de EN RESiDÈNCiA amb l'artista Francesc Torres, han visitat la col·lecció permanent del MACBA. Alhora, han realitzat petites accions a les sales, que han estat documentades pel mateix Francesc Torres.

Els processos de creació de EN RESiDÈNCiA poden seguir-se al bloc.

02/12/2014

Cinema en curs a Grècia

Projecció dels films Traços de l’Escola els Xiprers i Bellvitge, el valor d’un barri de l’Institut Bellvitge realitzats a Cinema en curs 2013-2014 a la 14a edició del European Meeting of young people’s audiovisual creation Camera Zizanio.

 

28/11/2014

Projecció de 'El meu món és la meva presó'

Projecció del film El meu món és la meva presó realitzat pels alumnes de 6è de l'Escola Montserrat Solà aCinema en curs 2013-2014. La projecció del film s'emmarca en la tercera jornada de El mercat del film de Mataró.

27/11/2014

Projecció de 'Bellvitge, el valor d'un barri'

Projecció del film documental Bellvitge, el valor d’un barri, realitzat pels alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Bellvitge a Cinema en curs 2013-2014. La projecció del film s'emmarca en la xerrada-col·loqui 'Com es va construir Bellvitge' organitzada per l'Associació de veïns de Bellvitge i el Centre d'Estudis de L'Hospitalet.

 

21/11/2014

Cinema en curs i L'Alternativa

En el marc del projecte europeu Moving Cinema, s'inicia la col·laboració entre Cinema en curs i el Festival de Cinema Independent de Barcelona, L'Alternativa. Una de les activitats programades és l’assistència d’alumnes i exalumnes de Cinema en curs a la projecció de Slimane, de José Alayón el 20 de novembre a la tarda al Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Són més de 70 els nois i noies que s’hi apunten!

L'altre eix de la col·laboració són invitacions per a que 10 exalumnes de Cinema en curs puguin assistir a diverses projeccions del Festival.

21/11/2014

Cinema en curs a l’Alternativa

Projecció dels films En veu baixa de l’Institut Joan d’Àustria i La solitud de l’Institut Milà i Fontanals, realitzats a Cinema en curs 2013-2014.Una representació dels alumnes presenta els films i dialoga amb el públic.

La projecció es realitza al Hall del CCCB en el marc de la secció 'Pantalla lliure' del 21è Festival de cinema independent de Barcelona, l’Alternativa.

19/11/2014

Cinema en curs a Àustria

Projecció del film La solitud realitzat pels alumnes de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 a la setzena edició del YOUKI International Youth Media Festival.

 

17/11/2014

"El nostre Raval" s'exposa a l'Institut Milà i Fontanals

L'exposició de fotografies "El Nostre Raval", que el curs passat va presentar-se al Museu Nacional d'Art de Catalunya, s'ha muntat a l'Institut Milà i Fontanals.

Per veure el procés de treball d'aquest taller de fotografia conduït per Mònica Roselló i organitzat amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, podeu consultar aquest enllaç. Les fotografies resultants del taller i que conformen l'exposició estan publicades al web de Fotografia en curs: El nostre Raval.

17/11/2014

Exposició Retrats dels avis

L’exposició ‘Retrats dels avis’ recull sis projectes fotogràfics realitzats per nens i joves d’entre 8 i 16 anys a escoles i instituts de Catalunya i Galícia. Es podrà veure fins el dia 12 de desembre al Casal de Gent Gran Josep Trueta.

Els nens i joves participants han retratat persones grans del seu barri o poble, familiars o veïns, coneguts o desconeguts. A través de la fotografia, han pogut descobrir persones que malgrat ser properes sovint desconeixien, s’han aproximat i sensibilitzat a les seves històries i vivències.

El conjunt de projectes és també un gran retrat col·lectiu de la generació dels grans i els seus modes de vida a barris i territoris diversos. Durant el procés de creació, els alumnes han estat acompanyats pels seus docents i per fotògrafs o cineastes.

Escoles i instituts participants: Escola Bernat de Boïl (Barcelona), Institut de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Institut Milà i Fontanals (Barcelona), CPI Manuel Padín Truitero (Arcade, Pontevedra), IES Manuel Chamoso Lamas (Carballiño, Orense) i IES O Mosteirón (Sada, A Coruña).

 

17/11/2014

Cinema en curs al meu primer festival

Durant el mes de novembre es projecten dos films de Cinema en curs en el marc del Meu Primer Festival.

Finals de juny, principis de setembre realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti de Badalona els dies 17, 18, 19, 24 i 25 de novembre dins el cicle 'Finestra al món' al cinema Verdi Park.

Fer-se gran, realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils el dia 30 de novembre a la Filmoteca de Catalunya.

 

07/11/2014

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films En veu baixa, realitzat pels alumnes de l’Institut Joan d’Àustria i Vida duhna fábrica, realitzat pels alumnes del Institut O Mosteirón (Sada) a Cinema en curs 2013-2014, a la Mostra Joaquim Venancio de Rio de Janeiro.

 

16/10/2014

Cinema en curs a Croàcia

Projecció del film Fent realitat un somni, realitzat pels alumnes de l’Institut Picasso a Cinema en curs 2013-2014, al Dubrovnik Film Festival - International Festival for the children and the youth of the Mediterranean. 

 

15/10/2014

Trobada Grundtvig a Istanbul

Del 15 al 18 d'octubre té lloc a Istanbul el segon seminari de treball d'una associació Grundtvig. A Bao A Qu hi participa juntament amb les entitats d'Alemanya (Moviemiento), Turquia (Katadrom) i França (Kyrnea/Passeurs d'Images). Durant la trobada, s'organitzen dos dies de tallers i un de posada en comú i conclusions.

 

 

 

07/10/2014

Taller de fotografia a l'Institut Quatre Cantons amb Mònica Roselló

Al llarg de cinc setmanes, vint-i-un alumnes de segon i tercer d'ESO participen en un taller de fotografia amb la fotògrafa Mònica Roselló, en el marc dels TGPE (Treball Globalitzat de Proposta Externa) que es realitzen a l'Institut aquest primer trimestre.

La proposta té com a punt de partida l'observació del Poblenou i les transformacions que ha sofert el barri. És per aquest motiu que, a més de les exploracions fotogràfiques del barri, també es fa un visionat de fotografies antigues, que ens parlen del passat industrial del Poblenou. Per aquest motiu, s'han consultat els fons de l'Arxiu del Districte de Sant Martí i de l'Arxiu Històric del Poblenou.

A partir de les exploracions fotogràfiques, els alumnes, amb l'acompanyament de la Mònica Roselló així com de la professora Anna Solís, aniran construint els seus projectes. Com a culminació del taller, es realitzará una exposició fotogràfica dels treballs realitzats. El procés de treball es podrà seguir al bloc de Fotografia en curs.

 

06/10/2014

Moving Cinema

Del 6 al 8 d’octubre té lloc a Vilnius (Lituània) la primera trobada del projecte Moving Cinema, dedicat a l’elaboració de metodologies, estratègies i eines perquè nens i joves apreciïn els films europeus i esdevinguin espectadors actius. Moving Cinema, liderat per A Bao A Qu i desenvolupat conjuntament amb Meno Avilys (Lituània) i Os Filhos de Lumière (Portugal), rep el suport d'Europa Creativa MEDIA - Audience Development 2014-2015.

 

06/10/2014

Filmoteca per a les escoles 2014-2015

A Bao A Qu  ha dissenyat pel curs 2014-2015 un programa que permet un acostament actiu, creatiu i reflexiu al cinema a través de films i fragments de grans cineastes. Algunes sessions es complementen amb la participació de professionals del cinema (realitzadors, muntadors, directors de fotografia).

Sessions 2014-2015: El pla i el muntatge. Comentaris de fragments audiovisuals (5 i 6 de novembre de 2014 / 26 de novembre de 2014 als cinemes Truffaut de Girona), La plaga (11 i 12 de desembre de 2014), Com es fa el cinema: selecció de making of i fragments de films  (29 i 30 de gener de 2015 / 4 de març de 2015 als cinemes Truffaut de Girona), Llum i color al cinema: direcció de fotografia i direcció artística (19 i 20 de febrer de 2015), El nen / The Kid (5 de març i 20 de març de 2015), La nit al cinema: selecció de fragments de grans cineastes de tots els temps (14 i 15 d’abril de 2015).

Visites a les exposicions temporals: El món encantat de Jacques Demy (octubre-gener) i El fons fotogràfic Sabaté (març-juny).

06/10/2014

EN RESiDÈNCiA al Museu Marítim i a la Virreina

Dues de les residències, la de Jordi Mitjà EN RESiDÈNCiA a l'Institut Milà i Fontanals i la de Mònica Roselló EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Boscà han començat amb una visita a l'exposició Gyotaku de Victòria Rabal, al Museu Marítim de Barcelona.

Per altra banda, els alumnes del projecte Francesc Torres EN RESiDÈNCiA a l'Institut Domènech i Montaner, ha començat també amb una visita a una exposició, en aquest cas a 25%. Catalonia at Venice, de la qual Francesc Torres n'és autor.

Podreu seguir el procés de les residències ben aviat a Blocs en residència 2014-2015.

30/09/2014

Cinema en curs a Rio de Janeiro

Projecció dels films Finals de juny, principis de setembre realitzat pels alumnes de l’Escola Rafael Alberti i El Hornito realitzat pels alumnes de l’Escola Dr. Ernesto Molinari Romero (Córdoba- Argentina) a Cinema en curs 2013-2014, al Festival do Rio, Mostra Geração de Rio de Janeiro.

 

15/09/2014

Comença la sisena edició de EN RESiDÈNCiA

Aquest any, des d'A Bao A Qu comissariem i coordinem sis residències: L'Automàtica a l'Institut Poeta Maragall, Edu Comelles a l'Institut Pau Claris, Jordi Mitjà a l'Institut Milà i Fontanals, Daniela Ortiz a l'Institut Josep Comas i Solà, Mònica Roselló a l'Institut Joan Boscà i Francesc Torres a l'Institut Domènech i Montaner.

A més, també es realitzaran les residències de Lua Coderch a l'Institut Montjuïc (comissariat i coordinació Colectivo Azotea/Fundació Joan Miró de Barcelona), Jordi Oriol i Indigest a l'Institut Joan d'Àustria (comissariat i coordinació Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia), Aimar Pérez Galí a l'Institut Menéndez y Pelayo (comissariat i coordinació Graner/mercat de les Flors) i Francesc Ruiz a l'Institut Doctor Puigvert (coordinació i comissariat MNAC).

15/09/2014

10a Edició de Cinema en curs

S'inicien els tallers de Cinema en curs 2014-2015!

A Catalunya hi participen: Escola de Bordils (Bordils), Escola Els Xiprers (Barcelona), Escola La Popa (Castellcir), Escola Montserrat Solà (Mataró), Escola Rafael Alberti (Badalona), Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Castell d'Estela (Amer), Institut Ferran Tallada (Barcelona), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Joan Boscà (Barcelona), Institut Júlia Miguell (Badalona), Institut Les Corts (Barcelona), Institut Milà i Fontanals (Barcelona), Institut Moisès Broggi (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona), Institut Picasso (Barcelona), Institut Quatre Cantons (Barcelona), Institut de Tona (Tona), SES Vallbona (Vallbona d'Anoia).

El dia a dia dels tallers pot seguir-se al bloc i al web!

28/08/2014

Projeccions internacionals de Cinema en curs

Durant el mes d'agost els films de Cinema en curs es projecten a Argentina, Seül i Mèxic.

Festival 'Nueva Mirada' (Buenos Aires, Argentina). Projecció de Germanes (Escola Rafael Alberti, Badalona) realitzat a Cinema en curs 2012-2013.

Seoul International Youth Film Festival (Seül, Corea del Sud). Projecció de Davant la separació (Escola de Bordils, Bordils) realitzat  a Cinema en curs 2012-2013.

Festival Internacional de Cine para Niños (... y no tan Niños) México D.F.  Projecció de Quan una porta es tanca (Escola Montserrat Solà, Mataró) realitzat a Cinema en curs 2012-2013.

23/08/2014

Cinema en curs a Ribes de Freser

En el marc de la primera edició del Festival Gollut de Ribes de Freser, es projecten quatre films realitzats a Cinema en curs 2013-2014: Bellvitge, el valor d’un barri dels alumnes de 3r d’ESO de l'Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Fent realitat un somni dels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Picasso (Barcelona), Diario de un barrio dels alumnes de 4t d'ESO del Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid), En veu baixa dels alumnes de 3r i4t d'ESO de l'Institut Joan d’Àustria (Barcelona) i Vida dunha fábrica dels alumnes de l’IES Mosteirón (Sada).

El film 'En veu baixa' rep el Premi Gollut al Millor curtmetratge de Temàtica lliure i 'Vida dunha fábrica' una menció especial.

21/08/2014

Projecció i exposició 'Descobrim Bordils a través del cinema i la fotografia'

Exposició fotogràfica 'Descobrim Bordils a través de la fotografia i el cinema' i projecció d'una selecció de les peces audiovisuals 'Descobrim Bordils a través del cinema', realitzades en el marc del programa europeu Comenius Regio els cursos 2012-2013 i 2013-2014. Es projecten el següents films:

Veus d’un temps (5è i 6è), El safareig (3r i 4t), Les pomeres i les estacions (4t), Dues generacions de viveristes (3r i 4t), El barquer (5è i 6è), El ferrer (P4), El ferrer (6è), El banter (3r i 4t), El cadiraire embalcador (5è i 6è).

02/07/2014

Presentació del llibre de fotografia ‘Indrets del temps’

El 4 de juliol es presenta el llibre ‘Indrets del temps’ realitzat pels alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Escola Ramona Calvet amb l’acompanyament de la fotògrafa Mònica Roselló.

El taller s’ha desenvolupat en el marc del programa Fotografia en curs i ha comptat amb el suport de la Fundació JM Anzizu.

A Cal Recader (Castellterçol) a les 20h.

 

02/07/2014

Xavier Bobés en RESiDÈNCiA a l'Institut Poeta Maragall

La Residència de Xavier Bobés a l'Institut Poeta Maragall ha presentat la instal·lació "No" al Mercat de les Flors, a la Sala Sebastià Gasch. Per a la presentació els alumnes han fet una acció específica al voltant de la instal·lació, que es repetirà el dia de la cloenda, el dijous 3 de juliol, a les 18h.

També s'ha presentat l'edició i el cd que recull part del procés i que s'inspira en l'edició de Je me souviens de George Perec.

Per seguir el procés de treball: http://blocsenresidencia.bcn.cat/poetamaragall/

 

25/06/2014

Fundación Daniel y Nina Carasso

Cinema en curs rebrà durant els dos propers anys els recolzament de la Fundació Daniel i Nina Carasso. La fundació promou l'educació artística a les escoles i instituts i aposta per la importància de les arts en el desenvolupament personal.

23/06/2014

Descobrim Bordils: exposició 21 de juny de 2014

'Descobrim Bordils', una gran celebració del present i el passat, la memòria i la història, els espais naturals i socials, els vincles intergeneracionals, la descoberta, la paraula, l'escolta, l'estima, l'escola, el cinema i la fotografia. A l'escola, Cal Banter, el safareig, les pomeres, Can Baldiret, El Ban, Can Cua, Camí del Ban al riu, el riu, Can Cames, els viveristes, l'alzina, camí de l'alzina al Refugi, Refugi dels Guatlleros i el  el Casal.

Al bloc ja es poden veure les fotografies de l'exposició. Ben aviat, els 29 films on-line i una pel·lícula de la jornada!

 

21/06/2014

Cinema en curs a Noruega

Primers dies, el film realitzat pels alumnes de l'Aula d'Acollida de l'Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2012-2013 es projecta al Festival NUFF de Tromsø, Noruega.

18/06/2014

Presentació de En Residència: Erick Beltrán i Mireia c. Saladrigues a l'Institut Comas i Solà

Presentació de la publicació "Cartes a Kaspar" que recull el procés d'investigació i recerca que els alumnes de l'Aula oberta de l'Institut Comas i Solà han realitzat amb l'artista Erick Beltrán al llarg del curs.

També es presenten les accions "Pancartes, pells, persones i cavalls" que van realitzar els mateixos alumnes amb l'artista Mireia c. Saladrigues. Les accions desenvolupades al barri de Trinitat Vella es mostren amb unes fotografies i una filmació.

