CCCB. Hammershøi - Dreyer (2007)

En el marc de l’exposició “Hammershøi – Dreyer”, del 20 de febrer al 22 d’abril de 2007

Fa gairebé un segle Dreyer va rodar la seva primera pel·lícula inspirant-se en gran mesura en els quadres de Hammershøi. Als tallers recollíem el testimoni d’aquests dos grans artistes a través de l’experimentació amb el muntatge cinematogràfic. Els participants descobrien l’obra dels dos artistes i alhora, a través de les eines del cinema, descobrien una altra manera de veure i viure la pintura.

Després d’una primera visita a l’exposició, els nens i joves feien experiència d’una forma nova i creativa de veure els quadres: acompanyats amb sons que podien triar d’entre una llarga llista.

Així, s’acostaven als quadres d’una manera activa i els veien animar-se i omplir-se de vida. A continuació, ja a l’espai del taller, realitzaven petits muntatges cinematogràfics amb plans dels quadres que hi havia a l’exposició i sons (pluja, nens jugant al carrer, un tren que passa, el vent al port, sons de la llar, músiques...). Experimentaven així com canvien les imatges quan es posen unes al costat de les altres, com els afecta la durada i, sobretot, descobrien la riquesa transformadora del so, que dóna vida a la pintura, suggereix històries i transmet emocions.

Als tallers per escoles i instituts, a més a més del muntatge cinematogràfic, es feia un treball d’ideació i filmació d’un pla. A partir d’un guió esquemàtic basat en un projecte no realitzat de Dreyer, cada equip de rodatge, en un petit plató, composava el seu pla atenent a les tries essencials dels cineastes: l’enquadrament, l’angle, la composició, els colors del fons, la posició de la figura, la il·luminació.