 

17/06/2014

Cinema en curs a Croàcia

Projecció del film Primers dies realitzat pels alumnes de l’Aula d’acollida de l’Institut Milà i Fontanals a Cinema en curs 2013-2014 en el marc del programa internacional del festival Four River Film Festival

 

17/06/2014

Exposició a Bordils: 21 de juny

El dissabte 21 de juny a Bordils, en el marc del Comenius Regio, recorreguts per exposicions fotogràfiques i projeccions dels films realitzats pels nens i nenes de P3 a 6è de l'Escola de Bordils durant dos anys de correspondència amb les Escoles José Afonso de Moita (Portugal).

Les fotografies i films es podran veure a quinze espais del poble i es faran visites comentades i recorreguts acompanyats pels autors de les fotografies i films.

Trobada a l'escola a les 10h per esmorzar. Inici dels recorreguts guiats a les 10h30.

12/06/2014

Estrena al bloc de 'Diario de un barrio'

Després de l’estrena del curtmetratge documental 'Diario de un barrio' a l’auditori del Museo Reina Sofía ja es pot veure al bloc el film realitzat en el marc de Cinema en curs 2013-2014 a Madrid. També es pot veure el making of fotogràfic i la peça '58 películas, 48 escuelas e institutos, 22 pueblos y ciudades'.

12/06/2014

Estrena dels films de Galícia al bloc

Després de l'estrena dels films al CGAI - Filmoteca de Galicia ja es poden veure al bloc els cinc films finals realitzats als tallers documentals de Cinema en curs 2013-2014 a Galícia. També es pot veure el making of fotogràfic i la peça '58 películas, 48 escuelas e institutos, 22 pueblos y ciudades'.

Massó no recordo, CEIP A Rúa (Cangas) - A senda do tempo, CEIP Doutor Suárez (Fornelos de Montes) - Vida dunha fábrica, IES O Mosteirón (Sada), Construíndo música, IES Terra de Trasancos (Narón), A telleira, pozos de lembranzas, IES O Mosteirón (Sada). 

12/06/2014

Estrena dels films dels tallers anuals al bloc

Després de l'estrena dels films dels tallers anuals de ficció i documental a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els quinze films finals realitzats a Cinema en curs 2013-2014, també el making of fotogràfic i la peça 'Celebració d'un any de cinema' amb música composada i interpretada en directe per Bernat Font.

Fer-se gran (Escola de Bordils), Traços (Escola Els Xiprers), El meu món és la meva presó (Escola Montserrat Solà), Finals de juny, principis de setembre (Escola Rafael Alberti), Bellvitge, el valor d’un barri (Institut Bellvitge), Res no s’atura (Institut Castellet), Un poble en dansa (Institut Castellet), Veus d’Escola (Institut Castellet), En veu baixa (Institut Joan d’Àustria), Pluja silenciosa (Institut Júlia Minguell), La solitud (Institut Milà i Fontanals), A contracorrent (Institut Narcís Monturiol), Bellvitge, el valor d’un barri (Institut Bellvitge), Un poble en dansa (Institut Castellet), Veus d’Escola (Institut Castellet).

 

12/06/2014

Estrena dels films dels tallers modulars al bloc

Després de la projecció dels films dels tallers modulars de ficció i documental a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc les quinze pel·lícules finals realitzades en el marc de Cinema en curs 2013-2014.

Passeig per Ribes (Escola Riera de Ribes), Buscant camins (Escola Sadako), Records (Escola Sadako), Alfonsita. La corsetera (Institut Barcelona-Congrés), Los Noveles (Institut Ferran Tallada), Old town (Institut Ferran Tallada), Came out of the blue (Institut Joan Boscà), El taller de bicis de la Clara (Institut La Guineueta), Pepe. L’art de la xapa i la pintura (Institut La Guineueta), Records d’infant. Història de la Maternitat (Institut Les Corts), Viatge d’anada (Institut Moisès Broggi), Canvi de rumb (Institut Moisès Broggi), Fent realitat un somni (Institut Pablo Ruiz Picasso), Històries del Poblenou (Institut Quatre Cantons), Fuera de juego (Lycée Français). 

 

05/06/2014

Projeccions dels films als barris i pobles

Comencen les projeccions dels films realitzats als diferents tallers de Cinema en curs 2013-2014 a les escoles i instituts, als pobles i ciutats dels centres participants.

En veu baixa (Institut Joan d'Àustria): 28 de maig a les 19h, Centre Cívic Sant Martí de Provençals / Res no s'atura – Un poble en dansa – Veus d'Escola (Institut Castellet): 12 de juny a les 20h, Sala 'Cal Soler'/ Fer-se gran (Escola de Bordils): 13 de juny a les 20h30. Casal de Bordils / A contracorrent (Institut Monturiol): 14 de juny a les 17h, Institut Monturiol / Bellvitge, el valor d'un barri (Institut Bellvitge): 16 de juny a les 18h, Centre Cultural de Bellvitge / Canvi de rumbViatge d'anada - Formes, llums, impressions… - Visitant el MACBA - Cada indret, cada racó amaga una historia - Un nou dia comença (Institut Moisès Broggi): 16 de juny a les 18h, Institut Moisès Broggi / El meu món és la meva presó (Escola Montserrat Solà): 19 de juny a les 18h, Biblioteca Antoni Comas / Històries del Poblenou (Institut Quatre Cantons) : 20 de juny a les 19h, Institut Quatre Cantons.

04/06/2014

Projecció dels films dels tallers anuals a la Filmoteca de Catalunya

El dia 3 de juny es celebra, a la Filmoteca de Catalunya, la projecció  dels 12 films dels tallers anuals de ficció i documental realitzats en el marc de Cinema en curs 2013-2014.

Hi participen: Escola de Bordils (Bordils), Escola Els Xiprers (Vallvidrera), Escola Montserrat Solà (Mataró), Escola Rafael Alberti (Badalona), Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Júlia Minguell (Badalona), Institut Milà i Fontanals (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona).

 

 

02/06/2014

Inauguració de les Residències d’Antònia Del Río i Montserrat Soto

Per una banda, la Residència d’Antònia Del Río l’Institut Infanta Isabel d’Aragó presenta l’obra _Arxius, que es composa de tres obres: Arxiu_rastres i cicatrius, Arxiu_subterfugis, Arxiu_ arxius [estructures del coneixement] i Esporgats#2 (aquesta peça ja portava instal·lada a dues biblioteques des de Sant Jordi). També es mostrava una part del procés de treball: Imaginem l’arxiu de la Fundació Antoni Tàpies.

La residència de Montserrat Soto a l’Institut Joan d’Àustria presenta l’edició “Doom City. Barcelona i Sant Martí de Provençals”, treball que s’insereix en l’ambiciós treball de Montserrat Soto també anomenat “Doom City”. En l’exposició també es mostren fotografies dels alumnes ampliades a gran format.

Per tal de veure els processos de creació d’ambdues residències podeu consultar:

http://blocsenresidencia.bcn.cat/joanaustria/

http://blocsenresidencia.bcn.cat/infantaarago/

31/05/2014

Projecció del documental 'Diario de un barrio'

El dia 30 de maig es presenta el curtmetratge documental 'Diario de un barrio' a l’auditori del Museo Reina Sofía, realitzat pels alumnes del Colegio Montserrat- Orcasitas en el marc de Cinema en curs 2013-2014.

 

30/05/2014

Projecció dels films dels tallers modulars a la Filmoteca de Catalunya

El dia 29 de maig es projecta a la Filmoteca de Catalunya els films realitzats als tallers modulars de Cinema en curs 2013-2014.

Hi participen: Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), Escola Sadako (Barcelona),Institut Barcelona-Congrés (Barcelona), Institut Ferran Tallada (Barcelona), Institut Joan Boscà (Barcelona), Institut La Guineueta (Barcelona), Institut Les Corts (Barcelona), Lycée Français (Barcelona), Institut Moisès Broggi (Barcelona), Institut Pablo Ruiz Picasso (Barcelona), Institut Quatre Cantons (Barcelona).

 

 

23/05/2014

Pere Noguera En residència a l'Institut Les Corts

El 20 de maig s'ha presentat "Comprensions inesperades" de Pere Noguera En Residència a l'Institut Les Corts.

A la biblioteca de l'Institut es mostra l'obra-document que recull tot el procés creatiu "Comprensions inesperades", un audiovisual realitzat per Pere Noguera que recull totes les accions i intervencions realitzades amb els alumnes al llarg de les 20 sessions que s'han realitzat al llarg del curs. Al llarg de la presentació, els alumnes participants a la residència de Pere Noguera a l'Institut Les Corts expliquen als visitants les intervencions que s'han realitzat a l'institut, en un itinerari que han preparat pel centre.

16/05/2014

Derives arquitectòniques - Eduard Arbós En Residència a l'Institut Montjuïc

S'ha presentat "Derives Arquitectòniques" el projecte desenvolupat per Eduard Arbós i els alumnes de l'Institut Montjuïc. L'exposició presenta diverses peces fruit de la reflexió sobre l'arquitectura, el propi barri i el propi entorn.

L'exposició es pot visitar a l'Espai Terrassa de la Biblioteca Francesc Candel fins el 5 de juny.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

 

13/05/2014

Cinema en curs al Festival DeProp 2014

En el marc del cicle de concerts i vídeocreació DeProp 2014 organitzat per la Fundació Catalunya Caixa a l'Auditori de la Pedrera, alumnes i exalumnes de Cinema en curs han realitzat peces per sis cançons de la Joana Serrat.

Les peces realitzades per: l'Institut Ferran Tallada (Barcelona), l'Institut Joan Boscà (Barcelona), l'Institut Menénez y Pelayo (Barcelona) i exalumnes de l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), l'Escola de Bordils (Bordils) i l'Institut Can Puig (Sant Pere de Ribes), ja es poden veure al bloc.

 

 

02/05/2014

"EL NOSTRE RAVAL" ES PRESENTA AL MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

El taller de fotografia "El nostre raval" conduit per la fotògrafa Mònica Roselló finalitza el divendres 7 de maig amb la inauguració de l'exposició al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Al taller hi han participat joves de 13 a 17 anys de l'Institut Milà i Fontanals i del Casal Franja Raval, els mesos de febrer, març i abril, que han fotografiat el barri del Raval.

 

29/04/2014

Cinema en curs al D’Autor

Un grup d’alumnes de Cinema en curs assiteixen a la projecció de ‘Macondo’ (Sudabeh Mortezai) en el marc del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona. La sessió es realitza al Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i hi participen: l'Institut Castellet, l'Institut Milà i Fontanals i l'Institut Moisès Broggi!

23/04/2014

Presentació d'Esporgats#2.

Amb motiu de Sant Jordi, la Residència d'Antònia del Río a l'Institut Infanta Isabel d'Aragó presenta una part del seu procés creatiu amb la instal·lació de l'obra Esporgats#2 a les biblioteques de l'Institut i de Sant Martí.

En el procés creatiu, s'han seleccionat una desena de llibres que la biblioteca havia d'esporgar per tal de donar-los donar-los veu en una instal·lació sonora. Les instal·lacions seran a les biblioteques fins a finals de maig.

 

14/04/2014

Inici dels tallers a Argentina i a Xile

A Córdoba hi participen: Escuela Dr. Carlos Fernandez Ordoñez i Escuela Gob. José Antonio Ceballos.

A Xile hi participen: Colegio Alicura (Peñalolén, Santiago de Chile), Colegio Rudolf Steiner (Peñalolén, Santiago de Chile), Colegio Saint George (Vitacura, Santiago de Chile), Escuela Cornelia Olivares (Independencia, Santiago de Chile), Escuela República de Haití (Santiago, Santiago de Chile), Liceo Manuel de Salas (Ñuñoa, Santiago de Chile).

Al bloc es pot seguir el dia a dia dels tallers

 

09/04/2014

Inici dels rodatges

S’inicien els rodatges dels films finals dels centres participants al programa anual de ficció de Cinema en curs.

Després de rodar les primeres seqüències de ficció, comença la darrera part del curs que es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge d’un curtmetratge d’entre 6 i 10 minuts.  El guió es crea entre tot el grup i durant el rodatge els alumnes participants desenvolupen tots els càrrec de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es realitza en equip.

Al bloc es pot seguir el procés de treball.

04/04/2014

DeProp 2014

En el marc del cicle de concerts i vídeocreació DeProp organitzat per la Fundació Catalunya- La Pedrera, alumnes de Cinema en curs realitzen peces audiovisuals per acompanyar el concert de Joana Serrat.

Hi participen: l’Institut Ferran Tallada, l’Institut Joan Boscà, l’Institut Menéndez y Pelayo i ex alumnes de Cinema en curs de l’Escola de Bordils, l’Institut Can Puig i l’Institut Castellet.

Auditori de la Pedrera. 4 d’abril de 2014, a les 20h.

31/03/2014

Inici del rodatge

Després de documentar i investigar sobre el barri i, entrevistar a persones que hi ha viscut sempre, retraten l’evolució i el dia a dia del seu barri. El taller es porta a terme amb el Museo Nacional Centro de  Arte Reina Sofía (MNCARS).

 

28/03/2014

Els alumnes de l'Institut Comas i Solà al MACBA

Alumnes de l'Institut Comas i Solà que participen de En Residència, van fer una visita al MACBA. El recorregut, dissenyat especialment per les educadores del servei pedagògic del MACBA per tal d'acompanyar el procés de descoberta que els alumnes realitzen, va ser una proposta de descoberta de diferents obres i autors: des de la col·lecció del MACBA a l'exposició temporal.

19/03/2014

Taller de Mònica Roselló a l’IES Ramona Calvet

El 19 de març comença el taller de fotografia a l'Institut Escola Ramona Calvet de Castellterçol amb la fotògrafa Mònica Roselló. Durant vuit sessions un grup d’alumnes de 3r d’ESO, realitzaran una exploració fotogràfica del Castell de Castellterçol i del seu entorn.

El taller compta amb el suport de la Fundació JM Anzizu.

El procés de treball pot seguir-se al bloc.

14/03/2014

Estrena de les primeres seqüències

Amb les primeres seqüències, comença el treball de ficció i també s'introdueix la planificació, el rodatge i el muntatge. Els alumnes en petits grups (de 5 a 8) realitzen unes primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans i les filmen en relació a una de les categories establertes al DVD de ‘Personatge, món, emocions’.

Les categories proposades per la pràctica són: en tancat, el personatge s’allunya/ s’apropa, elements interposats, des d’un altre espai a través del vidre, aproximacions progressives.

 

 

14/03/2014

Entre imatges

Durant el mes de març s'inicien els tallers Entre imatges. Tallers de descoberta: fotografia i cinema.

Es proposen dissabtes de descoberta de la fotografia i el cinema per a nens i nenes de 6 a 12 anys. L’activitat es duu a terme amb La Virreina. Centre de la imatge, el CCCB, la Fundació Foto Colectania i l' Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

13/03/2014

Cine en curso Chile

El 2014 comença Cine en curso Chile amb sis tallers organitzats en cooperació amb l'associació Gaticine. Els centres participants aquesta primera edició són: Colegio Alicura (Peñalolén, Santiago de Chile), Colegio Saint George (Vitacura, Santiago de Chile), Escuela Cornelia Olivares (Independencia, Santiago de Chile), Escuela República de Haití (Santiago, Santiago de Chile), Colegio Rudolf Steiner (Peñalolén, Santiago de Chile), Liceo Manuel de Salas (Ñuñoa, Santiago de Chile).

21/02/2014

Inici dels rodatges

Durant les últimes setmanes de febrer i la primera de març, comencen els rodatges de les primeres seqüències de ficció dels tallers del programa anual de Cinema en curs.

Durant el primer trimestre es van realitzar els Minuts Lumière, i ara comença el treball de ficció. Abans d’encarar el film final, es realitzen les primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans. S'introdueix així la planificació de ficció, el rodatge i el muntatge.

Al bloc es pot seguir el procés de treball.

18/02/2014

Formació de Fotografia en curs a Galícia

A la formació de Fotografia en curs organitzada a Galícia els dies 14 i 15 de febrer hi han participat uns seixanta docents provinents de diversos centres educatius de Galícia.

12/02/2014

Inici del taller "El nostre Raval"

Al llarg dels mesos de febrer, març i abril, els participants al taller, provinents de l'Institut Milà i Fontanals i del Casal La Franja, realitzaran una exploració fotgràfica del seu barri de la mà de la fotògrafa Mònica Rosselló. Aquest treball s'exposarà a les sales del Museu Nacional d'Art de Catalunya a principis de maig.

 

07/02/2014

Inici de Cine en curso a Madrid

S'inicia Cine en curso a Madrid al Colegio Montserrat-Orcasitas. Els alumnes de 4t d'ESO amb l'acompanyament de Jonás Trueba documenten el seu barri i realitzaran un film documental d'Orcasitas. El dia a dia del taller pot seguir-se al bloc.

El taller es porta a terme amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS).

04/02/2014

Projecció d’Els quatre-cents cops

El 30 de gener es projecta a la Filmoteca de Catalunya Els quatre-cents cops de François Truffaut (1959). Hi participen els alumnes dels tallers del programa anual compartit: l’Escola Els Xiprers, l’Escola Montserrat Solà, l’Escola Rafael Alberti, l’Institut Castellet, l’Institut Júlia Minguell, l’Institut Milà i Fontanals i l’Institut Narcís Monturiol.

Al bloc es poden veure els comentaris i reflexions sobre el film.

04/02/2014

En Residència al Centre Cívic Urgell

Els alumnes de l’Institut Poeta Maragall, que participen a En Residència amb l’artista Xavier Bobés, han fet diverses sessions de treball al Centre Cívic Urgell, per tal de desenvolupar-hi un treball de gestualitat i moviment. Aquesta col·laboració amb el Centre Cívic Urgell, es mantindrà al llarg del curs, realitzant-hi la tercera sessió de cada mes.

03/02/2014

Formació de Fotografia en curs

En el marc del programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica Fotografia en curs. El 3 de febrer es realitza, a la Universitat Pompeu Fabra, la segona formació per a professorat de primària i secundària.

Les pràctiques realitzades pels participants es poden consultar al bloc.

01/02/2014

Rodatges de 'Retrats d'Oficis'

Comencen els rodatges dels tallers 'Retrats d’oficis'. Al bloc es pot seguir el procés de treball dels centres participants. El curs 2013-2014 hi participen: Institut Barcelona-Congrés, Institut Ferran Tallada, Institut La Guineueta i Institut Picasso.

'Retrats d'oficis' forma part del Programa Èxit del Consorci d'Educació de Barcelona i està ideat i realitzat per l'associació A Bao A Qu.

29/01/2014

Estrena dels Minuts Lumière

Ja es poden veure al bloc els Minuts Lumière d'aquest curs 2013-2014.

Els Minuts Lumière, la pràctica cinematogràfica amb la que s'inicien els tallers de Cinema en curs,  s'inspiren en les "vistes documentals" dels germans Lumière, filmades ara ja fa més d'un segle, en els orígens del cinema. Són plans d'un minut de durada realitzats a partir d'unes condicions molt concretes: es disposa d'una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre.

Després d'un treball de visionat de vistes dels germans Lumière, els alumnes en petits grups, realitzen un Minut escollint on i què volen filmar, l'enquadrament i el moment precís d'iniciar la filmació.

23/01/2014

Segona visita a Bordils

En el marc del programa europeu Comenius Regio Bordils-Moita, els dies 20 i 21 de gener cinc mestres de l’Agrupamento de Escolas José Afonso, representants de l’associació Os Filhos de Lumière i un representant de la Câmara Municipal de Moita, participen a una trobada de treball a Bordils. El curs 2013-2014 és el darrer de l’associació Comenius entre els dos municipis i durant la trobada es defineixen les activitats finals que es portaran a terme a Moita i Bordils.

Al bloc del projecte es poden seguir les correspondències entre els dos municipis.

18/01/2014

Formació de Fotografia en curs a Lleida

El dissabte 18 de gener es realitza la primera sessió de la formació de Fotografia en curs, per a professorat de primària i secundària, a Lleida, en col·laboració amb el Centre d’Art La Panera. Participen 15 docents de 12 centres educatius de les comarques de Lleida.

 

16/12/2013

Rodatge dels Minuts Lumière

Durant el mes de desembre els centres participants als tallers de Cinema en curs, han rodat els Minuts Lumière.

El curs s'inicia amb aquesta pràctica inspirada en les 'Vistes documentals' dels germans Lumière. Cada alumne o grup d’alumnes realitza un pla documental d’un minut amb unes condicions precises: durant el minut no es pot moure la càmera ni modificar cap paràmetre, i es disposa d’una única presa.

Al bloc de Cinema en curs es pot seguir el procés de treball.

13/12/2013

Visita a la Fundació Antoni Tàpies

Els alumnes de l'Institut Infanta Isabel d'Aragó, juntament amb l'artista Antònia del Río, visiten la Fundació Antoni Tàpies amb l'objectiu de conèixer l'Arxiu de la institució i el treball s'hi desenvolupa. Durant la visita, s'aprofita per fer un recorregut per d'altres espais de la fundació: la reserva d'obra d'art, la biblioteca, les sales d'exposició. La visita, conduïda per les persones que desenvolupen Prototips en codi obert, ha estat dissenyada conjuntament amb l'Antònia del Río.

06/12/2013

Cinema en curs a Grècia

Els films Incerteses (Institut Castellet) i Llums a la nit (Institut Júlia Minguell), realitzats a Cinema en curs 2012-2013, es projecten a la mostra Camera Zizanio - 13th European Meeting of Young People’s Audiovisual Creation, en el marc de  la 16 edició de l'Olympia International Film Festival of Children and Young People.

04/12/2013

En Residència visita el MACBA

Els alumnes dels instituts Infanta Isabel d'Aragó, Joan d'Àustria i Institut Poeta Maragall, visiten  l'exposició Art dos punts del MACBA. Les visites estan dissenyades per l'equip del MACBA i en diàleg amb el creador que fa la residència. El recorregut específic i el  comentari detallat de les obres exposades es posa en relació amb el procés de creació que estan desenvolupant a la residència.

Els alumnes de l'Institut Infanta Isabel d'Aragó fan la visita acompanyats per l'Antònia del Río, creadora en residència al centre i els de l'Institut Poeta Maragall amb l'artista Xavier Bobés.

28/11/2013

Formació de Fotografia en curs

En el marc del programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica Fotografia en curs; el dia 28 de novembre es desenvolupa la jornada de formació inicial per a mestres i professors. Durant els mesos de febrer i abril es realitzaran les següents sessions de formació.

Al bloc del projecte es poden veure les pràctiques realitzades pels participants.

 

20/11/2013

Cinema en curs al Meu Primer Festival

Projecció i presentació del film Germanes, realitzat pels alumnes de l'Escola Rafael Alberti a Cinema en curs 2012-2013 al Meu Primer Festival, els dies 20 i 25 de novembre en el marc del cicle 'Finestra al món' al cinema Verdi Park. Una representació dels realitzadors presenten el film i dialoguen amb els participants.

15/11/2013

Projeccions internacionals de Cinema en curs

Durant el mes de novembre els films de Cinema en curs es projectaran a Alemanya, Itàlia i Holanda.

Cineteca Milano (Milà, Itàlia). Projecció del film  Primers dies (Institut Milà i Fontanals) realitzat a Cinema en curs 2012-2013.

Up & Coming International Film (Hannover,  Alemanya). Projecció del film Davant la separació (Escola de Bordils) realitzat el curs 2012-2013.

We are Visual! International Conference (Amsterdam, Holanda). Projecció del film L'Estaquirot (Escola Riera de Ribes) realitzat el curs 2012-2013.

11/11/2013

Trobada Grundtvig a Barcelona

En el marc d'una associació Grundtvig, A Bao A Qu participa a la primera trobada de treball  a Barcelona amb les entitats d'Alemanya (Moviemiento), Turquia (Katadrom) i França (Kyrnea/Passeurs d'Images).

El projecte porta per títol "Development and Implementation of Audiovisual Teaching Methodologies for Adult Educators" i es portarà a terme els curs 2013-2014 i 2014-2015.

09/11/2013

Cinema en curs a Filmets

El film Llums a la nit, realitzat pels alumnes de l'Aula d'Acollida de l'Institut Júlia Minguell el curs 2012-2013 es projecta al Festival Filmets en el marc del cicle 'Badalona en curt'. El film es projecta al teatre El Circol.

07/11/2013

Cinema en curs Galícia 2013-2014

S'inicien els tallers de Cinema i Fotografia en curs a Galícia, amb el CGAI

Els dies 7 i 8 de novembre,  230 alumnes de vuit centres educatius participen a les projeccions de fragments documentals. Els dies 8 i 9 més de 90 docents assisteixen a les formacions. Enguany es porten a terme 16 tallers de Cinema i Fotografia en curs a Galícia.

05/11/2013

Cinema en curs al Festival DeProp 2013

En el marc del cicle de concerts i vídeocreació DeProp organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, alumnes de totes les edicions de Cinema en curs realitzen plans experimentals per acompanyar el concert del grup Berlinists.

Es filmen plans experimentals inspirats en cinc cançons del disc 'Landscapes': Intro, Weltschmerz, Storm its coming, Landscapes, Hold me thight.

Auditori de la Pedrera. 5 de novembre de 2013, a les 20h.

04/11/2013

Les residències 2013-2014 als blocs

Ja es poden seguir les primeres sessions dels projectes d’EN RESiDÈNCiA 2013-2014 al bloc: textos, fotografies, referències, dibuixos...

 

 

 

28/10/2013

Segona visita a Moita

Els dies 28 i 29 d'octubre nou mestres de l’Escola de Bordils i una representació de l'Associació A Bao A Qu visiten l'Agrupamento de Escolas José Afonso, en el marc de la tercera trobada de l'intercanvi del programa europeu Comenius Regio. Durant les dues jornades de treball es visiten l'Escola Básica de Alhos Vedros, l'Escola Básica de Alhos Vedros n º 2 i l'Escola José Afonso.

Al bloc del projecte es poden seguir les correspondències entre els dos municipis.

 

 

 

17/10/2013

Cinema en curs a Bolívia

Projecció de Camins, film realitzat pels alumnes de l'Institut Castellet i  Sis per sempre realitzat pels alumnes de l'Escola Espronceda a Cinema en curs 2011-2012, del 10 al 17 d'octubre al Festival Kolibrí - Festival Internacional del audiovisual para la niñez y la adolescencia- a la Paz (Bolívia).

15/10/2013

'Les remors del bosc' de Takeshi Shikama

A partir del 4 de novembre, arran de la inauguració de l'exposició Les remors del bosc de Takeshi Shikama, es desenvoluparan a la Sala d'Exposicions de Gas Natural Fenosa diverses activitats dissenyades per A Bao A Qu.

Darrere els arbres, concebut com una activitat educativa per a grups escolars des de P3 a 3r de primària. Més informació.

Impressions sonores d’un bosc, en aquest cas per a grups escolars de 4t de primària fins a 2n de batxillerat i cicles formatius. Més informació.

Visites comentades, per a totes les edats. Més informació.

S'ha previst una Jornada de presentació i formació pel professorat pel dimecres 30 d'octubre, de 17h45 a 20h. L'exposició podrá visitar-se fins el 7 de març.

15/10/2013

Cara a Cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania

L'exposició itinerant Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania del Programa Arts Visuals de la Diputació de Barcelona s'acompanya d'un servei educatiu. El servei educatiu de l'exposició s'estructura en una visita dinamitzada i un taller experimental. La visita a l'exposició proposa una reflexió activa sobre alguns dels retrats exposats. En el taller experimental es fan dues pràctiques: en una s'aprofundeix en les tries fotogràfiques a partir de la pròpia experiència de la realització d'un retrat, i en l'altra es realitza una exploració creativa d'alguns dels retrats exposats per mitjà de la paraula. 

Tota la informació de la itinerància i del servei educatiu es pot consultar a: http://www.diba.cat/oda/caraacara

Exposició del Programa Arts Visuals de la Diputació de Barcelona a: Cerdanyola del Vallès - Museu d'Art, Cornellà - Espai d'Art Moritz, Caldes de Montbui - Thermalia, Terrassa - Sala Muncunill, Martorell - Muxart, Mollet del Vallès - Museu Abelló, Igualada - Museu de la Pell (2012-2014).

15/10/2013

Estrena al bloc dels films finals de Cine en curso Córboda

Després de l'estrena dels films al Cineclub Municipal Hugo del Carril (Córdoba), ja es poden veure al bloc les quinze pel·lícules realitzades a Cine en curso Córdoba 2013.

Escuela Dr. Ernesto Molinari Romero

El Hornito | Juan el herrero | Copos movie | Maderas sin fin | Osvaldo y su oficio | Rodolfo el carpintero | La costurera | La zapatería de Marcos.

Escuela Santiago del Castillo

Martín el gran panadero | El herrero del barrio | Sillones padre e hijo | La bicicletería | El pan en tus manos | La tapicería de Luis | La zapatería mágica de Facundo.

10/10/2013

El cinema a l'aula: propostes i metodologies

'El cinema a l'aula: propostes i metodologies' és un curs de formació per a docents que es desenvolupa en el marc de 'Filmoteca per a les escoles". Al llarg de 5 sessions es treballen les eines i metodologies per introduir el cinema com a art i com a creació a les aules de primària i secundària. Un dels grans objectius és dotar als participants dels instruments bàsics necessaris per dur a terme activitats relacionades amb el cinema en el context concret en què treballen, i poder fer-ho tant des de la pràctica creativa com des de la reflexió i l’anàlisi.

Inscripcions: filmoteca.escoles@gencat.cat / 93 556 51 98 / Filmoteca de Catalunya

30/09/2013

La ciutat dels Fotògrafs. Taller al MACBA i CCCB

El taller "La ciutat dels fotògrafs" proposa la descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a través d'una activitat que vincula l'anàlisi de fotografies amb la creació fotogràfica pròpia. Els participants visiten les sales del MACBA i analitzen de manera conjunta algunes fotografies del fons de la col·lecció. A continuació, inspirats per aquests referents, comencen l’exploració fotogràfica tant dels espais arquitectònics del MACBA i del CCCB. Finalment, els participants escullen i ordenen les imatges, i donen forma als seus projectes fotogràfics.

L'activitat es desenvolupa en el marc del programa Fotografia en curs. Podeu veure els primers projectes al web.

 

29/09/2013

Projeccions internacionals de Cinema en curs

Projeccions internacionals dels films de Cinema en curs! Durant el mes d’octubre es projectaran a Brasil, Bolívia i Croàcia.

Festival do Rio-Mostra Geração (Rio de Janeiro, Brasil). Projecció del film  Primers dies (Institut Milà i Fontanals) realitzat a Cinema en curs 2012-2013.

Festival Kolibrí (La Paz, Bolívia). Projecció dels films Germanes (Escola Rafael Alberti), Davant la separació (Escola de Bordils), Incerteses (Institut Castellet) i Primers dies (Institut Milà i Fontanals) realitzats el curs 2012-2013.

DUFF. Dubrovnik Film Festival ( Dubrovnik, Croàcia). Projecció del film El sol sempre torna (Institut Narcís Monturiol) realitzat a Cinema en curs 2012-2013.

27/09/2013

Reconeixement Evens Foundation

Cinema en curs rep el reconeixement de la Evens Foundation amb les beques destinades a EU Media Literacy Programs. A la convocatòria hi participen 60 projectes de 17 països europeus i Cinema en curs és un dels 5 projectes guardonats.

16/09/2013

9a Edició de Cinema en curs

S'inicien els tallers Cinema en curs 2013-2014! En aquesta edició hi participen més de 6.500 alumnes de Catalunya, Galícia, Madrid, Argentina, Brasil, Croàcia i Portugal.

El dia a dia dels tallers pot seguir-se al bloc i al web!

13/09/2013

Cinema en curs a Croàcia

Projecció dels films Camins realitzat pels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Castellet a Cinema en curs 2011-2012 i Ciutat estranya realitzat pels alumnes de l'Aula d'acollida de l'Institut Júlia Minguell a Cinema en curs 2011-2012.

‘Ciutat estranya’ rep el premi de millor pel·lícula de ficció en la categoria internacional.

05/09/2013

Inici de les residències

S'inicia la cinquena edició d'EN RESiDÈNCiA. Des d'A Bao A Qu comissariem i coordinem les residències d'Eduard Arbós a l'Institut Montjuic, Erick Beltrán a l'Institut Comas i Solà, Xavier Bobés a l'Institut Poeta Maragall, Antònia Del Río a l'Institut Infanta Isabel d’Aragó, Pere Noguera a l'Institut Les Corts i Montserrat Soto a l'Institut Joan d'Àustria.

També es desenvoluparan quatre residències comissariades i coordinades per altres agents: David Bestué a l'Institut Secretari Coloma (MNAC), Los Corderos a l'Institut Milà i Fontanals (El Graner – Mercat de les Flors), Jaume Ferrete a l'Institut Doctor Puigvert (Fundació Joan Miró – Epai 13) i Helena Tornero a l'Institut Vila de Gràcia (la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia).

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

Totes les residències es poden seguir a través del bloc.

30/08/2013

Cinema en curs a Girona

Projecció al 25è Festival de Cinema en Girona dels films: Davant la separació, realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils a Cinema en curs 2012-2013, Els camins de l'exili, Viatge a la memòria i Recordant Portbou, realitzats pels alumnes de l'Escola Sant Jaume de Portbou en el marc de Cinema en curs 2012-2013 i "Passatges". Mostra de Cinema de Frontera de Portbou 2013.

22/08/2013

Cinema en curs a Tremp

Projecció a la 2a edició de Mostremp. Mostra de Cinema Rural de Tremp, de diversos Minuts Lumière de temàtica rural realitzats a Cinema en curs i del curtmetratge documental L’ermita de Sant Pau realitzat pels alumnes de 4t, 5è i 6è de l'Escola Riera de Ribes a Cinema en curs 2012-2013.

05/08/2013

Cinema en curs a Mèxic

Projecció de Sis per sempre, film realitzat pels alumnes de l'Escola Espronceda a Cinema en curs 2011-2012, al 18è Festival Internacional de Cine para Niños (y no tan niños...) de Mèxic. La projecció tindrà lloc a la Cineteca Nacional i al Faro de Oriente.

05/08/2013

Se inicia Cine en curso en el MNCARS

El 2013-2014 participará un grupo de ESO o Bachillerato en el marco de las Actividades de Educación.

En la página del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía se detalla la información.

24/07/2013

Aberta a convocatoria Cine en Curso 2013-2014

Ata o 30 de setembro de 2013 pódese solicitar a participación en Cine en Curso. En Galicia o CGAI coordina Cine en Curso en colaboración co Plan Proxecta, iniciativa da Consellería de Cultura, Educación e Ordenación Universitaria.

Podes atopar máis información no seguinte enlace.

18/06/2013

Projeccions dels films als barris i pobles

Comencen les projeccions dels films realitzats a les diferents modalitats de Cinema en curs 2012-2013 a les escoles i instituts, als pobles i ciutats dels centres participants.

On vaig? (Institut Joan d'Àustria): 29 de maig a les 19h, Centre Cívic Sant Martí de Provençals / Deixa'm ser qui sóc (Institut La Plana): 31 de maig a les 12h, Etc. Espai de teatre i cinema / Incerteses (Institut Castellet): 6 de juny a les 19h30, Institut Castellet / Decisions (Institut Bellvitge): 14 de juny a les 12h, Club Infantil i Juvenil de Bellvitge / El sol sempre torna (Institut Monturiol): 15 de juny a les 17h, Institut Monturiol / Esplugues de Castellcir i Fred, fosc, gel (les poues de glaç) (Escola La Popa): 15 de juny, El  Casal / Germanes (Escola Rafael Alberti): 17 de juny a les 12h, Escola Rafael Alberti / Quan una porta es tanca (Escola Montserrat Solà): 20 de juny a les 18h, Biblioteca Antoni Comas / Davant la separació (Escola de Bordils): 21 de juny a les 20h30. Casal de Bordils / Camins de l'exili, Viatge a la memòria i Recordant Portbou (Escola Sant Jaume): 22 de juny a les 19h, La Congesta.

17/06/2013

Taller de Mònica Roselló a l'Escola de Bordils

Els alumnes de primer i tercer de primària de l'Escola de Bordils, en el marc del projecte Comenius Regio Descobrint i i construint el patrimoni local i europeu a través de la creació audiovisual,  realitzen un taller de cianotípies amb la fotògrafa Mònica Roselló. Treballen amb objectes de l’entorn (natural) i de l’escola.

El procés de treball es pot seguir al bloc.

17/06/2013

Convocatòria Cinema en curs 2013-2014

Oberta fins el 21 de juny la convocatòria per participar a Cinema en curs 2013-2014 a la ciutat de Barcelona, en les modalitats de tallers anuals i modulars/trimestrals.

Es poden descarregar les bases de la convocatòria aquí.

12/06/2013

Beques Educar Fomentant l’Esforç 2013

Els tallers de Cinema en curs de l’Escola Rafael Alberti (Badalona) i l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) reben una Beca Educar Fomentant l’Esforç, concedida per la Fundació Espavila.

05/06/2013

Presentació de Bioloop

Dimecres 5 de juny es porta a terme la intervenció urbana Bioloop. Collserola conquereix Barcelona! de Nutcreatives EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Boscà.

La intervenció es duua terme a la Plaça de la Concòrdia, coincidint amb el Dia Internacional del Medi Ambient. La presentació del projecte es realitza al Centre Cívic Can Deu (Plaça de la Concòrdia, 13 ).

El procés de creació de la RESiDÈNCiA es pot seguir al bloc. 

 

29/05/2013

Estrena als blocs dels films finals

Després de l'estrena dels films finals a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els onze films finals realitzats a Cinema en curs 2012-2013 i el making of fotogràfic i la peça de cloenda 'un any de cinema' amb música composada i interpretada per Bernat Font.

Davant la separació (Escola Bordils), Tornar a començar (Escola Els Xiprers), Quan una porta es tanca (Escola Montserrat Solà), Germanes (Escola Rafael Alberti), Decisions (Institut Bellvitge), Incerteses (Institut Castellet), On vaig? (Institut Joan d’Àustria), Llums a al nit (Institut Júlia Minguell), Deixa’m ser qui sóc (Institut La Plana), Primers dies (Institut Milà i Fontanals), El sol sempre torna (Institut Narcís Monturiol).

 

28/05/2013

Projecció dels films finals a la Filmoteca

El dia 28 de maig a la Filmoteca de Catalunya es celebra la projecció final dels tallers anuals de Cinema en curs 2012-2013. Hi participen: Escola de Bordils (Bordils), Escola Els Xiprers (Vallvidrera), Escola Montserrat Solà (Mataró), Escola Rafael Alberti (Badalona), Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Júlia Minguell (Badalona), Institut La Plana (Vic), Institut Milà i Fontanals (Barcelona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona).

A la projecció, hi assisteixen tots els alumnes, docents i professionals del cinema que hi han participat. Després de la projecció de cada film els seus autors fan una breu presentació del film i després s’inicia un diàleg.

La jornada de presentació es desenvolupa de 10h a les 16h30 a la Filmoteca de Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9).

21/05/2013

Acció defensa passiva

L'obra del Fernando Prats EN RESiDÈNCiA a l'Institut Menéndez y Pelayo, amb els estudiants de 4t d'ESO, s'exposa a la Capella de Santa Agata (MUHBA) del 15 de maig al 23 de juny.

Els dissabtes 1, 8, 15 i 22 de juny els alumnes fan visites comentades de 17:30 a 19h. Durant la Nit dels Museus l'exposició, també comentada pels alumnes, va ser vista per 3.163 persones.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu. La producció i el muntatge de l'exposició compten amb la coordinació i el suport del MUHBA.

20/05/2013

Taller de Tanit Plana a l'Escola Andersen (Vic)

Durant tres sessions, Tanit Plana treballa amb els alumnes de 5è i 6è de l'Escola Andersen, en un taller organitzat per Fotografia en curs i ACVic , que aquest any dedica el programa Art i Escola al tema del 'Temps'. En vinculació amb aquesta qüestió, al taller es treballa a partir de recorreguts fotogràfics d'espais vinculats a la història de l'escola (en el present i en el passat).

Al Fons fotogràfic es poden veure i comentar fotografies de Tanit Plana.

17/05/2013

Estrena de les pràctiques i films

Després de l'estrena a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc les pràctiques i films realitzats als tallers trimestrals de Cinema en curs 2012-2013 i el tràiler amb totes les peces.

Minuts Lumière, L'ermita de Sant Pau i L'Estaquirot (Escola Riera de Ribes), Tan a prop com lluny i Paraules mudes (Escola Sadako), El mecànic (Institut Alexandre Galí), Abderrazak i La farmàcia (Institut Flos i Calcat), La Forja (Institut Moisès Broggi), Temps de canvis (Institut Les Corts).

 

17/05/2013

Projecció dels tallers trimestrals

El dia 16 de maig, projecció a la Filmoteca de Catalunya de les pràctiques i films realitzats als tallers trimestrals de Cinema en curs 2012-2013. Hi participen: l'Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), l'Escola Sadako (Barcelona), l'Institut Alexandre Galí (Les Roquetes de Sant Pere de Ribes), l'Institut Flos i Calcat (Barcelona), l'Institut Moisès Broggi (Barcelona) i l'Institut Les Corts (Barcelona).

Els films i les pràctiques realitzades a tots els tallers es poden veure al bloc.

13/05/2013

Taller de Ferran Freixa a l'Institut Menéndez y Pelayo (Barcelona)

Entre els mesos de maig i juny es porta a terme un taller d’exploració fotogràfica dels espais de l’institut, amb especial atenció al seu valor arquitectònic i espaial. El taller forma part d’un projecte de centre entorn la història de l’institut, dissenyat per l’arquitecte racionalista Jaume Mestres i Fossas. El procés culmina amb una exposició permanent que s’inaugura a l’institut el dilluns 10 de juny a les 19h.

Al Fons fotogràfic de Fotografia en curs es recullen algunes fotografies de Ferran Freixa.

09/05/2013

El barri de les paraules

L'obra de Perico Pastor EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Salvat-Papasseit, amb els estudiants de 4t d'ESO, es presenta a La Virreina en el marc del Festival de Poesia, entre el 9 i el 14 de maig.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu.

19/04/2013

Mostra de Cinema de Frontera

Del 21 al 23 de juny se celebrarà a Portbou la 1ª edició de la Mostra de Cinema de Frontera. En el marc de la Mostra es convoca el I Concurs de curtmetratges per a joves Walter Benjamin, sobre el tema de 'Frontera'. En el marc de la Mostra es realitzarà un taller de Cinema en curs a l'Escola Sant Jaume de Portbou.  

Més informació i bases del concurs aquí.

19/04/2013

Rodatges films finals

El dia 22 d’abril comencen els rodatges dels films finals dels tallers participants al programa comú de Cinema en curs. Al bloc es pot seguir el procés de treball.

La darrera part del curs es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge d’un curtmetratge d’entre 6 i 10 minuts.  El guió es crea entre tot el grup i durant el rodatge tots els alumnes desenvolupen tots els càrrec de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es fa entre tot el grup. Tots els tallers comparteixen unes mateixes regles del joc que permeten treballar amb especial atenció el tema de l’any.

18/04/2013

Cinema en curs a Nova York

En el marc del Simposi Conversations Across Cultures: Youth Media Visions, organitzat per la UNAOC i el Teachers College Columbia University els dies 12, 13 i 14 d'abril es presenta Cinema en curs a Nova York. Durant els tres dies del simposi, també es projecten set films de les darreres edicions de Cinema en curs: Oumar – Escola Comtes de Torregrossa (2008-2009), Camins, silencis i somriures – Escola de Bordils (2010-2011), Tornar a començar – Escola Cervantes (2010-2011), Distàncies – Escola de Bordils (2011-2012), Ciutat estranya – Institut Júlia Minguell (2011-2012), Propera parada – Institut Bellvitge (2011-2012) i Sis per sempre – Escola Espronceda (2011-2012).

Cinema en curs és l'únic projecte europeu convidat a participar-hi.

 

18/04/2013

Estrena de les primeres seqüències

Ja es poden veure al bloc les primeres seqüències d'aquest curs 2012-2013.

Amb les primeres seqüències, comença el treball de ficció i també s'introdueix la planificació, el rodatge i el muntatge. Els alumnes en petits grups (de 5 a 8) realitzen unes primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans i les filmen en relació a una de les categories establertes al DVD de 'Distàncies'.

Les categories proposades són: en tancat, el personatge s'allunya/s'apropa, elements interposats, des d'un altre espai a través del vidre i aproximacions progressives.

13/04/2013

Taller de Mònica Roselló a l'IE Ramona Calvet

A partir del 10 d'abril i durant tres sessions, un grup d'estudiants de 3r d'ESO de l'Institut Escola Ramona Calvet de Castellterçol, realitzaran projectes fotogràfics d'exploració fotogràfica del Castell de Castellterçol i de l'entorn d’aquest acompanyats per la fotògrafa Mònica Roselló.

El procés de treball pot seguir-se al bloc.

Al Fons fotogràfic es poden veure i comentar fotografies de Mònica Roselló.

08/04/2013

Segona trobada de treball a Bordils

Els dies 8 i 9 d'abril tres mestres de l'Agrupamento de Escolas José Afonso, una representació de l'associació Os Filhos de Lumière i de la Câmara Municipal de Moita han visitat Bordils en la segona trobada de treball conjunta en el marc del programa Comenius Regio Bordils-Moita.

Durant l'estada participen del dia a dia de l'Escola de Bordils, veient les diferents metodologies de treball de l'escola i intercanviant experiències amb tot l'equip de mestres. També es reflexiona sobre les pràctiques desenvolupades durant la primera fase del projecte a Moita i a Bordils.

07/04/2013

Cinema en curs a Brasil

Projecció de Camins, silencis i somriures, film realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils el curs 2009-2010 i Ciutat estranya, realitzat pels alumnes de l'Institut Júlia Minguell el curs 2011-2012 al IV Festival Internacional Estudantil de Cinema de Barra do Piraí (Brasil) el dia 8 d’abril.

22/03/2013

Cinema en curs a Estònia

Projecció de Camins, film realitzat pels alumnes de  l'Institut Castellet el 2011-2012, Propera parada, realitzat pels alumnes de l'Institut Bellvitge el 2011-2012, Sis per sempre, realitzat pels alumnes de l'Escola Espronceda el 2011-2012 i Canvis, film realitzat pel alumnes de l'Escola Rafael Alberti el 2011-2012 a la 5ena edició de l'School Film Festival Koolifilm de Tallin a Estònia.

 

20/03/2013

Taller d'Enric Montes a l'INS Joanot Martorell

Des del 19 de març i durant quatre sessions, el fotògraf Enric Montes realitza un taller amb un grup d'estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Joanot Martorell d'Esplugues.  Duran a terme una exploració de l'entorn de l’institut a través de l'observació detinguda de la llum, el color i les matèries. El punt de partida serà la mirada poètica que Enric Montes projecta en les seves fotografies.  

El procés de treball pot seguir-se al bloc.

Al Fons fotogràfic es poden veure i comentar fotografies d'Enric Montes.

07/03/2013

Taller de José Caruncho a A Coruña

Des del 8 de març fins a mitjans de maig el fotògraf gallec i un grup d'estudiants de 4t d'ESO realitzaran un projecte de retrats de persones i espais de Sada treballant amb una càmera de pas universal (35 mm) i pel·lícula blanc i negre.

A Galícia, Fotografia en curs es duu a terme en cooperació amb el CGAI.

Al Fons fotogràfic de Fotografia en curs es recullen algunes fotografies de José Caruncho.

01/03/2013

Cinema en curs/Cine en curso a Argentina

Durant el mes de març es posen en marxa els quatre tallers de Cinema en curs a Córdoba a les escoles Dr. Ernesto Molinari Romero i Dr. Santiago del Castillo.

El projecte s'organitza en cooperació amb la Secretaría de Cultura de la Municipalidad de Córdoba.

25/02/2013

Rodatges de les primeres seqüències

Durant el mes de març es roden les primeres seqüències de ficció dels tallers de programa anual comú de Cinema en curs.

Després dels Minuts Lumière realitzats el 1r trimestre, comença el treball de ficció i, abans d'encarar el film final, es realitzen unes primeres seqüències d'entre 3 i 5 plans. S'introdueix així la planificació de ficció, el rodatge i el muntatge.

 

17/01/2013

Estrena dels Minuts Lumière

Ja es poden veure al bloc els Minuts Lumière d'aquest curs 2012-2013.

Els Minuts Lumière, la pràctica cinematogràfica amb la que s'inicien els tallers de Cinema en curs,  s'inspiren en les "vistes documentals" dels germans Lumière, filmades ara ja fa més d'un segle, en els orígens del cinema. Són plans d'un minut de durada realitzats a partir d'unes condicions molt concretes: es disposa d'una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre.

Després d'un treball de visionat de vistes dels germans Lumière, els alumnes en petits grups, realitzen un Minut escollint on i què volen filmar, l'enquadrament i el moment precís d'iniciar la filmació.

05/12/2012

Rodatges dels Minuts Lumière

Comencen els rodatges dels Minuts Lumière. Al bloc de Cinema en curs es pot seguir el procés de treball.

El curs s’inicia amb aquesta pràctica inspirada en les 'vistes documentals' dels germans Lumière. Cada alumnes realitza un pla documental d’un minut amb unes condicions precises: durant el minut no es pot moure la càmera ni modificar cap paràmetre, i es disposa d’una única presa.

28/11/2012

Seguiment de les residències al bloc

Ja han començat les residències de l'edició 2012-2013. Es poden seguir les primeres sessions de treball, amb textos, fotografies i dibuixos al bloc general de les residències. 

17/11/2012

Cinema en curs al Meu Primer Festival

Projecció i presentació de Ciutat estranya, film realitzat pels alumnes de l'Institut Júlia Minguell a Cinema en curs 2011-2012 al Meu Primer Festival, els dies 21 i 22 de novembre en el marc del cicle 'Finestra al món' al cinema Verdi Park.

 

16/11/2012

Cinema en curs a Badalona

Projecció de Canvis, film realitzat pels alumnes de l'Escola Rafael Alberti  i Ciutat estranya, realitzat pels alumnes de l'Institut Júlia Minguell a Cinema en curs 2011-2012, el dia 17 de novembre al cicle 'Badalona en curt' del Festival Filmets de Badalona.  

 

24/10/2012

Inici dels tallers Espais fotogràfics

El dia 24 d'octubre han començat els tallers Espais fotogràfics al MACBA i al CCCB. El taller proposa la descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a través d'una activitat que vincula l'anàlisi de fotografies amb la creació fotogràfica pròpia. L'activitat es desenvolupa en dues fases. En un primer moment es treballa amb fotografies dels fons del MACBA, que s'observen amb ulls de fotògraf. Després, s'inicia l'exploració i recerca fotogràfica dels espais tant del Museu com del CCCB, i del seu entorn més proper, a través d'una pràctica que posa en joc algunes de les tries essencials de la fotografia (enquadrament, color i composició).

L'activitat es desenvolupa en el marc del programa Fotografia en curs. Ben aviat es podran veure les fotografies al web del projecte.

 

20/10/2012

Espais fotogràfics al MACBA i al CCCB

Presentació per a mestres i professors del taller Espais fotogràfics al MACBA i al CCCB en el marc de Fotografia en curs. Explicació de l'activitat i exploració fotogràfica dels carrers del Raval propers als museus.

Dissabte 20 d'octubre de 10h30 a 13h30. Inscripcions i informació: seducatiu@cccb.org / 93 306 41 35

 

18/10/2012

Cinema en curs a Croàcia

Projecció de Camins, film realitzat pels alumnes de l'Institut Castellet i  Ciutat estranya realitzat pels alumnes de l'Institut Júlia Minguell a Cinema en curs 2011-2012, del 18 al 21 d'octubre al Dubrovnik Film Festival - International Festival for the children and the youth of the Mediterranean.

17/10/2012

Cinema en curs al Festival DeProp

En el marc del cicle de concerts i vídeocreació DeProp 2012 que es realitza a l'Auditori de la Pedrera, alumnes de totes les edicions de Cinema en curs realitzen plans experimentals per acompanyar tres cançons del recital de The New Raemon.

17 d'octubre de 2012 a les 20h, Auditori de la Pedrera. (c/Provença, 261-265)

12/10/2012

Primera trobada de treball a Moita

En el marc del Comenius Regio 'Descobrint i construint el patrimoni local i europeu a través de la creació audiovisual. Un model de cooperació entre l'escola i el municipi per la cultura, el coneixement i la cohesió social', representants de l'Escola de Bordils i l'associació A Bao A Qu viatgen a Moita (Portugal) per conèixer les escoles i mestres que participen al projecte.

Durant l'estada, l'Escola de Bordils i A Bao A Qu també participen al seminari 'O Cinema como experiência – Abordagens Pedagógicas' de la XI Quinzena da Educação de Moita, presentant algunes de les experiències de creació cinematogràfica a l'escola desenvolupades durant més de set anys de treball conjunt.

El projecte ja es pot seguir a través del web (www.bordilsmoita.org).

03/10/2012

Filmoteca per a les escoles 2012-2013

A Bao A Qu  ha dissenyat per el curs 20102-2013 un programa que permet un acostament actiu, creatiu i reflexiu al cinema a través de films i fragments de grans cineastes. Algunes sessions es complementen amb demostracions pràctiques a càrrec de professionals del cinema (realitzadors, muntadors, directors de fotografia). En els quaderns pedagògics s'inclouen propostes pràctiques que poden enriquir el visionat.

També hi ha dos tallers complementaris de formació per a mestres i professors. Els tallers articulen els continguts estrictament pràctics amb el treball sobre les metodologies de visionat i anàlisi cinematogràfic.

Aquí trobareu més informació i l'enllaç amb el programa complet.

Sessions 2012-2013: El personatge i les seves emocions: selecció de fragments de grans cineastes de tots els temps (6 i 7 d'octubre de 2012) - Los pájaros / The Birds (21 i 22 de novembre de 2012) - El nen / The Kid (13 i 14 de desembre de 2012) - Els 400 cops / Les quatre cents coups  (29 de gener de 2013) - Llum i color: direcció de fotografia i direcció artística (6 i 7 de febrer de 2013) - El so i el muntatge: construir espais, accions, narració i emoció (20 i 21 de febrer de 2013) - Els moviments de càmera: tècnica i potència expressiva (7 i 20 de març de 2013) - Retrats de la ciutat. Selecció de fragments de grans cineastes de tots els temps (17 d'abril de 2013).

Formació per a docents: El cinema a l'aula: propostes i metodologies (3 i 14 d'octubre de 2012 i 2 de febrer de 2013) - El cinema com a motor d'aprenentatge en diverses àrees curriculars (10 d'octubre de 2012 i 23 de gener de 2013).

25/09/2012

Formació Fotografia en curs

En el marc del programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica Fotografia en curs; durant els dies 1 i 27 d'octubre es desenvolupa la primera jornada de formació per a mestres i professors.

Durant el mes de novembre es posarà en marxa el web del projecte www.fotografiaencurs.org . Pel moment es poden veure al bloc les primeres presentacions dels participants.

24/09/2012

Inici de les Residències

S'inicia la quarta edició d'EN RESiDÈNCiA. Des d'A Bao A Qu comissariem i coordinem les residènces de Luis Bisbe a l'Institut Doctor Puigvert; Marta Galán a l'Institut Josep Pla; Nutcreatives a l'Institut Joan Boscà; Perico Pastor a l'Institut Salvat Papasseit; Fernando Prats a l'Institut Menéndez y Pelayo i Mireia c. Saladrigues a l'Institut Quatre Cantons.Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l'Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d'Educació de Barcelona, ideat i realitzat en cooperació amb l'Associació A Bao A Qu. El 2012-2013 s'incorporen al comissariat i coordinació de les residències la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia (Cristina Clemente a l'Institut Príncep de Girona) i El Graner-Mercat de les Flors (Àngels Margarit a l'Institut Joan Coromines).

Totes les residències es poden seguir a través del bloc.

17/09/2012

8a Edició de Cinema en curs

S'inicien els tallers Cinema en curs 2012-2013! En aquesta edició hi participen 35 escoles i instituts en les tres modalitats de tallers: 28 a Catalunya, 3 a Galícia i 4 a Argentina. Hi participen de manera directa més de 2000 alumnes, 100 mestres i professors i 17 professionals del cinema. Els tallers es podran seguir als blocs i al web!

01/08/2012

Comenius Regio 2012-2014

L'Escola de Bordils, l'Associació A Bao A Qu i l'Ajuntament de Bordils, desenvoluparan un projecte de creació fotogràfica i cinematogràfica en el marc del programa Comenius Regio de la Unió Europea durant els cursos 2012-2013 i 2013-2014. El projecte es realitza en correspondència amb el municipi portuguès de Moita, l'Agrupació d'Escolas José Alfonso i l' Associació Os filhos de Lumière i porta per títol 'Descobrint i construint el patrimoni local i europeu a través de la creació audiovisual. Un model de cooperació entre l'escola i el municipi per la cultura, el coneixement i la cohesió social'. Ben aviat es podrà seguir a través del web (www.bordilsmoita.org).

01/08/2012

Fotografia en curs

El curs 2012-2013 s'inicia Fotografia en curs, un programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica. S'adreça principalment a nens i joves i compta amb la implicació de fotògrafs, centres educatius, mestres i professors, museus i centres d’art i els barris i municipis.A l'octubre es posarà en marxa el web (www.fotografiaencurs.org), s'iniciarà la formació pels docents i el taller 'Espais fotogràfics' al MACBA i al CCCB.

24/07/2012

4a edició d'EN RESiDÈNCiA

Al setembre s'iniciarà la 4a edició de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona. A l'edició 2012-2013 es porten a terme sis residències d'arts visuals: Luis Bisbe a l'Institut Doctor Puigvert, Marta Galán a l'Institut Josep Pla, Nutcreatives a l'Institut Joan Boscà, Perico Pastor a l'Institut Joan Salvat-Papasseit, Fernando Prats a l'Institut Menéndez y Pelayo, Mireia c. Saladrigues a l'Institut Quatre Cantons. Al web es publicaran els projectes i quan es posin en marxa podran seguir-se els processos de treball al bloc comú i al de cada residència.

19/07/2012

Cinema en curs a Argentina

Projecció de Mirades que escolten, realitzat pels alumnes de l'Escola Mestre Morera i Escapada, realitzat pels alumnes de l'Escola Els Xiprers a Cinema en curs 2010-2011, al 11è Festival Internacional de Cine Nueva Mirada de Buenos Aires, del 30 d'agost al 5 de setembre. Els procés de treball es pot seguir als blocs dels centres.

19/07/2012

Cinema en curs a Seül

Projecció d'Escapada, film realitzat pels alumnes de l'Escola Els Xiprers a Cinema en curs 2010-2011, al Seoul International Youth Film Festival del 23 al 29 d’agost a Seül. Podeu seguir el procés de treball del film al bloc del taller.

21/06/2012

Projeccions dels films finals als barris i pobles

Comencen les projeccions dels films realitzats a Cinema en curs 2011-2012 a les escoles i instituts i als pobles i ciutats dels centres participants!

Propera parada (Institut Bellvitge): 14 de juny a les 12h, Biblioteca de Bellvitge / Canvis (Escola Rafael Alberti): 14 de juny a les 9h30 /Tornar a començar (Institut Narcís Monturiol): 16 de juny a les 17h, Institut Narcís Monturiol / Dibuixant il·lusions (Escola Cervantes): 19 de juny a les 17h, Centre Sant Pere Apòstol, Barcelona / Sis per sempre (Escola Espronceda): 21 de juny a les 12h, Escola Espronceda, Sabadell / Ciutat estranya (Institut Júlia Minguell): 21 de juny a les 12h / Camins (Institut Castellet): 21 de juny a les 20h, Institut Castellet, Sant Vicenç de Castellet / Distàncies (Escola de Bordils): 22 de juny a les 20h30, Casal de Bordils.

18/06/2012

Cinema en curs a Berlín

El film Tornar a començar realitzat pels alumnes de l’Institut Narcís Monturiol a Cinema en curs 2011-2012, es projecta a l’Institut für Kino und Videokunst de Berlín.

06/06/2012

Estrena als blocs dels films finals

Després de l'estrena a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els deu films finals realitzats a Cinema en curs 2011-2012 i el making of fotogràfic.

Distàncies (Escola Bordils), Dibuixant il·lusions (Escola Cervantes), Al final del dia (Escola Els Xiprers), Sis per sempre (Escola Espronceda), Canvis (Escola Rafael Alberti), Propera parada (Institut Bellvitge), Camins (Institut Castellet), Via 3 (Institut Joan d’Àustria), Ciutat estranya (Institut Júlia Minguell), Tornar a començar (Institut Narcís Monturiol).

25/05/2012

Cinema en curs i Petit Cinema en curs: convocatòria oberta

S’obre la convocatòria per participar a Cinema en curs i Petit Cinema en curs  el 2012-2013. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 12 de juny.

Descarrega la convocatòria Cinema en curs.

Descarrega la convocatòria Petit Cinema en curs.

25/05/2012

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona: convocatòria oberta

S'obre la convocatòria per participar a Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona el 2012-2013. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 8 de juny.

Més informació i formulari.

23/05/2012

Projecció dels films finals a la Filmoteca

Dimarts 5 de juny a la Filmoteca se celebra la Projecció dels films realitzats pels 10 centres que han participat a la modalitat anual de Cinema en curs 2011-2012: Escola de Bordils (Bordils), Escola Cervantes (Barcelona), Escola Els Xiprers (Vallvidrera), Escola Espronceda (Sabadell), Escola Rafael Alberti (Badalona), Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Júlia Minguell (Badalona), Institut Narcís Monturiol (Barcelona).

Hi assisteixen tots els alumnes, docents i professionals del cinema que hi han participat. Després de la projecció de cada film els seus autors faran una breu presentació i dialogaran amb els alumnes d’un dels altres tallers. Al final del matí i de la tarda hi haurà ocasió perquè els altres espectadors convidats també puguin intervenir fent preguntes o comentaris sobre els films.

La jornada de presentació es desenvolupa de 10h a les 16h30 a la Filmoteca de Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9).

Aquells que vulgueu assistir-hi, si us plau envieu un correu electrònic a: abaoaqu@abaoaqu.cat

22/05/2012

Estrena dels retrats de Retrats d’oficis

Al bloc de 'Retrats d’oficis' ja es poden veure les quatre peces realitzades als tallers del curs 2011-2012.

El taller de Retrats d’oficis permet un acostament pràctic i reflexiu al cinema documental i a les seves fases creatives: ideació, planificació, rodatge i muntatge. Es treballa perquè els estudiants puguin desenvolupar la creativitat amb els mitjans expressius propis del cinema i, alhora, que a través d'aquesta mirada cinematogràfica redescobreixin el seu entorn proper, i molt especialment, els oficis i les persones que decideixen retratar. Hi han participat estudiants de l'Institut Flos i Calcat i de l'Institut Fort Pius.

21/05/2012

Celebració del Vespre EN RESiDÈNCiA

L'edició 2011-2012 culmina amb la celebració del Vespre EN RESiDÈNCiA.

La tarda comença a l'Institut Barcelona-Congrés, on s'inaugura l’exposició de les dues obres realitzades durant la residència d'Isabel Banal: Equipatges de mà i Amb fons blanc.

Des d'allà es va a la Capella de Sant Rafael on s’inaugura la intervenció Present absent de Vicens Casassas i els estudiants de l'Institut Valldemossa amb l'acció escènica d'Ariadna Estalella i Tuur Marinus, inspirats per l'espai, la intervenció i el concepte de càrrega treballat per la Isabel Banal a l'Institut Barcelona Congrés.

Tom Carr i els estudiants de l'Institut Sant Andreu també presenten el seu projecte Food for Thought i reparteixen entre els assistents el punt de llibre i la sèrie de postals que han editat.

Al bloc del projecte es poden seguir els processos de creació de les tres residències.

17/05/2012

Vespre EN RESiDÈNCiA

Dijous 17 de maig, de 18h a 20h30 Vespre EN RESiDÈNCiA. Presentació de les tres obres realitzades a Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, edició 2011-2012.

A les 18h inauguració d'Amb fons blanc i Equipatges de mà d'Isabel Banal EN RESiDÈNCiA a l'Institut Barcelona-Congrés (c/. Baró d'Esponellà, 1-15).

A les 19h45 presentació de Food for Thought de Tom Carr EN RESiDÈNCiA a l'Institut Sant Andreu (c/. Alsàcia, 1. Darrere la seu del districte de Nou Barris).

A les 20h inauguració de la intervenció Present absent de Vicens Casassas EN RESiDÈNCiA a l'Institut Valldemossa. (c/. Alsàcia, 1. Capella de Sant Rafael).

El Vespre EN RESiDÈNCiA comptarà amb una intervenció escènica d'Ariadna Estalella i Tuur Marinus a la Capella de Sant Rafael. A les 20h a la Capella de Sant Rafael (c/. Alsàcia, 1).

16/05/2012

Projecció Fent Cinema

Projecció a la Filmoteca de Catalunya en el marc de Filmoteca per a les escoles dels films i pràctiques realitzades durant el curs 2011-2012 als tallers Fent Cinema amb Cinema en curs. Hi participen: l'Escola Mestre Morera (Barcelona), l'Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), l'Escola La Popa (Castellcir), l'Institut Alexandre Galí ( Les Roquetes de Sant Pere de Ribes) i l'Institut Les Corts (Barcelona).

Els films i les pràctiques realitzades a tots els tallers es poden veure al bloc Fent Cinema amb Cinema en curs.

14/05/2012

Projecció de Retrats d’oficis

El dimarts 15 de maig a les 16h a l'Espai Jove La Fontana es projecten les quatre peces realitzades als tallers del curs 2011-2012.

Retrats d’oficis permet un acostament pràctic i reflexiu al cinema documental i a les seves fases creatives: ideació, planificació, rodatge i muntatge. Es treballa perquè els estudiants puguin desenvolupar la creativitat amb els mitjans expressius propis del cinema i, alhora, que a través d'aquesta mirada cinematogràfica redescobreixin el seu entorn proper, i molt especialment, els oficis i les persones que decideixen retratar.

A l'edició 2011-2012 hi han participat estudiants de l'Institut Flos i Calcat i l'Institut Fort Pius. Els tallers de 'Retrats d’oficis' es desenvolupen en el marc del Programa ÈXIT del Consorci d'Educació de Barcelona

11/05/2012

'Food for Thought' a Barcelona Poesia

En el marc de la col·laboració entre el Festival Barcelona Poesia i la residència de Tom Carr a l'Institut Sant Andreu, l'artista i els estudiants realitzen tres instal·lacions a les sales de La Virreina Centre de la Imatge i una acció al pati amb la participació del públic assistent.

14/04/2012

Rodatges films finals

El dia 18 d’abril comencen els rodatges dels films finals. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

La darrera part del curs es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge d’un curtmetratge d’entre 6 i 10 minuts.  El guió es crea entre tot el grup i durant el rodatge tots els alumnes desenvolupen tots els càrrec de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es fa entre tot el grup.

Tots els tallers comparteixen unes mateixes regles del joc que permeten treballar amb especial atenció el tema de l’any.

14/04/2012

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ 'EN RESiDÈNCiA'

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts: dimarts 17 d’abril a les 19h, a la Fabra i Coats. Fàbrica de Creació.

A l'exposició es poden veure les vuit obres de les edicions 2009-2010 i 2010-2011 d'EN RESiDÈNCiA, així com també els seus processos de creació. La singularitat del desenvolupament de les residències permet assistir de manera privilegiada a les metodologies dels creadors residents i als processos creatius propis de l'art contemporani.

Espai afegit. Margarita Andreu EN RESiDÈNCiA a l'Institut Vall d'Hebron

Peixos d'estima. Mar Arza EN RESiDÈNCiA a l'Institut Narcís Monturiol

So-roll, metall, ànima. Josep-Maria Balanyà EN RESiDÈNCiA a l'Institut Joan Brossa

Air race. Daniel Chust Peters EN RESiDÈNCiA a l'Institut Bernat Metge

La nit (sèrie escultòrica). Robert Ferrer i Martorell EN RESiDÈNCiA a l'Institut Francisco de Goya

Deu mil hores. Salvador Juanpere EN RESiDÈNCiA a l'Institut Infanta Isabel d'Aragó   

Apunts per un Iceberg. Francesca Llopis EN RESiDÈNCiA a l'Institut Fort Pius

nouBARRISnou. Lluís Sabadell Artiga EN RESiDÈNCiA a l'Institut Collserola

Del 18 d'abril al 12 de maig de 2012 a Fabra i Coats. Fàbrica de creació. (C/Sant Adrià, 20)
Horari: de dilluns a dissabte, de 16 a 20 h. Festius tancat. Entrada lliure.

12/04/2012

Pràctica central

Ja es poden veure als blocs les practiques centrals d’aquest curs 2011-2012.

La pràctica central consisteix en el guió, preparació, rodatge i muntatge d’una seqüència d'entre 2 i 4 plans. Introdueix, per tant, tots els moments del procés de creació cinematogràfica. Es realitza en petits grups (de 5 a 8 alumnes) i cada un d'aquests tria una manera de filmar la seva seqüència vinculada a les categories establertes al DVD de fragment sobre 'El personatge i el món'. Les categories que es proposen són: el món interposat, canvis d'escala, mirades, passatge per moviment i obrir la seqüència amb el món.

12/03/2012

Rodatges 'Retrats d'oficis'

Comencen els rodatges dels tallers 'Retrats d’oficis'. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

Retrats d’oficis forma part del Programa Èxit del Consorci d'Educació de Barcelona i està ideat i realitzat per l'associació A Bao A Qu. A l'edició 2011-2012 hi participen alumnes de 3r i 4t d'ESO de l'Institut Flos i Calcat i de l'Institut Fort Pius.

27/02/2012

Presentació d'Amb fons blanc

Amb fons blanc, la primera peça realitzada per la Isabel Banal i els estudiants de l'Institut Barcelona-Congrés, es presenta i s'exposa a l'Institut.

Amb fons blanc vol reflexionar sobre la idea de càrrega, del fet que sempre i tothom traginem coses d’un lloc a un altre. Parlar de les càrregues, tant a nivell material (allò que ens cal per viure, que necessitem o que tenim per pur consumisme), com a nivell metafòric (pensaments, vivències…). Des de 2003, la Isabel Banal va omplint una sèrie de blocs amb retalls de figures carregades trobades a diaris i revistes. Després de mirar i parlar d’aquests blocs a la classe, cadascú ha escollit una figura que li ha interessat per alguna raó. Se n’ha apropiat i a partir d’ella ha escrit un petit relat. El resultat són una sèrie de mirades personals a unes figures anònimes aïllades del seu context, i que amb el fons blanc obren tota possibilitat d’interpretació.

Al bloc es pot seguir el procés de creació i veure fotografies de l’exposició.

26/02/2012

Rodatges de la pràctica central

Comencen els rodatges de la pràctica central. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

La pràctica consisteix en la realització d'una seqüència d'entre 3 i 5 plans. Introdueix, per tant, tots els moments del procés de creació cinematogràfica (guió, localitzacions, planificació, rodatge i muntatge). La pràctica es fa per petits grups (d’entre 5 i 8 alumnes) i cada un d’aquests grups tria una manera de filmar la seva seqüència vinculada a les categories establertes als DVD de fragments sobre 'Filmar el personatge'.

24/02/2012

EN RESiDÈNCiA visita el MACBA

Vicens Casassas i els estudiants de l'Institut Valldemossa visiten l’exposició Volum!. L’equip del MACBA dissenya un recorregut específic i un comentari detallat de les obres exposades posant-les en relació amb el procés de creació que estan desenvolupant a la residència.

06/02/2012

Cinema en curs a Argentina

Projecció de Camins, silencis i somriures, realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010 a la Sala Leopoldo Lugones de Buenos Aires. El film es projecta en el marc del cicle Nuevas estrategias: corrientes subterráneas en el nuevo cine español. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

01/02/2012

DocsBarcelona

Presentació i projecció a DocsBarcelona d'una selecció de 'Minuts Lumière' realitzats pels alumnes de l'Escola Rafael Alberti i de l'Institut Castellet a Cinema en curs 2011-2012.

Els 'Minuts Lumière', és una pràctica que s’inspira en les vistes documentals dels germans Lumière, filmades en els orígens del cinema. Són plans d’un minut de durada realitzats a partir d’unes condicions precises: es disposa d’una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre. Després d’un treball de visionat de pel·lícules dels germans Lumière, cada alumne o parella d’alumnes que participen als tallers experimentals de Cinema en curs, realitza el seu propi Minut escollint on i què vol filmar, l’enquadrament i el moment precís d’iniciar la filmació.

Dimecres 1 de febrer i dijous 2 de febrer a les 10h, a l'Auditori de la Pedrera CaixaCatalunya.

27/01/2012

Exposició d'EN RESiDÈNCiA a la Fabra i Coats

Del 17 d'abril al 12 de maig de 2012 a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, es podran veure les vuit obres i els processos de creació de les edicions 2009-2010 i 2010-2011. També s’hi presentaran les tres residències d’aquesta edició 2011-2012.

27/01/2012

Presentació d'activitats d'A Bao A Qu i EN RESiDÈNCiA

Dilluns 6 de febrer, presentació d’A Bao A Qu i EN RESiDÈNCiA al màster de Gestió i Producció Cultural de la Universitat Ramon Llull

En el marc del mòdul 'Mundialització i drets culturals', dirigit per Jordi Pascual, Núria Aidelman i Laia Colell presenten els projectes d'A Bao A Qu, i més específicament Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona.

 

26/01/2012

Projeccions en sala de 'Cinema en curs'

El dimecres 25 de febrer els alumnes de secundària de l'Institut Bellvitge, l'Institut Castellet, l'Institut Joan d’Àustria, l'Institut Júlia Minguell i l'Institut Narcís Monturiol assisteixen a la projecció de la pel·lícula La solitud del corredor de fons (1962) del director anglès Tony Richardson.  

El divendres 3 de febrer es celebarà la projecció d’Els quatre-cents cops (1959) de François Truffaut, a la qual assitiran els alumnes de primària de l'Escola Cervantes, l'Escola Els Xiprers, l'Escola Espronceda i l'Escola Rafael Alberti.

La sessions organitzades amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, es fan al Verdi Park.

24/01/2012

Filmoteca per a les escoles 2011-2012

En el marc de la programació 'Filmoteca per a les escoles', A Bao A Qu programa 12 sessions que inclouen llargmetratges, comentari de fragments sobre aspectes cinematogràfics específics (el pla, el muntatge, retrats documentals, etc.), formació per docents i dues jornades de projecció de pràctiques realitzades pels alumnes.

Properes sessions: El muntatge: construir les accions, les emocions, el film (31 de gener de 2012) / Els 400 cops (2 de febrer de 2012) / Llum i color; cinema i pintura (7 / 14 de febrer de 2012) /  The Kid (27 de març 2012) / La solitud del corredor de fons (26 d’abril 2012) / Entre cineastes. Visionat i anàlis i de pràctiques (15 / 16 de maig de 2012).

Més informació i programa complet aquí.

23/01/2012

EN RESiDÈNCiA visita el MACBA

Isabel Banal i els estudiants de l'Institut Barcelona Congrés visiten l’exposició Volum!. L’equip del MACBA dissenya un recorregut específic i un comentari detallat de les obres exposades posant-les en relació amb el procés de creació que estan desenvolupant a la residència. S’inicia així la concreció de col·laboració entre el MACBA i EN RESiDÈNCiA.

Durant les properes setmanes, també visitaran el MACBA Tom Carr i els estudiants de l'Institut Sant Andreu, i Vicens Casassas i els estudiants de l'Institut Valldemossa.

05/01/2012

Cinema en curs a la Cinemateca Portuguesa

El film Escapada realitzat pels alumnes de l'Escola Els Xiprers a Cinema en curs 2010-2011, es projecta a la Cinemateca Portuguesa de Lisboa juntament amb sis films més realitzats en els tallers Le cinéma cent ans de jeunesse a França, Brasil i Portugal.

01/01/2012

Guia de co-creació per a escoles

Lluís Sabadell Artiga publica una guia de co-creació elaborada a partir de l’experiència de noupaticastellum i noubarrisnou, el projecte desenvolupat en el marc de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona en l'edició 2009-2010.

 

23/12/2011

Els Minuts Lumière

Ja es poden veure als blocs els Minuts Lumière d'aquest curs 2011-2012.

Els Minuts Lumière, la pràctica amb la que s'inicien els tallers de Cinema en curs,  s’inspiren en les 'vistes documentals' dels germans Lumière, filmades ara ja fa més d'un segle, en els orígens del cinema. Són plans d'un minut de durada realitzats a partir d'unes condicions molt concretes: es disposa d'una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre.

Després d'un treball de visionat de vistes dels germans Lumière, cada alumne o parella d'alumnes, realitza el seu propi Minut escollint on i què vol filmar, l'enquadrament i el moment precís d'iniciar la filmació.

23/11/2011

Cinema en curs a Brasil

Projecció d’una selecció de 'Minuts Lumière' realitzats a 'Cinema en curs el curs 2010-2011', el 28 i 29 de novembre a la IV Mostra Mirim Internacional de Minutos Lumière.

En el marc de la  V Trobada Internacional de Cinema i Educació, els dies 23 i 25 de novembre, projecció de Temps a venir realitzada pels alumnes de l'Institut Castellet el curs 2010-2011.

03/11/2011

Cinema en curs a Alemanya

Projecció de Tornar a començar, film realitzat pels alumnes de 5è de l'Escola Cervantes a Cinema en curs 2010-2011, del 24 al 27 de novembre al Festival Internacional de Cinema Up and coming de Hannover (Alemanya). Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

29/10/2011

Cinema en curs a Uruguai

Projecció de Camins, silencis i somriures, realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010 a la Cinemateca Uruguaya de Montevideo. El film es projecta en el marc del cicle 'Nuevas estrategias: corrientes subterráneas en el nuevo cine español. Un programa de largometrajes y cortometrajes, del nuevo cine español'. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

25/10/2011

Cinema en curs a Badalona

Projecció d' En paral·lel i Un mar de dos, realitzats pels alumnes de l'Escola Rafael Alberti  i pels alumnes de l'Institut Badalona Nou el 2010-2011 i Sin rumbo, realitzat pels alumnes de l'Institut Badalona Nou el 2009-2010, el dia 5 de novembre al programa 'Badalona en curt' del Festival Filmets de Badalona.

17/10/2011

Cinema en curs a Brasil

Projecció de Dies de solitud, film realitzat pels alumnes de 6è de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2010-2011, el dia 17 d’octubre a la Mostra Geração del Festival do Rio a Rio de Janeiro (Brasil). Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

15/10/2011

Cinema en curs a Bolívia

Projecció de Mirades que escolten, realitzat pels alumnes de l’Escola Mestra Morera, Escapada, realitzat pels alumnes de l’Escola Els Xiprers i  Temps a venir realitzat pels alumnes de l’Institut Castellet a Cinema en curs 2010-2011, els dies 15 i 18  al Festival Kolibri a la Paz (Bolívia).

11/10/2011

A Bao A Qu a A Coruña

Amb el CGAI (Centro Galego de Artes da Imaxe) i en el marc del cicle Novas miradas novos espectadores, dijous 13 d’octubre projecció de Vistes Lumière per alumnes de secundària.

Divendres i dissabte jornades de formació per a mestres i professors; i divendres a les 18h estrena d' Elogi de l’escola i presentació del film a càrrec de Carme Congost i Dolors Vilanova.

04/10/2011

Inici de les residències

Ja han començat les tres residències del curs 2011-2012. Es poden seguir les primeres sessions de treball, amb textos, fotografies i dibuixos, als blocs de la Isabel Banal a l'Institut Barcelona-Congrés, el Tom Carr a l'Institut Sant Andreu i el Vicens Casassas a l'Institut Valldemossa.

04/10/2011

Premis blocs Catalunya 2011

Els blocs de Cinema en curs 2010-2011 han guanyat els Premis blocs Catalunya 2011 en l’apartat Educació. El lliurament de premis es va celebrar el dia 1 d’octubre a la a  la Sala de Cultura Sant Domènec a la Seu d’Urgell. Ja podeu seguir el procés de treball dels tallers als blocs de l'edició 2011-2012.

23/09/2011

Cinema en curs a Canadà

Projecció de Camins, silencis i somriures, film realitzat pels alumnes de 6è de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010, els dies 27 i 28 de setembre al 29è Festival International de Cinéma Jeunesse de Rimouski a Canadà. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

31/08/2011

Premis blocs Catalunya 2011: últims dies!

Queden menys de deu dies per votar Cinema en curs als Premis blocs Catalunya 2011!

El període de votació acaba el dia 10 de setembre. És molt senzill! Només heu de:

1. Obrir l’enllaç http://www.stic.cat/

2. Donar-vos d’alta:

a. Si teniu facebook / twiter, registrar-vos al menú de la dreta amb el mail d’usuari  d’aquestes xarxes

b. Si no, us heu de registrar a l’apartat Registre del menú de la dreta: amb un mail / una contrassenya / nom i cognom

3. Una vegada registrats, entreu al Panell d'usuari. Cliqueu sobre el requadre Votació Premis blocs Catalunya (a la dreta de tot)

4. De les 12 categories que hi ha, cliqueu la d' Educació

5. Busqueu Cinema en curs 2010-2011 (està força al final, posició 53 de la llista) i marqueu-la

6. Torneu a l'inici de la llista i...VOTEU!!

 

29/08/2011

3a edició d'EN RESiDÈNCiA

Al setembre s'inicien les tres residències del 2011-21012: Isabel Banal a l'Institut Barcelona-Congrés, Tom Carr a l'Institut Sant Andreu i Vicens Casassas a l'Institut Valldemosa. Al web es publicaran els projectes i quan es posin en marxa els processos de treball podran seguir-se també al bloc comú i al de cada residència.

29/08/2011

7a edició de Cinema en curs

Al setembre s’inicien els tallers Cinema en curs 2011-2012: hi participen 18 escoles i instituts en les tres modalitats de tallers, més de 400 nens i joves, més de 30 docents i un equip de deu professionals del cinema. Els tallers es podran seguir als blocs. Amb l'inici de curs, també estrenem portada del web!

29/08/2011

Cinema en curs a Argentina i Croàcia

Sin rumbo, film realitzat pels alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Badalona Nou a Cinema en curs 2009-2010, es projecta els dies 2, 5 i 6 de setembre al 10è Festival Internacional de Cine Nueva Mirada a Buenos Aires i el 9 de setembre a la 4a edició del Four River Film Festival a Karlovac (Croàcia). Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

26/08/2011

Cinema en curs a Argentina

Projecció de Camins, silencis i somriures, film realitzat pels alumnes de 6è de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010, els dies 2, 5 i 6 de setembre al 10è Festival Internacional de Cine Nueva Mirada de Buenos Aires. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

09/08/2011

Cinema en curs a Mèxic

Projecció de Canvi de papers, film realitzat pels alumnes de l'Escola Espronceda a Cinema en curs 2009-2010, al 16è Festival Internacional de Cine para Niños (y no tan niños...) de Mèxic. La projecció tindrà lloc a la Cineteca Nacional el 9 d'agost. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

08/07/2011

Filmoteca per a les escoles 2011-2012

A Bao A Qu programa 12 sessions, que inclouen llargmetratges, comentari de fragments sobre aspectes cinematogràfics específics (el pla, el muntatge, retrats documentals, etc.), formació per a docents i dues jornades de projecció de pràctiques realitzades pels alumnes.

Al llarg de la programació es proposa una descoberta del cinema com a art i creació. Les sessions de comentaris de fragments es complementen amb demostracions pràctiques a càrrec de professionals del cinema (realitzadors, muntadors, directors de fotografia). En els quaderns pedagògics s'inclouen propostes pràctiques que poden enriquir el visionat.

Aquí trobareu més informació i l'enllaç amb el programa complet.

Sessions 2011-2012: Formació per docents (20 d’octubre de 2011) / Els germans Lumière i la descoberta del món: selecció comentada de vistes Lumière 1895-1899 (18 / 19 d'octubre de 2011) /  El pla com a unitat de creació (8 de novembre de 2011) /  Les eines i les matèries expressives del cinema (10 de novembre de 2011) /  Million Dollar Baby (14 de desembre de 2011) / Retrats documentals (15 de desembre de 2011) / El muntatge: construir les accions, les emocions, el film (31 de gener de 2012) / Els 400 cops (2 de febrer de 2012) / Llum i color; cinema i pintura (7 de febrer de 2012) /  The Kid (27 de març 2012) / La solitud del corredor de fons (26 d’abril 2012) / Entre cineastes. Visionat i anàlisi de pràctiques (15 / 16 de maig de 2012)

07/07/2011

Estrenes on-line d'EN RESiDÈNCiA 10-11

Ja es poden veure al web i als blocs d' EN RESiDÈNCiA  les obres i els processos de creació de les obres realitzades aquest curs 2010-2011: Espai afegit de Margarita Andreu EN RESiDÈNCiA a l’Institut Vall d’Hebron, Peixos d’estima de Mar Arza EN RESiDÈNCiA a l’Institut Narcís Monturiol, So-roll, metall, ànima de Josep-Maria Balanyà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Brossa, La nit de Robert Ferrer i Martorell EN RESiDÈNCiA a l’Institut Francisco de Goya i Apunts per un iceberg de Francesca Llopis EN RESiDÈNCiA a l’Institut Fort Pius.

07/07/2011

Cinema en curs a Seül

'Camins, silencis i somriures' es projecta a la 13 edició del Seoul International Youth Film Festival.

Projecció de Camins, silencis i somriures, film realitzat pels alumnes de l'Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010, al Seoul International Youth Film Festival el 9 i 12 de juliol a Seül. Podeu seguir el procés de treball al bloc del taller.

20/06/2011

Retrats d'oficis 2011-2012

Oberta la inscripció fins el 26 de juny per participar a ‘Retrats d’oficis’ 2010-2011, organitzat en el marc dels programes ÈXIT del Consorci d'Educació de Barcelona.

El taller de Retrats d’oficis permet un acostament pràctic i reflexiu al cinema documental i a les seves fases creatives: ideació, planificació, rodatge i muntatge. Es treballa perquè els estudiants puguin desenvolupar la creativitat amb els mitjans expressius propis del cinema i, alhora, que a través d'aquesta mirada cinematogràfica redescobreixin el seu entorn proper, i molt especialment, els oficis i les persones que decideixen retratar.

Inscripcions: http://www.edubcn.cat/exit/suport_atencio_convocatoria_participacio

14/06/2011

Presentació d’Apunts per un iceberg

Dimecres 15 de juny a les 19h30 es presenta 'Apunts per un iceberg', l'obra audiovisual de Francesca Llopis EN RESiDÈNCiA a l'Institut Fort Pius. L'acte té lloc a la sala d'actes de l'institut (c/ Ausiàs March, 78).

El procés de creació de la RESiDÈNCiA es pot seguir al bloc.

07/06/2011

Estrena al bloc dels films finals

Després de l’estrena a la Filmoteca de Catalunya ja es poden veure al bloc els catorze films finals realitzats a Cinema en curs 2010-2011, el making of fotogràfic i la peça de cloenda ('un any de cinema en curs').

Dies de solitud (Escola Bordils), Tornar a començar (Escola Cervantes), Un pas endavant (Escola Comtes de Torregrossa), Escapada (Escola Els Xiprers), Per què? (Escola Espronceda), Mirades que escolten (Escola Mestre Morera), En paral·lel (Escola Rafael Alberti), Un mar de dos (Institut Badalona Nou), Canvis (Institut Bellvitge), L'última festa (Institut Castell d'Estela), Temps a venir (Institut Castellet), Dibuixant un somni (Institut Fort Pius), Entre amics (Institut Les Corts), Demà (Institut Lluís Domènech i Montaner).

02/06/2011

Projecció dels films finals

Estrena a la Filmoteca de Catalunya dels catorze films finals realitzats a Cinema en curs 2010-2011: Dies de solitud (Escola Bordils), Tornar a començar (Escola Cervantes), Un pas endavant (Escola Comtes de Torregrossa), Escapada (Escola Els Xiprers), Per què? (Escola Espronceda), Mirades que escolten (Escola Mestre Morera), En paral·lel (Escola Rafael Alberti), Un mar de dos (Institut Badalona Nou), Canvis (Institut Bellvitge), L'última festa (Institut Castell d'Estela), Temps a venir (Institut Castellet), Dibuixant un somni (Institut Fort Pius), Entre amics (Institut Les Corts), Demà (Institut Lluís Domènech i Montaner).

Després de la projecció del seu film, cada grup presenta el procés de creació i inicia un diàleg amb un altre grup, que prèviament ha vist i analitzat la pel·lícula.  Es posen en joc qüestions de guió, planificació, rodatge i muntatge i tries expressives que han estat molt presents en el treball de l'any:  el primer pla, els elements interposats, el nítid i el flou o els moviments de càmera.

Els films finals, les pràctiques realitzades als catorze tallers al llarg del curs, i les reflexions i comentaris dels participants es poden veure als blocs de Cinema en curs.

Dijous 2 de juny de 10h a 18h a la Filmoteca de Catalunya (Avda. de Sarrià, 33).

19/05/2011

Inauguració d'Espais Afegits

Dijous 19 de maig a partir de les 17h30 se celebra la inauguració de l'Espai afegit creat per Margarita Andreu EN RESiDÈNCiA a l'Institut Vall d'Hebron i els vint alumnes de Visual i Plàstica de 4t d’ESO.

Des de l'inici del projecte, l'Espai afegit es va concebre per acollir aquelles manifestacions, reunions, trobades, que pel seu caràcter provisori, necessiten d’un espai que els permeti desenvolupar-se. Finalment, es va decidir crear aquest espai a l'exterior de l'institut. Per inaugurar-lo, a partir de les 17h30 se celebraran diversos actes artístics dins l’Espai afegit: interpretacions musicals, performance, dansa, lectures, presentacions... Els estudiants de l'institut en seran els protagonistes. La convocatòria també està oberta a les propostes artístiques a càrrec de persones alienes a l'institut.

09/05/2011

Cinema en curs: convocatòria oberta

S’obre la convocatòria per participar a Cinema en curs el 2011-2012. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 23 de maig.

Descàrrega convocatòria.

06/05/2011

Estrena on-line dels retrats de 'Retrats d’oficis'

Ja es poden veure al bloc de ‘Retrats d’oficis’ les peces realitzades  als tallers el curs 2010-2011.

El taller de Retrats d’oficis permet un acostament pràctic i reflexiu al cinema documental i a les seves fases creatives: ideació, planificació, rodatge i muntatge. Es treballa perquè els estudiants puguin desenvolupar la creativitat amb els mitjans expressius propis del cinema i, alhora, que a través d'aquesta mirada cinematogràfica redescobreixin el seu entorn proper, i molt especialment, els oficis i les persones que decideixen retratar. Hi han participat estudiants de l'Institut Consell de Cent, l'Institut Joan d’Àustria, l'Institut Príncep de Girona i l'Institut Verdaguer.

06/05/2011

Inauguració de ‘La nit’

Divendres 6 de maig a les 10h30 se celebra la presentació pública del projecte escultòric ‘La nit’, de Robert Ferrer i Martorell EN RESiDÈNCiA a l’Institut Francisco de Goya.

L’acte té lloc al propi institut, on restarà instal·lada l’obra (c/ Garriga i Roca). El procés de creació de la RESiDÈNCiA es pot seguir al bloc.

05/05/2011

Presentació de ‘Peixos d’estima’

Dijous 5 de maig a les 18:45h es fa la presentació pública de l’obra de Mar Arza EN RESiDÈNCiA a l’Institut Narcís Monturiol. El procés de creació de la RESiDÈNCiA al bloc i al web.

Després de les presentacions de Sant Jordi, Mar Arza i els vint-i-vuit estudiants de 4t d’ESO que durant tot el curs han treballat amb ella presenten al públic interessat l’obra realitzada: un tríptic escultòric format per tres grans llenços. L’al·lusió a la noció tradicional del paisatge i al mar –l’element paisatgístic escollit pels estudiants– passa per pinzellades creades a partir de la recol·lecció de paraules trobades en diversos llibres que tenen com a rerefons motius marítims: des de L’Atlàntida de Verdaguer fins a Laia de Salvador Espriu, passant per L’Illa de la calma de Santiago Rusiñol, un poemari de Josep Maria López-Picó o un llibre sobre la Pesca a Catalunya. El títol prové dels motius que han guiat la recerca de paraules: l’amor i els peixos.

03/05/2011

Projecció de ‘Retrats d’oficis’ a l'Arts Santa Mònica

El dimarts 3 de maig a les 16h a l’Arts Santa Mònica es projecten les deu peces realitzades als tallers el curs 2010-2011.

El taller de ’Retrats d’oficis’ permet un acostament pràctic i reflexiu al cinema documental i a les seves fases creatives: ideació, planificació, rodatge i muntatge. Es treballa perquè els estudiants puguin desenvolupar la creativitat amb els mitjans expressius propis del cinema i, alhora, que a través d'aquesta mirada cinematogràfica redescobreixin el seu entorn proper, i molt especialment, els oficis i les persones que decideixen retratar.

Els tallers es desenvolupen en el marc del Programa ÈXIT del Consorci d’Educació de Barcelona. Aquesta edició han participant estudiants de l'Institut Consell de Cent, l'Institut Joan d’Àustria, l'Institut Príncep de Girona i l'Institut Verdaguer.

06/04/2011

Estrena de So/roll, metall, ànima

Divendres 15 d’abril s’estrena la instal·lació sonora interactiva de Josep-Maria Balanyà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Brossa amb una performance del músic i els estudiants de 4t d’ESO que han participat al projecte. L’acte tindrà lloc a les 18h a l’institut (Av. Mare de Déu de Montserrat, 78). Es pot seguir el procés de creació de la RESiDÈNCiA al bloc.

‘So-roll, metall, ànima’ és una creació artística i sonora, resultat del treball conjunt de Josep-Maria Balanyà i el grup d'estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Joan Brossa durant vuit mesos. L’obra està integrada per tres elements. Un paisatge sonor que recorre els diferents moments del procés de creació, des dels sons estimats dels estudiants a les visites a llocs concrets a la recerca d’objectes sonors. Una escultura cúbica d’al·lumini dissenyada i construïda especialment per a l’ocasió. Un conjunt d’objectes sonors rescatats de materials quotidians o industrials ja usats i rebutjats, que al ser reciclats i apartats de la seva funció inicial cobren vida de nou mitjançant una funció artística i sonora.

06/04/2011

Rodatges dels films finals

Comencen els rodatges dels films finals. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

L’última part del curs es dedica al guió, preparació, rodatge i muntatge d’un curtmetratge d’entre 6 i 10 minuts.  El guió es crea entre tot el grup i durant el rodatge tots els alumnes desenvolupen tots els càrrec de manera rotativa (director, ajudant, càmera, sonidista, script…). El muntatge també es fa entre tot el grup.

Les regles del joc comunes a tots els tallers permeten treballar amb especial atenció el tema de l’any.

05/04/2011

Presentació de ‘Peixos d’estima’

Dimecres 13 i divendres 15 d’abril es presenta l’obra de Mar Arza EN RESiDÈNCiA a l’Institut Narcís Monturiol en el marc de la celebració del 30è aniversari del Sant Jordi de l’institut. Es pot seguir el procés de creació de la RESiDÈNCiA al bloc.

Mar Arza i els vint-i-vuit estudiants de 4t d’ESO que durant tot el curs han treballat amb ella presenten l’obra realitzada: un tríptic escultòric format per tres grans llenços. L’al·lusió a la noció tradicional del paisatge i al mar –l’element paisatgístic escollit pels estudiants– passa per pinzellades creades a partir de la recol·lecció de paraules trobades en diversos llibres que tenen com a rerefons motius marítims: des de L’Atlàntida de Verdaguer fins a Laia de Salvador Espriu, passant per L’Illa de la calma de Santiago Rusiñol, un poemari de Josep Maria López-Picó o un llibre sobre la Pesca a Catalunya. El títol prové dels motius que han guiat la recerca de paraules: l’amor i els peixos.

01/04/2011

Butlletí d'A Bao A Qu

Ja us podeu subscriure al Butlletí d'A Bao A Qu!

25/03/2011

Pràctica central

Ja es poden veure als blocs les pràctiques centrals d’aquest curs 2010-2011.

La pràctica central consisteix en el guió, preparació, rodatge i muntatge d’una seqüència d’entre 2 i 4 plans. Introdueix, per tant, tots els moments del procés de creació cinematogràfica. Es realitza en petits grups (de 5 a 8 alumnes) i cada un d’aquests tria una manera de filmar la seva seqüència vinculada a les categories establertes al DVD de fragment sobre ‘Filmar el personatge’.

Les tres categories que es proposen són: en tancat, canvis d’escala i de l’emoció del personatge a l’espai.

24/03/2011

Fent cinema a A Coruña

Amb el CGAI (Centro Galego de Artes da Imaxe), en el marc dels tallers Fent cinema, associats al web de recursos per treballar el cinema a l’escola i l’institut www.fentcinema.org, es realitza un taller a l’Instituto Fernando Wirtz Suárez d’A Coruña els dies 28, 29  i 30 de març de 2011.

Es pot seguir el desenvolupament del taller al bloc.

21/03/2011

'Elogi de l'escola' estrena on-line

Elogi de l’escola pel·lícula realitzada pels alumnes de P3 a 6è a l’Escola de Bordils en motiu del 75è aniversari de l’escola. Acompanyats pels seus mestres els alumnes han investigat, fotografiat, filmat, documentat, escrit, recordat i reflexionat sobre l’escola.

L’associació A Bao A Qu, que des de fa cinc anys treballa amb l’escola fent Cinema en curs, ha col·laborat en el projecte assessorant la ideació i el procés, i realitzant el muntatge final del film a partir de les peces dels alumnes.

14/03/2011

‘Finals de primavera’ es presenta al CLAM

Projecció i presentació de Finals de primavera al Festival Internacional de Cinema Solidari, CLAM. El film realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet a Cinema en curs (2009-2010) es presenta al cicle ‘Noves vies’.

Dissabte 19 de març a les 18h. Sala B, Espai Cultural El Coro. Navarcles.

11/03/2011

KALIDOSCOPI / cicle de projectes educatius

Presentació del projecte En Residència al cicle de projectes educatius KALIDOSCOPI organitzat per Experimentem amb l’Art.

Salvador Juanpere, artista resident a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó el curs 2009-2010  i Laia Colell d'A Bao A Qu presenten el projecte Deu mil hores.

El cicle KALIDOSCOPI té la intenció de donar a conèixer investigacions en recursos pedagògics i experiències educatives relacionades amb les metodologies de l’art contemporani, realitzades tenint en compte diferents contextos territorials, socials i educatius.

Dimecres 16 de març a les 19h a Experimentem amb l’Art. C/ Torrijos, 68. Barcelona.

04/03/2011

A Bao A Qu al Facebook

A la pàgina del Facebook es poden seguir les novetats de Cinema en curs, Creadors en residència als instituts, Fent cinema, els Tallers i activitats i, ben aviat, els Amics d’A Bao A Qu. També s’inclouen fotografies, vídeos i enllaços als blocs. Aquestes informacions també se segueixen publicant a la portada del web i a l’espai Actualitat.

03/03/2011

'Cinema en curs' a Budapest i a Barra do Piraí

 'Camins, silencis i somriures' es projecta al Festival Internacional Estudantil de Cinema de Barra do Piraí i al Eye’s Kids Film Festival de Budapest.

Projecció de Camins, silencis i somriures, film realitzat pels alumnes de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010, al Festival Internacional Estudantil de Cinema de Barra do Piraí del 9 al 13 de març i al III Eye’s Kids Film Festival de Budapest del 18 al 20 de març.

22/02/2011

Rodatges de la pràctica central

Comencen els rodatges de la pràctica central. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

La pràctica consisteix en la realització d’una seqüència d’entre 3 i 5 plans. Introdueix, per tant, tots els moments del procés de creació cinematogràfica (guió, localitzacions, planificació, rodatge i muntatge). La pràctica es fa per petits grups (d’entre 5 i 8 alumnes) i cada un d’aquests grups tria una manera de filmar la seva seqüència vinculada a les categories establertes als DVD de fragments sobre ‘Filmar el personatge’.

17/02/2011

FEC CAMBRILS-REUS

Presentació i projecció dels films realitzats als tallers de creació cinematogràfica ‘Trajectes’ en el marc del FEC CAMBRILS-REUS.

Des de l'edició del 2009, el FEC (Festival Europeu de Curtmetratges FEC Cambrils-Reus) proposa tallers de creació cinematogràfica adreçats a alumnes de secundària de centres públics. A Bao A Qu idea, organitza i realitza aquests tallers, amb la intenció que permetin un acostament pràctic i reflexiu al cinema i a les seves fases creatives: ideació, guió, planificació, rodatge i muntatge.  Aquest curs hi participen dos grups d’alumnes de l’Institut Gaudí de Reus.

La presentació dels films és 24 de febrer al Teatre Bartrina de Reus.

16/02/2011

Didàctica de la creació cinematogràfica

‘Didàctica de la creació cinematogràfica’ a València 18 i 19 de febrer. Octubre, Centre de Cultura Contemporània.

Curs ideat per oferir a mestres, professors i educadors les eines instrumentals, metodològiques i reflexives per introduir el cinema en la seva tasca habitual.

L'objectiu del curs és dotar als participants dels instruments bàsics necessaris per dur a terme amb solvència i creativitat activitats relacionades amb el cinema o sobre el cinema en el context concret en què treballen amb els seus alumnes.

 

 

31/01/2011

Presentació de ‘Cinema en curs’ al COLBACAT

La conferència del  projecte experimental  ‘Cinema en curs’ es centra en tres aspectes: principis i fonaments metodològics que donen forma al projecte; les potències pedagògiques específiques del cinema com a art i creació i l’anàlisi d’algunes experiències concretes a partir del visionat d’alguns exercicis i films realitzats per alumnes.

25/01/2011

DocsBarcelona

Projecció i presentació de 'Minuts Lumière' a DocsBarcelona

Els ‘Minuts Lumière’, és una pràctica que s’inspira en les vistes documentals dels germans Lumière, filmades en els orígens del cinema. Són plans d’un minut de durada realitzats a partir d’unes condicions precises: es disposa d’una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre. Després d’un treball de visionat de pel·lícules dels germans Lumière, cada alumne o parella d’alumnes que participen als tallers experimentals de Cinema en curs, realitza el seu propi Minut escollint on i què vol filmar, l’enquadrament i el moment precís d’iniciar la filmació.

20/01/2011

Retrats d'oficis

Comencen els tallers de cinema ‘Retrats d’oficis’, que es realitzaran durant el segon trimestre del curs 2010-2011.

'Retrats d'oficis' forma part del Programa Èxit del Consorci d’Educació de Barcelona i està ideat i realitzat per l’associació A Bao A Qu. Hi participen alumnes de 3r i 4t d’ESO de  l’Institut Consell de Cent, l’Institut Joan d’Àustria, l’Institut Príncep de Girona i l’Institut Verdaguer.

12/01/2011

Construint laberints al CCCB

Ja s’han publicat les més de 150 peces realitzades als tallers Construint laberints (Filma, fotografia, munta exposa) al CCCB, dut a terme entre el 12 d’octubre i el 9 de gener. Al llarg d’un matí els participants exploraven fotogràficament l’exposició i elaboraven el muntatge amb aquest material, sons i textos.

12/01/2011

Explorant l'art cinematogràficament a La Panera

Ja es poden veure les quatre peces realitzades al tallers de Nadal Explorant l'art cinematogràficament al Centre d'Art La Panera de Lleida.

07/01/2011

Novas miradas, novos espectadores

Programació del cicle de cinema ‘Novas miradas, novos espectadores’ per instituts al Centro Galego das Artes da Imaxe.

Programació d’un cicle de cinc pel·lícules anuals elaborat amb la voluntat d’apropar els alumnes d’institut al cinema com a creació artística. Cada centre educatiu assisteix a un mínim de tres d’aquestes pel·lícules. Es tracta que els alumnes aprenguin a ser espectadors capaços d’analitzar els processos creatius i expressius de l’art cinematogràfic i, sobretot, que aprenguin a gaudir (perquè també el gaudi, potser més que cap altra cosa, prové d’un aprenentatge) d’una aproximació sensible al cinema, a les seves matèries, formes i emocions.

Aquest curs es programen les següents pel·lícules:

  • Els quatre-cents cops, François Truffaut. França, 1959.
  • L'esquive, Abdellatif Kechiche. França, 2004.
  • La solitud del corredor de fons, Tony Richardson. Regne Unit, 1962.
  • Paranoid Park, Gus Van Sant. Estats Units – França, 2007.
  • Million Dollar Baby, Clint Eastwood. Estats Units, 2004.
04/01/2011

Filmoteca per a les escoles

A partir del mes de març de 2011 la Filmoteca de Catalunya inicia una programació específica per a escoles i instituts. Part del programa serà a càrrec d’A Bao A Qu, que proposa el cicle ‘El cinema com a art i creació’.

Es duran a terme quatre sessions:

  • El pla i el muntatge: sessió a partir de fragments de pel·lícules de grans cineastes de totes les èpoques (15 i 16 de març)
  • Els paràmetres expressius del cinema: sessió a partir de fragments de pel·lícules de grans cineastes de totes les èpoques (23 i 25 de març)
  • Els quatre-cents cops: el pla com a unitat de creació (13 d'abril)
  • Million Dollar Baby: la construcció cinematogràfica de les emocions (28 d'abril)
28/12/2010

Taller de Nadal a La Panera (Lleida)

Explorant l'art cinematogràficament. Taller al Centre d'Art La Panera els dies 28 i 29 de desembre.

Què és un centre d’art? Què és l’art contemporani? Un centre d’art és la casa de l’art? La casa dels que l’estimen? A aquestes i altres respostes respondran les creacions realitzades pels participants del taller que, després de un procés de recerca i experimentació fotogràfica i/o videogràfica iniciaran els seus muntatges, incorporant veu, sons i música. Participants: nens i nenes de 9 a 12 anys

22/12/2010

Els Minuts Lumière

Ja es poden veure als blocs els Minuts Lumière d’aquest curs 2010-2011.

Els Minuts Lumière s’inspiren en les ‘vistes documentals’ dels germans Lumière, filmades ara ja fa més d’un segle, en els orígens del cinema. Són plans d’un minut de durada realitzats a partir d’unes condicions molt concretes: es disposa d’una única presa, la càmera ha de restar fixa i durant la filmació no es pot modificar cap paràmetre.

Després d’un treball de visionat de vistes dels germans Lumière, cada alumne o parella d’alumnes, realitza el seu propi Minut escollint on i què vol filmar, l’enquadrament i el moment precís d’iniciar la filmació. Amb aquesta pràctica s'inicien els tallers de Cinema en curs des del primer any.

20/12/2010

Construint laberints al Nadal, al CCCB

Els tallers de creació audiovisual al CCCB continuen durant les vacances.

Durant el Nadal els tallers de creació audiovisual Construint laberints s’adrecen a nens i joves d’entre 6 i 14 anys, famílies, casals i grups de lleure.

04/12/2010

22è Festival de Cinema de Girona

Projecció de Camins, silencis i somriures realitzat pels alumnes de 6è de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2009-2010. La pel·lícula es projecta a la Casa de Cultura de Girona en el marc del 22è Festival de Cinema de Girona i rep  una menció especial del jurat en la categoria de ficció.

?

02/12/2010

Cinema en curs a la Cinemateca Portuguesa

El film L’amistat realitzat pels alumnes de l’Institut Fort Pius a Cinema en curs 2009-2010, es projecta a la Cinemateca Portuguesa de Lisboa  juntament amb set films més realitzats en els tallers de Le cinéma cent ans de jeunesse a França, Itàlia, Regne Unit i Portugal.

29/11/2010

A Bao A Qu a les XI Jornades PEC Barcelona

Presentació de ‘Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona’ i projecció de ‘Cinema en curs’.

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona.

L’escultor Salvador Juanpere, artista resident a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó durant el curs 2009-2010 i Miquel Romagosa, professor de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó al 2009-2010, presenten Creadors EN RESiDÈNCiA i parlen de la seva experiència al projecte durant el curs 2009-2010 a les taules d’experiències.

Projecció Cinema en curs

En el marc de les jornades del Projecte Educatiu de Ciutat, es projecta Camins, silencis i somriures, film final realitzat pels alumnes de 6é de l’Escola de Bordils a Cinema en curs 2010-2011 i la  peça de cloenda de Cinema en curs 2009-2010 amb música en directe interpretada per Bernat Font.

 

?

26/11/2010

Elogi de l'escola. Projecció el 26 de novembre

Tots els grups van realitzar peces cinematogràfiques que, muntades, composen una pel·lícula de 45 minuts que retrata no només la seva història, sinó què és (i què pot ser) l'escola de principis del segle XXI.

Fa 75 anys es va construir l'Escola de Bordils a l'emplaçament actual. A l'escola es treballa la fotografia i el cinema a tots els cursos. Alumnes i mestres han decidit fer una pel·lícula per celebrar l'aniversari. Els alumnes, des de P3 fins a 6è, han investigat, fotografiat, filmat, documentat, escrit, recordat i reflexionat sobre l’escola. Han parlat amb pares, mares, avis, àvies, amics, veïns i coneguts; han buscat i analitzat fotografies antigues; mesurat les seves aules i els espais de l’escola; indagat sobre els estris d’ara i d’abans; compartit els seus records; fotografiat els espais estimats i les traces del passat. Cada classe ha realitzat i muntat una o més peces cinematogràfiques amb aquests materials. El film és un recull de les més de cinc hores que sumen totes les peces.

L’associació A Bao A Qu, que des de fa cinc anys treballa amb l’escola fent Cinema en curs, ha col·laborat en el projecte assessorant la ideació i el procés, i realitzant el muntatge final del film a partir de les peces dels alumnes.

Ben aviat la pel·lícula podrà veure's al web.

18/11/2010

Cinema en curs a les Jornades de Pedagogia i Audiovisual

En el marc de les II Jornades de Pedagogia i Audiovisual organitzades a València per Octubre Centre de Cultura Contemporània es presenten els tallers de Cinema en curs.

 

16/11/2010

Cinema en curs a l'Alternativa

Projecció de Camins, silencis i somriures de l’Escola de Bordils i Finals de primavera de l’Institut Castellet a la secció ‘Didàctiques de la imatge’ del Festival L'Alternativa. La presentació dels films, realitzats durant el curs 2009-2010 a Cinema en curs, també va servir per presentar el projecte i les característiques dels tallers.

15/11/2010

Exposició EN RESiDÈNCiA a la Fundació Suñol

Del 15 de novembre al 11 de desembre, a la mostra es poden veure les tres obres creades a la primera edicio d'EN RESiDÈNCiA 2009-2010 així com també els seus processos de creació. La singularitat del desenvolupament d’aquestes residències permet assistir de manera privilegiada a les metodologies dels creadors residents i als processos creatius propis de l'art contemporani.

Air race. Daniel Chust Peters EN RESiDÈNCiA a l’Institut Bernat Metge
10.000 hores. Salvador Juanpere EN RESiDÈNCiA a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó
nouBARRISnou . Lluís Sabadell EN RESiDÈNCiA a l’Institut Collserola

Del 16 de novembre al 11 de desembre de 2010 Fundació Suñol - Nivell Zero (Pg. de Gràcia, 98 / c. Rosselló, 240)
Horari: de dilluns a dissabte, de 16 a 20 h. Diumenges i festius tancat.

Entrada lliure La inauguració de l’exposició té lloc el dilluns 15 de novembre de 2010 a les 19h

08/11/2010

Conferència d'Alain Bergala al CCCB

Inaugura el curs Didàctica de la creació cinematogràfica amb la conferència "El cinema com a creació: una manera de veure i fer cinema".

A la conferència “El cinema com a creació: una manera de veure i fer cinema” exposarà la seva metodologia d’anàlisi dels films i reflexionarà sobre els possibles modes de transmissió del cinema, partint de la necessitat de vincular el visionat de pel·lícules i el passatge per l’experiència creativa. La seva conferència també posarà de manifest perquè justament en aquest inici de segle és tan important establir vincles entre l’educació i el món del cinema.

Alain Bergala, assagista, crític i cineasta, és un dels pensadors de referència a nivell internacional pel que fa a la pedagogia del cinema, tema al que va dedicar el llibre La hipótesis del cine (Laertes, 2007). Va ser assessor en cinema en el pla d’introducció de “Les arts a l’escola” elaborat conjuntament pels Ministeris de Cultura i Educació francesos a càrrec de Jack Lang i Catherine Tasca el 2000. És professor de cinema a la Universitat de París III i a la Femis (École Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son) i ha estat redactor en cap de Cahiers du Cinéma. És autor de nombrosos llibres dedicats a Godard, Rossellini, Bergman i Kiarostami, entre molts altres. A Barcelona, va comissariar juntament amb Jordi Balló  l’exposició “Correspondències: Erice-Kiarostami” al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2006).

06/11/2010

Rodatges dels Minuts Lumière

Comencen els rodatges dels Minuts Lumière. Als blocs es pot seguir el procés de treball.

El curs s’inicia amb aquesta pràctica inspirada en les 'vistes documentals' dels germans Lumière. Cada alumnes realitza un pla documental d’un minut amb unes condicions precises: durant el minut no es pot moure la càmera ni modificar cap paràmetre, i es disposa d’una única presa.

02/11/2010

Inici de l'espai d'Actualitat dels Amics d'A Bao A Qu

Estrenem el nou web d'A Bao A Qu i amb ell, l'espai d'Actualitat dels Amics. A partir d'ara podreu seguir aquí les notícies dels projectes, treballs i presentacions dels Amics d'A Bao A Qu.

02/11/2010

Inici de l'espai d'Actualitat de les Activitats d'A Bao A Qu

Estrenem el nou web d'A Bao A Qu i amb ell, l'espai d'Actualitat dels nostres Tallers i Activitats. A partir d'ara podreu seguir aquí les notícies.

02/11/2010

Inici de l'espai d'Actualitat d'EN RESiDÈNCiA

Estrenem el nou web d'A Bao A Qu i amb ell, l'espai d'Actualitat. A partir d'ara podreu seguir aquí les notícies més significatives de 'creadors EN RESiDÈNCiA als instituts'. Al web d'EN RESiDÈNCiA podeu trobar les notícies del projecte i dels creadors participants des de la seva posada en marxa el 2009-2010.

02/11/2010

Inici de l'espai d'Actualitat de Cinema en curs

Estrenem el nou web d'A Bao A Qu i amb ell, l'espai d'Actualitat. A partir d'ara podreu seguir aquí les notícies més significatives de 'Cinema en curs'. Al web de Cinema en curs podeu trobar el detall de Festivals, Publicacions, Premsa i Conferències dels anys precedents.